Uluslararası bankalardan Türkiye ekonomisi tahminleri

Enflasyondaki yükseliş nedeniyle uluslararası sermaye kuruluşları, Türkiye'ye ilişkin enflasyon, döviz kuru ve faiz tahminlerini revize etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR  - Türkiye İstatistik Kurumu'nun dün açıkladığı verilere göre haziran ayı enflasyonu aylık yüzde 1,94'lük artışla yüzde 17,53'e yükseldi. Üretici enflasyonu ise yüzde 42,89'a ulaştı. Enflasyondaki yükseliş nedeniyle uluslararası kuruluşlar da Türkiye ekonomisine ilişkin yeni raporlarını yayınladı. 
Enflasyonun önümüzdeki ay da yükselmesi beklenirken, bu yıl içinde bir faiz indirimi ise beklenmiyor. Bloomberght'de yer alan habere göre uluslararası bankalar ve kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye öngörüleri şöyle:

BANK OF AMERICA: ENFLASYON YÜZDE 18'E YÜKSELEBİLİR

Eski TÜSİAD Baş Ekonomisti Dr. Zümrüt İmamoğlu’nun da aralarında bulunduğu Bank of America analistleri yayınladıkları araştırma raporunda, Merkez Bankası'ndan gelecek yılın başlarına kadar bir faiz indirimi beklemediklerini belirttiler. Başta elektrik ve doğal gaza gelen zamların da etkisiyle enflasyonun temmuzda yüzde 18'e yükseleceği ve ekim ayına kadar bu seviyede kalacağı öngörüldü. Yıl sonu enflasyon tahmini ise yüzde 16,2 olarak yer aldı. Analistlere göre Merkez Bankası'nın yüzde 12 olan enflasyon hedefine ulaşması da zor. 

GOLDMAN SACH: DÖRDÜNCÜ ÇEYREKTEN ÖNCE FAİZ İNDİRİMİ ZOR

Çok uluslu ABD yatırım bankası Goldman Sachs da enflasyon beklentisin yukarı yönlü revize etti. Banka, müşterileriyle paylaştığı notta, "Elektrik ve doğalgaz fiyatlarına yapılan zam ve bugün yaşanan yukarı yönlü sürpriz sonrasında yıl sonu tahminimizi yüzde 16’ya çıkarıyoruz" dedi. Ayrıca Merkez Bankası'nın dördüncü çeyrekten önce faiz indirimi olmayacağı ifade edildi.

CITI: PARASAL GEVŞEME KOŞULLARI ZORLAŞIYOR

Citigroup ise enflasyon verisi sonrasında “Parasal gevşeme için koşullar giderek daha zor hale geliyor. Kasım ya da Aralık’ta makul bir faiz indirimi beklemiyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

BARCLAYS: DÖRDÜNCÜ ÇEYREKTE 250 BAZ PUAN FAİZ İNDİRİMİ OLABİLİR

Londra merkezli banka ve finans devlerinden Barclays de Türkiye için yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 13,8’den 14,8’e çıkardı. Barclays, Merkez Bankası'nın dördüncü çeyrekte 350 baz puanlık bir faiz indirimi yerine 250 baz puanlık bir indirim yapmasını bekliyor.

JPMORGAN ENFLASYON BEKLENTİSİNİ YÜKSELTTİ

ABD'li yatırım bankası JPMorgan, beklentilerin üzerinde gelen haziran enflasyonu sonrasında Türkiye için yıl sonu enflasyon beklentisini yüzde 13,4'ten yüzde 14,7'ye, 2022 sonu tüketici enflasyonu tahminini de yüzde 10,5'ten yüzde 11,5'e çıkardı.

DEUTSCH BANK'IN YIL SONU DOLAR BEKLENTİSİ 9,50

Deutsche Bank yayımladığı bir araştırma raporunda, elektrik ve gaz fiyatlarına yapılan zamlar sonrasında yıl sonu enflasyon tahminlerini yüzde 15’ten yüzde 16’ya revize ettiklerini duyurmuştu. Temmuz ayı enflasyon verisiyle beraber ay başında yapılan zamların etkisinin daha iyi anlaşılabileceğini belirten Deutsche Bank, temmuzda enflasyonun hızlı bir şekilde artarak yüzde 18’in üzerine çıkmasını beklediklerini ifade etti.

Kurum, Dolar/TL için yıl sonu tahminini de 9,00’dan 9,50’ye yükseltti. 

Etiketler enflasyon faiz dolar