Uluslararası Af Örgütü: Gezi Davası tutukluları düşünce mahkûmu

Uluslararası Af Örgütü, Gezi Davası tutuklularını düşünce mahkûmu olarak ilan etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Uluslararası Af Örgütü, İstanbul Galata’da Gezi Davası kapsamında tutuklu bulunan hak savunucuları hakkında bir basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısına Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Agnès Callamard’ın video mesajı paylaşıldı. Af Örgütü, Gezi Davası sonucunda asılsız suçlamalarla hapsedilen yedi kişiyi düşünce mahkûmu ilan etti.

Gezi Parkı davası kapsamında tutuklu bulunan hak savunucularının cezaevinde ziyaret edilmesinin ardından yapılan basın toplantısında UAÖ Türkiye Kampanya Direktörü Tarık Beyhan moderatörlüğünde, UAÖ Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Kerem Dikmen, UAÖ Türkiye vekil Direktörü Ruhat Sena Akşener ve UAÖ Kıdemli Kampanyacısı Milena Büyüm açıklama yaptı.

Bugün saat 13.00’te düzenlenen basın açıklamasında konuşan Ruhat Sena Akşener, “Yıllardır devam eden davada tutuklananların düşünce mahkumu ilan edildi. Af Örgütü bütün üyeleriyle birlikte gezi davası tutuklularını ifade özgürlüğü açısından değerlendirerek bu kişilerin serbest bırakılması için harekete geçmesini ilan ediyor. Nisan ayında verilmiş olan tutuklama kararları, siyasi saikle gerekçesiz ve adil olmayan bir karar olduğunu yeniledik” dedi.

Dün, kendisi de avukat olan, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Kerem Dikmen’in öncülüğündeki üst düzey bir heyet, Gezi Davası tutuklularını cezaevinde ziyaret etti. Ziyaretin ardından bugün, aktivistler, düşünce mahkumu ilan edildi.

İş insanı ve insan hakları savunucusu Osman Kavala’nın da aralarında bulunduğu aktivistlerin düşünce mahkumu ilan edilmesine yönelik karar, haklarında daha önce verilen beraat kararının bozulması üzerine yapılan suni bir yeniden yargılamanın mahkumiyet kararlarıyla sonuçlanmasından iki ay; mahkemenin, oyçokluğu ile verilen mahkumiyet kararına ilişkin hiçbir somut gerekçe gösteremediği ‘gerekçeli kararı’nı açıklamasından ise bir hafta sonra alındı.

Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Agnès Callamard konu hakkındaki açıklamasında, “Bu yedi kişinin düşünce mahkumu ilan edilmesi, keyfi tutukluluk ve siyasi güdümlü yargılamalarla başlayıp şov niteliğinde bir dava ve mahkumiyet kararlarıyla biten adaletsizlik güncesinin teşhis edilmesidir. Yedi kişinin maruz kaldığı adaletsizlik, Türkiye’de insan haklarına yönelik aşırı sert baskılar kapsamında çok sayıda kişinin yaşadığı adaletsizliğin bir örneğidir” dedi. 

'GEZİ DAVASI TUTUKLULARI DÜŞÜNCE MAHKÛMUDUR' 

“Gezi Davası tutuklularına yapılan bu şoke edici adaletsizlik, bir kez daha, Türkiye’de yargı sisteminin muhalefeti susturmak için bir baskı aracına dönüştüğünü gösteriyor” diyen Agnès Callamard sözlerini şöyle sonlandırdı: “Bu kişilerin cezaevinde geçirdiği her gün, adalet kavramına ve insan haklarına karşı, Türkiye devletinin korumayı taahhüt ettiği ancak defalarca ve pervasızca ihlal ettiği ilkelere karşı yapılmış bir hakarettir. Gezi Davası tutukluları düşünce mahkûmudur, derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılmalılar.”

MÜCELLA YAPICI KELEPÇELİ OLARAK MUAYENE EDİLDİ

Kerem Dikmen, cezaevi görüşmelerinde Mücella Yapıcı’nın sağlık durumuna ilişkin, “Mücella 3-4 defa kelepçeli olarak hastaneye götürüldü ve kelepçeli olarak muayenesi yapıldı” bilgisini paylaştı. (HABER MERKEZİ)