Ulupınarlılar kazandı, çınarlar kesilmedi

Antalya’nın Ulupınar Mahallesi’nde gerçekleştirilen duble yol çalışması sırasında 500 yıllık çınarların kesilmek istenmesine karşı aylardır nöbet tutan yöre halkı, projenin değiştirilmesini sağladı. Çalışmalar, ağaçlar kesilmeden bitirildi.

Google Haberlere Abone ol

ANTALYA- Kemer-Kumluca arasındaki yol genişletme çalışmaları çerçevesinde yüzlerce yıllık çınar ağaçlarının kesilmek istenmesine  yöre halkının karşı çıkması üzerine Karayolları, projeyi gözden geçirerek yürüttüğü çalışmaları ağaçları kesmeden ve su kaynağına zarar vermeden  tamamladı. Ağaçların kesilmesine tepki gösteren Ulupınarlılar, 9 Ağustos'tan beri nöbet tutuyordu.

‘YEDİ AĞAÇ 500 YAŞINDAN BÜYÜK'

Orman Yüksek Mühendisi, Tarım Orman İş Sendikası Deneteme Kurulu Başkanı Dr. Mehmet Ali Başaran, bölgedeki doğu çınarlarının (Platanus orientalis) yaşlarının 500’ü geçtiğini tespit ederek, yedi ağacın yaşlarından dolayı “Anıt Ağacı” özelliği taşıdığını vurguladı. “Bu ağaçlar, mutlak surette acil bir şekilde koruma altına alınması gerekmektedir” diyen Başaran, yine yol güzergâhında bulunan iki ağacın da 150 ve 180 yaşında olduğuna dikkat çekerek, bunların da “İstikbal Anıt Ağaç” olarak korunmaya alınması gerektiğini ifade etti.

AĞAÇLAR KURTULDU

Sosyal medya üzerinden seslerini duyurmaya çalışan bölge halkının çabaları ve başvuruları üzerine Karayolları 13. Bölge Müdürlüğü ve yüklenici firma, projeyi tekrar değerlendireceğini açıklamıştı. Tepkilerin büyüyerek devam etmesi üzerine ağaçların kesilmediği ve su kaynağının korunduğu alternatif bir proje geliştirildi. Trafikte tehlike yaratma ihtimaline karşın sadece bir ağacın dalı kesilerek bölgedeki yol yapımı tamamlandı.