Ulubey köylüleri: 'Maden ocağına karşı yaşam alanlarımızı koruyoruz'

Ordu Ulubey'de bentonit maden ocağına karşı köylülerin tepkisi sürüyor. 'ÇED gerekli değildir' kararını mahkemeye taşıyan köylüler, mücadelelerinde kararlı olduklarını vurguladı ve destek istedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ordu’nun Ulubey ilçesi Çatallı ve Yeni Sayaca mahallelerinde yapılacak bentonit maden ocağına karşı köylülerin mücadelesi sürüyor. Ordu Çevre Derneği (ORÇEV) ve “ÇED gerekli değildir” kararına karşı idare mahkemesine dava açan köylüler, Ulubey Meydanı’nda yaptıkları eylemle "Toprağımıza sahip çıkacağız" dediler.

İstanbul’da yaşayan Ulubeyliler de köye gelerek eyleme destek verdi.

'ÇOCUKLARIMIZIN YAŞAM HAKKINI KORUMAK İÇİN MÜCADELE EDİYORUZ'

ANKA'da yer alan habere göre, Sayaca Çevre Platformu ve İstanbul Sayaca Köyü Sevenleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ethem Çağlar basına yaptığı açıklamada, “Amacımız tabiatımızın ve çevremizin korunması, gelecek nesillere sağlıksız bir çevre bırakmak adına sessiz kalmamaktır" dedi.

Adaletin sağlanması için gereken adımları atmakta kararlı olduklarını vurgulayan Çağlar, maden çalışmasının başlamasıyla birlikte çevrede ve doğada ciddi tahribatlar meydana geleceğine dikkat çekerek şöyle konuştu; "Heyelan, su kaynaklarının yok olması gibi doğal afetler artacak, köyümüzün ve çevremizin güzellikleri yok olacaktır. Ormanlarımız su kaynaklarımız eko sistemimiz tehdit altında; bu durumun hem çevre açısından hem de biz, bu topraklarda yaşayan insanlar için çok vahim" diye konuştu.

'HERKESİ SESİMİZE SES KATMAYA ÇAĞIRIYORUZ'

Çağlar açıklamasında "Doğanın ve yaşam alanlarının koruması hepimizin görevi. Bu dava sadece bizimle sınırlı değil. Aynı zamanda geleceğimizi ve çocuklarımızın yaşam hakkını korumak için verdiğimiz bir mücadeledir. Biz, köylüler ve doğa severler olarak, bu güzel coğrafyayı korumak için bir aradayız. Maden çalışmasının durdurulması, tabiatımızın korunması için tüm yasal yolları kullanacağımız ve bu mücadelemizde kararlıyız" ifadelerini kullandı.

Mücadelelerine destek isteyen Çağlar, "Herkesi bu mücadeleye destek vermeye ve sesimize ses katmaya çağırıyoruz. Hep birlikte güçlü bir çevre duyarlılığı oluşturarak, doğal zenginliklerimiz korunabilecek ve gelecek nesillere daha güzel bir dünya bırakabiliriz” dedi.

Çağlar, yargı sürecinin devam ettiğini de hatırlatarak taleplerini şöyle sıraladı;

"Yetkililere ve kamuoyuna sesleniyoruz:

- Maden çalışmasının çevreye etkileri acilen tarafsız bir şekilde değerlendirilmeli ve çevre ve doğa üzerinde olumsuz etkileri en aza indirecek tedbirler alınmalıdır.

- Maden çalışmasıyla ilgili dava süreci katılımcı ve şeffaf bir şekilde yürütülmelidir.

- Halkın, köylünün görüşleri dikkate alınmalı; çevre raporları bağımsız ve bilimsel bir temele dayanmalıdır.

- Doğal yaşam alanlarımızın korunması sürdürülebilir bir çevre için; alternatif ve ekonomik faaliyetler desteklenmelidir.

- Yöremizin doğal güzellikleri eko sisteme zarar vermeden, sürdürülebilir kalkınma modelleri geliştirilmelidir."

'TOPRAĞIMIZA SAHİP ÇIKACAĞIZ'

Basın açıklamasının ardından Yeni Sayaca Sosyal Tesisi bahçesinde halk toplantısı gerçekleştirildi. Aynı yerde ikincisi yapılan toplantıya Ordu Çevre Derneği Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül, Yönetim Kurulu Üyesi Coşkun Özbucak, Denetleme Kurulu Üyesi Pervin Demirel ve derneğin üyesi avukatlarından Emrecan Temel katıldı. Mahkeme süreci ve yapılması gerekenler hakkında bilgilendirmeler yapıldı. 

Basın açıklamasının ardından köylüler “Sayaca’nın üstü altından değerli”, “Köylü değil şirketler gidecek”, “Yeni Sayaca köyünü talan ettirmeyeceğiz”, “Ormanlarımızı size vermeyeceğiz” pankart ve dövizleriyle yürüyüş gerçekleştirdi. (HABER MERKEZİ)