Ulaşım için son 4 gün: HES kodu-İstanbulkart eşleşmesi nasıl yapılır?

HES kodu eşleştirilmesi 15 Ocak'a kadar yapılmayan İstanbulkartlar toplu ulaşımda kullanılamayacak. HES kodu ile İstanbulkart eşleşmesi için ne yapmanız gerekiyor?

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - HES kodu ile eşleştirilmemiş İstanbulkartlar 15 Ocak'tan itibaren toplu taşımada kullanılamayacak.

İçişleri Bakanlığı genelgesi ile şehir içi toplu ulaşım araçlarında HES kodu zorunluluğu getirilmişti. Covid-19 tanılı ya da temaslı kişilerin toplu ulaşım araçlarını kullanmamasını amaçladığı belirtilen uygulamaya göre İstanbulkart ile Sağlık Bakanlığı Hayat Eve Sığar (HES) uygulaması arasında entegrasyonun sağlanması noktasında, İBB iştiraki BELBİM ile Sağlık Bakanlığı teknik ekipleri gerekli teknik entegrasyon çalışmalarını yapıyor.

Sağlık Bakanlığı’nca İBB’ye iletilecek tanısı konmuş Covid-19 taşıyıcılarının veya bu kişilerle temasta olanların kişiselleştirilmiş İstanbulkartları askıya alınacak. Anonim İstanbulkartlar kişiselleştirilecek.

İstanbulkart-HES kodu eşleştirmesi için 15 Ocak son tarih olarak belirlendi. Bu tarihe kadar eşleştirmesi yapılmayan İstanbulkartlar toplu ulaşımda kullanılamayacak.

Öte yandan; İstanbul'da 15 Ocak'tan itibaren 20 yaş altı ve 65 yaş üstündekiler toplu taşıma araçlarına binemeyecek. 

EŞLEŞME NASIL YAPILIYOR?

Eşleştirme işlemi "istanbulkart.istanbul" sitesinden yapılıyor. Hayat Eve Sığar uygulaması ya da SMS üzerinden aldığınız HES kodunuzla, kişisel bilgiler ve telefon numaranızı buradan gerekli alanlara doldurarak işlemi tamamlayabiliyorsunuz.

Eğer İstanbulkart Mobil kullanıcısı iseniz uygulamaya ilk girişte gerekli yönlendirmelerle birkaç adımda tanımlamanı yapabilirsiniz.

34,3 MİLYON İSTANBULKART BULUNUYOR

İstanbul’da toplam 34 milyon 260 bin 87 adet İstanbulkart bulunuyor. Bunların 8 milyon 260 bin 87 adedi (Yüzde 24) kişiselleştirilmiş durumda. Pandemi sürecinde İstanbulkart kullanımı düştü. Örneğin, Ağustos 2020'de aktif kullanılan İstanbulkart sayısı 7 milyon iken bunların 2 milyon 800 bini (yüzde 40) kişiselleştirilmiş İstanbulkart’lardan oluşuyor. (HABER MERKEZİ)