Ukrayna parlamentosu OHAL kararını onayladı

Ukrayna krizinde ABD ile Rusya arasında planlanan temaslar iptal edilirken, Putin "Diyaloğa açığız ama Rusya'nın çıkarlarını müzakere etmeyeceğiz" dedi. Kiev ise OHAL ilan etme kararı aldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'nın doğusundaki iki ayrılıkçı cumhuriyetin bağımsızlığını tanımasının ve bu bölgelere 'barış gücü operasyonu' emri vermesinin ardından gerilim had safhada. Batılı ülkelerden Moskova'ya peş peşe yaptırım açıklamaları gelirken, ABD ile Rusya arasında yapılması planlanan temaslar iptal edildi.

ABD Başkanı Joe Biden'ın dün diplomasiye açık kapı bırakmakla beraber Rusya'ya yaptırım kararlarını duyurduğu ve Putin'in adımını 'Ukrayna işgalinin başlangıcı' olarak nitelediği konuşması sonrasında, ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ile Rus mevkidaşı Sergey Lavrov arasında yarın yapılması planlanan görüşme iptal edildi. Blinken, Biden-Putin görüşmesinin de şu an için mümkün görünmediğini söyledi.

ABD ve NATO'nun Rusya ile Ukrayna üzerinden yaşadığı krizde son gelişmeler şöyle:

PENTAGON: SINIRDAKİ RUS ASKERLERİNİN YÜZDE 80'İ UKRAYNA'YA GİRMEYE HAZIR

ABD Savunma Bakanlığından (Pentagon) üst düzey bir yetkili, Rusya’nın Ukrayna sınırındaki askerlerinin yüzde 80'inin Ukrayna'ya girmeye hazır olduğunu ve ileriye konuşlandırıldığını duyurdu. Yetkili, "Kuvvetlerinin yaklaşık yüzde 80'inin ileri konum olarak kabul ettiğimiz pozisyonda olduğunu ve her an girmeye hazır olduğunu değerlendiriyoruz" dedi.

'GENİŞ ÇAPLI BİR SAVAŞ DÜNYA DÜZENİNİN SONU OLUR'

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, Ukrayna’da başlayacak geniş çaplı bir savaşın dünya düzeninin sonu olacağını söyledi. Kuleba, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda düzenlenen Ukrayna'daki son gelişmelerin ele alındığı oturumda yaptığı konuşmada, "Bu meclisteki her milleti uyarıyorum, Başkan Putin Ukrayna'ya karşı saldırganlığını sürdürebileceğine karar verirse, hiç kimse bu krizin dışında kalamayacak, hükümetiniz ve halkınız, hükümetimiz ve halkımızla birlikte bunun acı sonuçlarıyla karşılaşacaktır. Bu yüzden bu son şans üzerine harekete geçmeli ve Rusya'yı olduğu yerde durdurmalıyız. Başkan Putin'in tek başına durmayacağı açık” ifadelerini kullandı.

AB LİDERLERİ GÖRÜŞECEK 

AB ülkelerinin liderleri, Rusya-Ukrayna krizini görüşmek üzere yarın Brüksel'de bir araya gelecek.

UKRAYNA'DA İNTERNET SİTELERİ ÇÖKTÜ

Ukrayna parlamentosu, hükümeti ve dışişleri bakanlıklarının internet sitesi çöktü.

FRANSA: UKRAYNA'YI KORUMAK İÇİN ASKERİ GÜCE BAŞVURMAYACAĞIZ

Fransa Hükümet Sözcüsü Gabriel Attal, Paris'in Ukrayna'yı korumak için askeri güce başvurmayacağını söyledi. Attal, düzenlediği basın toplantısında, 'Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi' durumunda ülkeye askeri yollayıp yollamayacağı yönündeki soruya, "Ukrayna'nın olası işgali ve bizim yardımımızla ilgili olarak zaten açık açık konuştuk ve yanıtın hayır olduğunu söylemek istiyorum" yanıtını verdi.

POLONYA VE LİTVANYA LİDERLERİ KİEV'DE

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ve Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nauseda, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'le Kiev'de bir araya geldi. Üç isim görüşme öncesi basın mensuplarına birlikte poz verdi. Başkanlık Sarayı'nda basına kapalı yapılan liderler toplantısının ana konusunu Rusya ile mevcut kriz oluştururken görüşmenin detayları açıklanmadı. 

