Uluslararası Hititoloji Kongresi ilk kez İstanbul’da

Hitit tarihi ve kültürü ile ilgili yapılan kazı, araştırma ve incelemelerin bilimsel olarak ortaya konulacağı, tartışılacağı ve dünya kamuoyuna sunulacağı 12. Hititoloji Kongresi ilk kez İstanbul'da.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - 1990 yılından beri her üç yılda bir düzenlenen Uluslararası Hititoloji Kongresi pandemi nedeniyle bir yıl ertelendi ve bu yıl Hitit Üniversitesi tarafından çevrimiçi olarak düzenlendi. Kongrenin sonunda gerçekleşen bir seçim ile bir sonraki kongrenin 2023 yılında yapılmasına karar verildi. Seçimde tek aday olarak ortaya çıkan İstanbul Üniversitesi, 2023 yılında yapılacak kongreye ev sahipliği yapacak. İstanbul Üniversitesi, 2015 yılında da Hititoloji’nin 100. yılını uluslararası bir toplantı ile kutladı ve bildiri kitabını 2017 yılında yayınladı. 

Uluslararası Hititoloji Kongresi geleneksel olarak her altı yılda bir Çorum’da, altı yılda bir ise yurtdışında yapılıyordu. Şimdiye kadar Türkiye’de Çorum dışında bir kentte gerçekleştirilmeyen kongre, Cumhuriyetin 100. yıldönümü nedeniyle 2023’e özgü olarak değiştirildi. Başta Hitit Üniversitesi olmak üzere birçok kurum ve kuruluşun işbirliği içinde olacağı Uluslararası Hititoloji Kongresi, tarihinde ilk defa İstanbul’da düzenlenmiş olacak.

 ‘HİTİTOLOJİ ANABİLİM DALI İÇİN ÖNEMLİ BİR ATILIM’

Hititoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Metin Alparslan

Hititoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Metin Alparslan böyle bir organizasyona ev sahipliği yapmanın son derece heyecan verici bir durum olduğunu ifade ederek, bu sayede Dünya’da Hitit dili ve kültürü üzerinde çalışan tüm otoritelerin İstanbul’a geleceğini belirtti. Hitit İmparatorluğu’nun başkenti Çorum’da olan bu organizasyonun böylece bir başka İmparatorluk başkenti olan İstanbul’da yapılacağını dile getiren Alpaslan, şunları söyledi:

“Genç bilim insanlarımız ve yetişmekte olan öğrencilerimiz en son araştırma sonuçlarını kendi okullarında dinleyecekler. Bu insanlarla tanışacak ve sohbet edebilecekler. Anabilim Dalımız için bu önemli bir atılımdır ve biz bunu en iyi şekilde kullanmak istiyoruz. Bununla beraber böyle bir organizasyonu, ülkemiz için son derece önemli olan bir tarihte düzenlemenin, bize bambaşka bir sorumluluk yüklediğinin de farkındayız. Bu nedenle gelecek yılın başından itibaren çalışmalara başlayacağız. İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü bizi bu konuda desteklediği için mutluyuz. Kongre, üniversitemize ait Beyazıt Kongre Merkezi’nde olacak. Kongre ile ilgili tüm gelişmeleri, Anabilim Dalı’mızın diğer çalışmaları ve faaliyetlerini bundan sonra sosyal medyadan (İnstagram ve tweeter) takip edebilirsiniz. Özellikle genç kuşağın kullanmış olduğu bu mecrayı artık daha etkin kullanmaya başlayacağız.”

1990 yılından beri Hititoloji Kongreleri’ne ev sahipliği yapan kentler:

1990 Çorum

1993 Pavia-İtalya

1996 Çorum

1999 Würzburg-Almanya

2002 Çorum

2005 Roma-İtalya

2008 Çorum

2011 Prag-Çek Cumhuriyeti

2014 Çorum

2017 Chicago-ABD

2020 Çorum (2021)

2023 İstanbul