Uluslararası Af Örgütü: 2020'de idam cezalarında yüzde 26'lık düşüş yaşandı

Geçtiğimiz yıl idam cezası infazlarının yüzde 26 oranında düştüğünü kaydeden Uluslararası Af Örgütü, 483 infazın yüzde 88'inin İran, Mısır, Irak ile Suudi Arabistan'da uygulandığını belirtti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Uluslararası Af Örgütü'nün raporunda, 2020'de 18 ülkede 483 idam cezası uygulandığı ve bu sayının 2019'daki 657 infaza kıyasla yüzde 26'lık bir düşüşe işaret ettiği belirtildi. 483 idam cezası infazının yüzde 88'inin İran, Mısır, Irak ile Suudi Arabistan'da kaydedildiği aktarıldı. Raporda, infazlara ilişkin resmi bilgileri kamuoyuyla paylaşmayan Çin hariç tutuldu. 

'SİYASİ BİR BASKI ARACI OLARAK KULLANILIYOR'

Kayıtlara geçen idam cezası infazlarının 246'sı İran'da uygulandı. Tahran hükümetinin, idam cezalarını muhaliflere ve azınlıklara karşı 'siyasi bir baskı aracı' olarak kullandığını söyleyen örgüt, 18 yaş altındaki üç kişinin de idam edilenler arasında olduğunu açıkladı.

MISIR'DA YÜZDE 300 ARTIŞ

Geçtiğimiz yıl 107 kişinin idam edildiği Mısır'da, idam cezaları yüzde 300 oranında artı. Bu kişilerden 23'ünün, siyasi davalar sebebiyle ve haksız yargılama süreçleriyle mahkum edildiği belirtildi.

Suudi Arabistan'da ise, infazlarda yüzde 88'lik bir düşüş kaydedildi. Örgüt, 2020 yılında G20 Liderler Zirvesi'ne ev sahipliği yapan Riyad'ın 'başkanlığa gölge düşürmek istememesi nedeniyle' idam cezalarında düşüş yaşandığını belirti.

'RAHATSIZ EDİCİ BİR ISRAR'

Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Agnès Callamard, "Dünya Covid-19'dan korunma yollarına odaklanmışken, birçok hükümet idam cezalarına başvurma konusunda rahatsız edici bir ısrar sergiledi" dedi. İdam sırasındaki kişilerin yasal korumaya erişemediğini de söyleyen Callamard, "Bu koşullar altında idam cezasının uygulanması, insan haklarına yönelik korkunç bir saldırıdır" ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER)