'Ülkenin adı değişiyor' iddiası: Hindistan mı, Bharat mı?

Hindistan'ın isminin 'Bharat' olarak değişeceği iddiaları gündeme geldi. Önümüzdeki günlerde, isim değişikliği için parlamentoya tasarı sunulabileceği ileri sürülüyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de düzenlenecek G20 Zirvesi yemek davetiyesinde, Cumhurbaşkanı Droupadi Murmu'nun "Hindistan Cumhurbaşkanı" yerine "Bharat Cumhurbaşkanı" olarak yazılması tartışmaları beraberinde getirdi. Parlamentonun 18-22 Eylül'de yapılması planlanan henüz gündemi açıklanmamış özel oturumunda, bu değişikliğin görüşüleceği ve resmi olarak isim değişikliği için bir tasarı sunulabileceği iddiaları kamuoyuna yansıdı. 'Ülkenin adının değişeceği' yönündeki iddialar gündeme gelirken, Endonezya'nın da "Hindistan" yerine "Bharat" ifadesini kullandığı ortaya çıktı.

Hindistan Başbakanı Modi'nin partisi Bharatiya Janata Partisi (BJP) Sözcüsü Sambit Patra, X sosyal medya platformu üzerinden Endonezya'nın Modi'ye gönderdiği ASEAN davet mektubunu paylaştı. Mektupta Modi için "Bharat Başbakanı" tanımlamasının kullanıldığı görüldü.

'İNGİLİZLER TARAFINDAN YÖNELTİLEN BİR HAKARET'

Hindistan Ulusal Kongresi Milletvekili Jairam Ramesh, ülke anayasasının 1. maddesindeki "Hindistan, yani Bharat" ifadesinde ikinci ismin tercih edildiğini ima ederek, aynı maddede bulunan Hindistan'ın federal yapısının da "artık saldırı altında olduğu" eleştirisini yaptı. İktidardaki BJP Milletvekili Harnath Singh Yadav ise tepkilere ilişkin "Tüm ülke, 'Hindistan' yerine 'Bharat' kelimesini kullanmamızı istiyor. 'Hindistan' İngilizler tarafından bize yöneltilen bir hakarettir ancak 'Bharat' kültürümüzün bir simgesidir" diyerek, bu konuda anayasal değişikliğe gidilmesi çağrısında bulundu.

1,4 milyardan fazla nüfusa sahip olan ülke, resmi olarak Hindistan ve Bharat olmak üzere iki isimle anılsa da hem ülke içinde hem de uluslararası alanda en yaygın olarak ilki kullanılıyor. Bharat, birçok tarihçinin erken Hindu metinlerine dayandığına inandığı eski bir Sanskritçe kelime. 

BAŞVURU REDDEDİLMİŞTİ

Hindistan Yüksek Mahkemesi, 2020'de isim değişikliğini talep eden başvuruyu reddetmiş, bu talebin bir temsile dönüştürülebileceğini ve uygun bir karar için merkezi hükümete iletilmesi tavsiyesinde bulunmuştu. Mahkemenin Başyargıcı da "Bharat ve Hindistan'ın ikisi de anayasada yer alıyor. Hindistan'a anayasada zaten Bharat deniyor" açıklamasını yapmıştı.

BJP'den parlamentonun üst kanadı olan Rajya Sabha Üyesi Naresh Bansal, parlamento oturumunda, "Hindistan" ifadesinin "sömürge dönemi köleliği" simgelediğini belirterek, bu ifadenin anayasadan çıkarılması gerektiğini söylemişti. (DIŞ HABERLER)