DONETSK LİDERİ: RUSYA'DAN ASKERİ YARDIM İSTEYEBİLİRİZ 

Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilimin merkezinde yer alan Donetsk yönetimi, "Rusya’dan askeri yardım isteme hakkımızı saklı tutuyoruz" açıklaması yaptı. Donetsk lideri Denis Puşilin bugün düzenlediği basın toplantısında, "Ukrayna’nın saldırgan tavrına karşı askeri hareketliliğin ve seferberliğin hız kazandığını" ifade etti. Bölgede durumun kritik olduğunu dile getiren Puşilin, sınırda devam eden söz konusu gerilimi Kiev yönetimi ile barışçıl yollarla çözmek istediğini söyledi. Puşilin, gerilimin tırmanması halinde "Rusya'dan yardım isteme hakkını saklı tuttuğunu" ifade ederken “Büyük Rusya’nın desteğiyle kazanacağız” dedi.

RUSYA UKRAYNA'DAKİ DİPLOMATİK PERSONELİNİ ÇEKMEYE BAŞLADI

TASS ajansı, Rusya'nın Ukrayna'nın tamamındaki diplomatik temsilciliklerinde bulunan personelini çekmeye başladığını duyurdu. Reuters'a konuşan bir görgü tanığı ise Kiev'deki Rusya Bütükelçiliği'ndeki Rusya bayrağının indirildiğini öne sürdü. 

LAVROV: BM GENEL SEKRETERİ'NİN SÖZLERİ STATÜSÜNE UYGUN DEĞİL

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in Donbass kararıyla ilgili açıklamalarına tepki gösterdi. Lavrov, "BM Genel Sekreteri'nin Batı'nın baskısına maruz kalması ve son zamanlarda Doğu Ukrayna'daki gelişmeler hakkında BM'deki statüsü ve yetkisiyle bağdaşmayan açıklamalar yapmasından derin üzüntü duyduk" açıklaması yaptı. Guterres'in Minsk anlaşmalarının uygulanması için herhangi bir tutum almadığına dikkat çeken Lavrov, "Genel Sekreter, Ukrayna'daki duruma ilişkin 2202 sayılı Güvenlik Konseyi kararı kapsamındaki Minsk protokollerinin uygulanması için hiçbir zaman sesini yükseltmedi" dedi. BM Genel Sekreteri Guterres dün basına yaptığı açıklamada, Moskova'nın Donbass'ın bağımsızlığını tanıma kararına tepki göstermiş, "Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve egemenliğinin ihlal edildiğini" savunmuştu.  

KREMLİN: ERDOĞAN VE PUTİN TELEFONDA GÖRÜŞECEK

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Rusya Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bugün telefon görüşmesi gerçekleştireceğini duyurdu.

İDDİA: AB, RUSYA SAVUNMA BAKANI ŞOYGU'YU YAPTIRIM LİSTESİNE ALACAK

Wall Street Journal gazetesi, Avrupa Birliği'nin bugün Rusya'ya karşı açıklaması beklenen yaptırımlarıyla ilgili çarpıcı bir iddia ortaya attı. Gazete, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu'nun AB'nin yaptırım listesine alınacağını öne sürdü. İddiaya göre, Rusya'nın internet araştırma ajansına da yaptırım uygulanacak.

RUSYA'NIN BERLİN BÜYÜKELÇİSİ: KUZEY AKIM-2'NİN İPTALİNDEN ESEF DUYUYORUZ

Rusya'nın Almanya Büyükelçisi Sergey Neçayev, Berlin'in Kuzey Akım-2 doğalgaz boru hattı projesini durdurma kararından esef duyduklarını ve kararın, Avrupa'nın enerji güvenliği için gerekli olması nedeniyle bunun geçici olmasını umduğunu belirtti. Neçayev, "(Alman makamlarının) Proje sertifikasını askıya alacağına dair açıklamadan esef duyduk. Alman hükümeti, daha önce her zaman Kuzey Akım'ın ticari ve tamamen ekonomik bir proje olduğunu ve hiçbir şekilde siyasi hadiselerle bağlantılı olmadığını belirtmişti. Görünüşe göre şimdi bu durum, denizaşırı meslektaşlarımızın aktif baskısı nedeniyle değişti" ifadelerini kullandı.

Kuzey Akım-2'nin nihayetinde hizmete girmesini umduğunu belirten Rus Büyükelçi, projenin öncelikle Avrupa'nın enerji güvenliği için gerekli olduğunu vurguladı. Neçayev, "Bu açıklamanın geçici bir tedbir olduğunu ve sağduyu ve pragmatizmin sonunda zafere ulaşacağını ummayı çok isterim" diye konuştu.

BLOOMBERG: ALMAN SİGORTA ŞİRKETİ MUNİCH RE, KUZEY AKIM-2 KONTRATININ İPTAL EDİLDİĞİNİ DUYURDU

Bloomberg'in haberine göre Alman sigorta şirketi Munich Re, Rus gazını Avrupa'ya taşıyacak olan Kuzey Akım-2 projesinin kontratının iptal edildiğini duyurdu. Almanya Başbakanı Olaf Scholz dün, Ekonomi Bakanlığı'na projenin sertifikasını iptal etmek için 'gerekli idari adımları' atması talimatını verdiğini açıklamıştı. Bugün ise Ekonomi Bakanı Robert Habeck, Kuzey Akım-2'nin tamamen durdurulabileceğini söylemişti.

UKRAYNA'DA OHAL'E DOĞRU

Ukrayna Güvenlik Konseyi, Donetsk ve Lugansk hariç tüm bölgelerde olağanüstü hal (OHAL) kararı aldı. Kararın hayata geçmesi ülke parlamentosu Rada'dan onay alması gerekirken, Ukrayna Milli Güvenlik ve Savunma Konseyi Sekreteri Oleksiy Danilov OHAL'in 30 gün süreceğini ve gerekli görüldüğünde bir ay daha uzatılabileceğini söyledi.

Ukrayna sınır muhafızlarının da Rusya ile Belarus'un yanı sıra Lugansk ve Donetsk ile sınırlarındaki asker sayısını artırmaya başladığı belirtildi.

FSB: KIRIM'DA TERÖR SALDIRISINI ENGELLEDİK

Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), Ukraynalı neo-Nazi Sağ Sektör grubunun destekçilerinin Kırım’daki bir kilisede patlama gerçekleştirmeyi planladıkları şüphesiyle gözaltına alındıklarını açıkladı. Altı kişinin gözaltına alındığı, bomba yapımında kullanılan malzemelerin de ele geçirildiği belirtildi.

ÇİN: UKRAYNA KRİZİYLE İLGİLİ TARAFLAR İTİDALLİ OLMALI

Çin Dışişleri Bakanlığı, Batı ülkelerinin Rusya'ya yaptırım kararları almasının "sorunları çözmeyeceği" görüşünü paylaştı. Bakanlık Sözcüsü Hua Chunying başkent Pekin'de gazetecilere yaptığı açıklamada, Çin Komünist Partisi hükümetinin Ukrayna krizine ilişkin görüşlerini paylaştı. Bakanlık sözcüsü, "Çin hükümeti, yaptırımların sorunları çözmede hiçbir zaman temel ve etkili bir yolu olmadığını savunuyor" diyerek taraflara "mevcut sorunları diyalog yoluyla çözmeye çalışması ve itidalli davranma" çağrısı yaptı.

Hua Chunying, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Sorunu istişare ve diyalog kanallarıyla çözmek için elimizden gelenin en iyisini yapmalıyız. ABD gibi bazı ülkelerin uyguladığı tek taraflı ve yasadışı yaptırımlar, ilgili ülkelerin ekonomisine ve halklarının geçimine ciddi sıkıntılar yaşatıyor. ABD, Ukrayna meselesini ve Rusya ile ilişkilerini ele alırken Çin'in ve diğer tarafların meşru hak ve çıkarlarına zarar vermemelidir." Tayvan Devlet Başkanı Tsai Ing-wen'in Batı ülkelerine Ukrayna krizinden ötürü Tayvan'dan "dikkatini uzaklaştırmaması" yönünde çağrı yapmasını da değerlendiren Hua, Tayvan'ın "Ukrayna olmadığını" ve her zaman Çin'in ayrılmaz bir parçası olduğunu söyledi.

UKRAYNA'DA SİVİLLERİN SİLAHLANMASINA ONAY

Ukrayna Parlamentosu, Ukraynalı sivillerin ateşli silah taşımasına izin veren tasarıyı onayladı. Parlamentonun bugün yapılan oturumunda sunulan karar tasarısı milletvekillerinin katıldığı oylamayla kabul edildi. Buna göre, ülkedeki sivillerin Rusya'yla artan gerilim nedeniyle "güvenlik" amaçlı silahlanmasına yasal olanak tanındı. 

KİEV'DEN 351 RUSYA VATANDAŞINA YAPTIRIM

Ukrayna parlamentosu, aralarında Donetsk ve Lugansk'ın bağımsızlığının destekleyen milletvekillerinin de bulunduğu 351 Rusya vatandaşına yaptırım kararını onayladı. Yaptırımlar çerçevesinde bu kişilerin Ukrayna'ya girişi ve mal varlıklarına erişimleri yasaklanacak, iş lisansları askıya alınacak. Öte yandan Kiev, Rusya'daki vatandaşlarına da 'ülkeyi derhal terk edin' çağrısı yaptı.

KÜBA: ABD VE NATO, RUSYA'NIN GÜVENLİK GARANTİSİ TEKLİFLERİNİ DİKKATE ALMALI

Küba Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, ABD ve NATO'nun Rusya'nın güvenlik garantisi önerilerine kulak vermesi gerektiği ve NATO'nun doğuya doğru genişlemesinin Rusya'nın ulusal güvenliğine tehdit oluşturduğu kaydedildi. Açıklamada, "ABD ve NATO'yu, kendisini savunma hakkına sahip olan Rusya Federasyonu'nun güvenlik garantileri için sağlam temellere dayanan taleplerine ciddi ve gerçekçi bir biçimde kulak vermeye çağırıyoruz" denildi. Açıklamada, 'NATO'nun genişlemesini Rusya sınırlarına doğru zorlama çabalarının ülkenin ulusal güvenliğine, bölgesel ve uluslararası barışa yönelik bir tehdit olduğu' belirtildi.

FRANSA MALİYE BAKANI: BİDEN'IN KULLANDIĞI 'İŞGAL' KELİMESİ YERİNDE DEĞİL

Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire, Biden'ın kullandığı 'işgal' kelimesinin, Ukrayna'da yaşananlar göz önüne alınacak olursa uygun olmadığını ifade etti. Le Maire, şu an için yaşanan şeyi "Ukrayna topraklarının bütünlüğünün altının oyulması" olarak nitelenmesi gerektiğini, Putin'in henüz işgal emri vermediğini ve bu aşamadaki yaptırımların da 'hedefli ve orantılı' olması gerektiğini söyledi. 

Le Maire, BFM TV ile söyleşisinde "Sözlerinizi tartmalısınız. İşgal işgaldir. Ve bunun şu anki durum için doğru sözcük olmadığını düşünüyorum. Putin'in bundan sonra hangi adımları atacağını önümüzdeki saatler, günler veya haftalarda göreceğiz. Fakat şu anda yaşanan şey, Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne el uzatma ve uluslararası anlaşmalara şüphe düşürme girişimidir" dedi.

İNGİLTERE: RUSYA'NIN SINIRI GEÇTİĞİ İDDİALARINI HENÜZ DOĞRULAMADIK

İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, Rus askerlerinin Ukrayna'nın doğusuna girip girmediklerinden henüz emin olmadıklarını söyledi. Sosyal medyada bu yönde iddialar yayılırken Truss, "Henüz bunun gerçekleştiğine dair kanıtları doğrulamadık. Durum şı an belirsiz. Bu gerçekleştiğinde tam olarak emin olmalıyız" dedi. İngiliz bakan, "Söylediğim şey şu ki, internette her tür sahte materyal dolaşıyor. İstihbarat servislerimizin bunun gerçekten olduğunu tam olarak doğruladığından emin olmalıyız" diye konuştu.

