Ülkesine götürülmek istenen Belaruslu atlete Fransa da kapısını açtı

Fransa, Olimpiyatlar'da milli takım antrenörlerini eleştirdikten sonra zorla ülkesine götürülmek istenen Belaruslu sporcu Tsimanouskaya'ya 'siyasi sığınma hakkı vermekten onur duyacaklarını' duyurdu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Tokyo 2020 Olimpiyatları'nda görevli milli takım antrenörlerini eleştirdikten sonra, zorla ülkesine götürülmek üzere havalimanına getirilen Belaruslu atlet Krystsina Tsimanouskaya, Japon polisine sığındığını ve güvende olduğunu duyurdu. Tsimanouskaya'nın geceyi havalimanı otelinde geçirdiğin söyleyen Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC), Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği de dahil olmak üzere birçok kuruluşun sporcuyla iletişim halinde olduğunu aktardı. 

Daha önce, hem Polonya hem de Çek Cumhuriyeti, Tsimanouskaya'ya yardım teklifinde bulunmuştu. Reuters'a konuşan bir yetkili, sporcunun Polonya'ya sığınma talebini ileteceğini bildirdi. Fransa'dan yapılan açıklamada ise, 'kapılarının Tsimanouskaya'ya açık olduğu' belirtildi. Fransa’nın Avrupa Birliği İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Clement Beaune, "Tsimanouskaya'ya siyasi sığınma hakkı vermekten onur duyarız" ifadelerini kullandı.

'BELARUS'A DÖNMEYECEĞİM'

24 yaşındaki Tsimanouskaya, pazartesi günü katılması planlanan yarış öncesinde Instagram hesabında, kısa sürede başka bir yarışa gireceğine yönelik bir şikayet videosu paylaşmıştı. Paylaşımın ardından Tsimanouskaya, Belarus milli takım antrenörlerinin odasına geldiğini ve eşyalarını toplayarak ülkesine uçmasını söylediğini açıkladı. Sporcu, kendisi için Türk Hava Yolları'nın Tokyo'nun Haneda Havaalanından İstanbul'a uçan 199 sefer sayılı uçuşuna yer ayırıldığını aktardı. Olayın ardından, "Antrenörlerimizin ihmalkarlığı hakkında Instagram'da konuştuğum için takımdan çıkarıldım" ifadelerini kullanan Tsimanouskaya, "Belarus'a dönmeyeceğim" demiş, Japon polisine sığındığını açıklamıştı. (DIŞ HABERLER)