Uluslararası Olimpiyat Komitesi '2 yılda bir Dünya Kupası'na karşı

Uluslararası Olimpiyat Komitesi, FIFA Dünya Kupası'nın iki yılda bir düzenlenmesinden endişeli: Diğer branşların gelişimini engeller, kadın futbolunu gölgeleyebilir.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Son günlerde futbol dünyasını meşgul eden FIFA Dünya Kupası'nın dört yıl yerine iki yılda bir yapılması fikrine Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nden (IOC) itiraz geldi. IOC, kararın futbol dışındaki branşların gelişimini baltalamasından endişelendiklerini belirtti.

IOC'den yapılan açıklamada, her yaz küresel veya kıtasal bir futbol turnuvası oynanması planına dair ciddi çekincelerinin bulunduğu vurgulandı ve şu ifadelere yer verildi: "Dünya Kupası'nın iki yılda bir düzenlenmesi, diğer büyük uluslararası spor organizasyonlarıyla çakışmaya neden olacaktır. Bu, futbol dışındaki sporların çeşitliliğini ve gelişimini baltalayacaktır. Erkek etkinliklerindeki artış, kadın futbolunun tanıtımı için zorluklar yaratacaktır. Takvimdeki yoğunluk, oyuncuların fiziksel ve zihinsel sağlığı üzerinde daha büyük bir baskı oluşturacaktır." 

IOC konunun futbol paydaşları, uluslararası spor federasyonları ve sporcuların temsilcileriyle geniş çaplı bir şekilde istişare edilmesi gerektiğini belirtti. 

FİKİR WENGER'DEN ÇIKTI 

Dört yılda bir oynanan Dünya Kupası'nın iki yılda bir oynanması fikrini FIFA Küresel Futbol Gelişim Direktörü Arsene Wenger ortaya atmıştı. Wenger'in kadın ve erkek futbolunda uluslararası maç takvimi değişikliği teklifi aralık ayında üye federasyonlarca oylanacak. Fikre UEFA ve Avrupa Kulüpler Birliği (ECA) açık şekilde itiraz ettiklerini duyurmuştu.  

Kısa süre önce İsrail medyasına konuşan FIFA Başkanı Gianni Infantino "2026'da ilk kez 48 takımlı Dünya Kupası'nı zaten yapacağız. Sonraki turnuvanın iki veya dört yılda bir düzenlenmesi konusunu ise görüşmeye devam ediyoruz" demişti. Turnuvanın daha sık düzenlenmesiyle değerinin azalacağı fikrine katılmayan Infantino, "Dünya Kupası ve benzeri organizasyonlar, sihirli turnuvalardır ve bu yüzden daha sık düzenlenmesi, değerini daha da artırır. Turnuvaların prestiji, sıklıkla düzenlenmesine göre değil, kalitesine göre belirlenir. Super Bowl, Wimbledon ve Şampiyonlar Ligi gibi organizasyonlar, her yıl düzenleniyor. Herkes bu turnuvaları heyecanla bekliyor" diye konuşmuştu.

INFANTINO VENEZUELA'DA

Yeni fikri görüşmek ve destek toplamak için federasyon ve ülkeleri gezen FIFA Başkanı Infantino, dün Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'yu başkent Karakas'ta ziyaret etti. Maduro, Infantino'nun Dünya Kupası hakkındaki düşüncelerini desteklediğini vurguladı ve "Bin futbol sahasıyla ülke genelinde futbolu güçlendirmeyi hedefliyoruz. Infantino'nun iki yılda bir Dünya Kupası önerisi bana olağanüstü bir fikir gibi geliyor" dedi. Görüşme sonrası sosyal medya hesabından paylaşım Maduro, Infantino ile fotoğrafını paylaşarak, "Her iki yılda bir çocukların ve biz taraftarların neşesi ve motivasyonu için bu fikre katılıyorum" ifadelerini kullandı.

Kolombiya Futbol Federasyonu'nu (FCF) 14 Ekim'de ziyaret eden Infantino'nun Venezuela'nın ardından Ekvador, Şili ve Arjantin'i de ziyaret edeceği bildirildi. (AA)