RUSYA'NIN ABD ELÇİSİ: YAPTIRIMLAR KÜRESEL PİYASALARI ETKİLEYECEK

Rusya'nın Washington Büyükelçisi Anatoliy Antonov, ABD tarafından Moskova'ya dayatılan yaptırımların küresel mali piyasaları ve enerji fiyatlarını da etkileyeceğini söyledi. Antonov, Facebook sayfasından yaptığı açıklamada "Yaptırımlar hiçbir şeyi çözmeyecek. Washington'da birilerinin, Rusya'nın dış politikasını yaptırım tehdidi nedeniyle gözden geçireceğine güveniyor olması tahayyül edilemez. Ülkemizin Batı dünyasının yaptırımları altında olmadan yaşadığı tek bir günü hatırlamıyorum. Bu koşullarda çalışmayı öğendik. Ve sadece hayatta kalmayı da değil, aynı zamanda devletimizi geliştirmeyi öğrendik. Bize dayatılan yaptırımlar şüphesiz, küresel finans ve enerji piyasalarına da zarar verecek. ABD bundan muaf kalmayacak, sıradan vatandaşlar artan fiyatların sonuçlarını hissedecek" dedi.

ALMANYA: KUZEY AKIM-2 TAMAMEN DURDURULABİLİR

Almanya Ekonomi Bakanı Peter Altmaier, Kuzey Akım-2 projesinin tamamen durdurulabileceğini ve Berlin'in konu hakkında Avrupa Birliği (AB) ve ABD ile koordinasyon halinde olduğunu söyledi.

PUTİN: DİPLOMATİK ÇÖZÜM İÇİN DİYALOĞA AÇIĞIZ

Putin, her yıl 23 Şubat'ta kutlanan Vatan Savunucuları Günü vesilesiyle bu sabah yaptığı açıklamada, Moskova'nın diplomatik çözüm arayışlarına hazır olduğunu ama ülkesinin çıkarlarının müzakere edilemeyeceğini söyledi. Bir video mesajla halka seslenen Putin, "Ülkemiz, en karmaşık sorunlara diplomatik çözüm bulunması için açık ve dürüst diyaloğa her zaman açıktır. Rusya'nın çıkarları, vatandaşlarımızın güvenliği bizim için müzakere edilemez" dedi. Rusya lideri konuşmasında, ordunun 'ülkenin ulusal çıkarlarını koruyacağından emin olduğunu' belirtirken, ileri teknoloji silahlar geliştirmeye devam edeceklerini de söyledi.

TEMAS HATTINDA ŞİDDET SÜRÜYOR: 'ÖLÜLER VE YARALILAR VAR'

İki ayrılıkçı cumhuriyet Donetsk ve Lugansk'ın bulunduğu Donbass bölgesindeki temas hattında yaşanan şiddet, tarafların birbirini suçlamaları eşliğinde devam ediyor. Ukrayna ordusu, Rusya yanlısı ayrılıkçıların saldırılarında bir askerinin öldüğünü, altı askerinin yaralandığını duyurdu. Açıklamada, Rusya yanlısı ayrılıkçılar son 24 saatte 84 ateşkes ihlali ile suçlandı.

Donetsk Halk Cumhuriyeti (DHC) ise Ukrayna ordusunun bölgede son 24 saat içinde 66 kez ateşkesi ihlal etmekle itham etti. Sputnik'in aktardığı açıklamada, Kiev yönetiminin bu sabah 'bir saatten az bir sürede DHC'ye bağlı üç yerleşimi bombalayarak 28 adet 122 milimetrelik top mermisi ve 12 adet 120 milimetrelik havan mermisi ateşlediği'  belirtildi.

ERMENİSTAN: DONETSK VE LUGANSK'IN TANINMASI KONUSU GÜNDEMİMİZDE YOK

Ermenistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vahan Hunanyan, Donetsk ve Lugansk'ın bağımsızlığının tanınması meselesinin şu an için Erivan'ın gündeminde olmadığını belirtti. Hunanyan, ilgili soruya "Bu konu gündemde değil" yanıtını verdi. Sözcü, Erivan'ın, iki dost ülke arasındaki mevcut sorunların BM kararları de dahil olmak üzere uluslararası norm ve ilkelere dayalı diyalog ve müzakereler yoluyla çözülmesini istediğini de sözlerine ekledi.

