Uluslararası Feqîyê Teyran Festivali 2022 yılında yapılacak

Diyarbakır’da 2022 yılında Uluslararası Feqiyê Teyran Kültür Sanat ve Doğa Festivali yapılacak. 7 kurum, gerçekleştirecekleri festivali Mordem Sanat Merkezi’nde düzenledikleri etkinlikle açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Diyarbakır’da 2022 yılında Uluslararası Feqiyê Teyran Kültür Sanat ve Doğa Festivali yapılacağı açıklandı. Festivali, Mordem Sanat Merkezi, Wêjegeh Amed, A4 Atölye, Wephotos, Göç ve İnsani Yardım Vakfı, Merkezkaç Sanat Kolektifi ve Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası düzenleyecek.

.

'BU FESTİVALLE DİYARBAKIR'I KÜLTÜR SANAT KENTİ HALİNE GETİRECEĞİZ'

Festivali gerçekleştirecek yedi kurum bileşeni adına yazar ve şair Lâl Laleş açıklamada bulundu. Çok sayıda kurumun festivale destek sunmasından dolayı büyük mutluluk duyduğunu ifade eden Laleş, Feqîyê Teyran’ın doğa ve insan anlayışını insanlara hatırlatmak istediklerini söyledi.

Laleş, “Diyarbakır uygarlık ve tarih açısından her zaman merkezi bir yer oldu. Bu festivalle sesimizi dünyaya duyuracağız ve bu kenti kültür sanat kenti haline getireceğiz” ifadelerini kullandı. 

Lâl Laleş

'FEQÎYÊ TEYRAN EKOLOJİK SORUNLARI 400 YIL ÖNCE GÖRDÜ'

Festivalle ilgili Gazete Duvar’a bilgi veren Merkezkaç Sanat Kolektifi’nden Remzi Sever, “Haziran 2022’de yapmayı planladığımız festivalde çağdaş sanat sergilerinden konserlere, edebiyat ve felsefe panellerinden sahne sanatlarına kadar çok geniş kapsamlı, şehrin geneline yayılan ve başlangıcını da UNESCO Dünya Mirası listesinde bulunan Hevsel Bahçeleri’nde yapacağımız bir festival olacak” dedi.

Merkezkaç Sanat Kolektifi olarak Feqîyê Teyran’ın ekolojiye yaklaşımını öne çıkaracaklarını vurgulayan Sever, “Biz Merkezkaç Sanat Kolektifi olarak festivalde Feqîyê Teyran’ın ekolojiye yaklaşımını ele almayı planlıyoruz. Günümüz dünyasında gelişmiş tüm toplumların kendilerine sorun olarak görüp çözmeye çalıştığı ekolojik sorunları Feqîyê Teyran 400 yıl önce görüp insanların dikkatini buraya çekmeye çalışmıştı” şeklinde konuştu.

Remzi Sever

Konuşmaların ardından Göç ve İnsani Yardım Vakfı’nın hazırladığı Feqîyê Teyran’ı çocuklara anlatan videosu, A4 Açık Sanat Alanı ve Wphotos’un hazırladığı Feqîyê Teyran belgeselinin teaser’ı ve Feqîyê Teyran’ın mezarlığına yapılan ziyaret videosu izletildi.

Etkinlik programı Mordem Sanat Merkezi Orkestrası’nın verdiği konserle sona erdi.

.