JAPONYA: UKRAYNA'DAKİ DURUM KÖTÜLEŞİRSE YENİ TEDBİRLERE BAŞVURACAĞIZ

Japonya Başbakanı Kişida Fumio, ülkesinin Ukrayna'daki durumun kötüleşmesi halinde 'yeni tedbirlere' başvurmayı değerlendireceğini söyledi. Ukrayna'daki durumun halihazırda öngörülemez olduğunu ve ne şekilde gelişebileceğine dair farklı ihtimaller bulunduğunu söyleyen Kişida, "Bu nedenle, G7 ülkeleri başta olmak üzere uluslararası toplumla birlikte yeni tedbirlerin alınmasını gecikmeden değerlendirmemiz gerekecek. Her halükarda durumun nasıl gelişeceğini iyice netleştireceğiz, Avrupa ülkeleri ve ABD ile bilgi alışverişinde bulunacağız ve ardından uygun kararları alacağız" dedi.

AVUSTRALYA: RUSYA'YA YAPTIRIMLARI GENİŞLETECEĞİZ

Avustralya Başbakanı Scott Morrison, Donetsk ve Lugansk'ın bağımsızlığını tanıyan Rusya'ya yönelik mevcut yaptırımları genişleteceklerini duyurdu. ABC News'te katıldığı programda Morrison, "Rusya'nın komşusunu işgal etmesi kesinlikle kabul edilemez. Avustralya hükümeti, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırganlığına yanıt olarak Rus bireylere derhal yaptırım uygulamaya başlayacak. Kırım ve Sivastopol için geçerli olan mevcut yaptırımları Donetsk ve Luhansk bölgelerini de dahil ederek genişleteceğiz" diye konuştu. Morrison, "İlk etapta Rusya Güvenlik Konseyi'nin 8 üyesine seyahat yasakları ve hedefli mali yaptırımlar uygulayacağız" duyurusunu yaptı.

MADURO: UKRAYNA, ABD VE AVRUPA TARAFINDAN SÖMÜRGE GİBİ YÖNETİLİYOR

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, ABD ve Avrupa Birliği'nin (AB) Ukrayna'yı 'sömürge gibi yönettiğini' söyledi. Kabine toplantısında Ukrayna krizini değerlendiren Maduro, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Ukrayna ihtilafına her zaman diplomatik çözüm aradığını belirtti. Maduro, "Minsk Anlaşmaları... Ukrayna'yı yöneten, ABD ile Avrupa'nın kayıtsız şartsız müttefiki seçkinler tarafından reddedildi. O ülke adeta bir sömürge gibi yönetiliyor" dedi. Caracas'ın, Batı'nın Rusya'yı kuşatmak için askeri güç kullanma planlarını kınadığını ifade eden Venezuela lideri, "Rusya'yı askeri yollarla kuşatma planlarını reddediyoruz. Tüm dünya halklarına saygı gösterilmesi gerektiği gibi Rusya'ya da saygı duyulmalı" ifadelerini kullandı.

ABD KUZEY AKIM-2'Yİ YAPAN ŞİRKETE YAPTIRIM UYGULAYACAK

ABD Başkanı Joe Biden, Kuzey Akım-2 projesini üstlenen Nord Stream 2 AG firması ve yetkililerine yaptırım uygulama kararı aldı.

Yazılı açıklama yapan Biden, Rusya'nın Ukrayna sınırına asker yığmaya başladığı günden bu yana ABD'nin ortak ve müttefikleriyle Rusya'ya karşı güçlü ve ortak bir karşılık için çalıştığını belirtti.

Yakın istişarelerinin ardından Almanya'nın dün Kuzey Akım 2 projesinin sertifikasyon sürecini durdurduğunu anımsatan ABD Başkanı, "Bugün ben de yönetimime Kuzey Akım 2 AG'ye ve firma yetkililerine yaptırım uygulanması talimatı verdim. Bu adımlar, bizim Rusya'ya, Ukrayna'ya yönelik adımlarına karşılık uyguladığımız yaptırımların ilk bölümünün bir parçasıdır" ifadesini kullandı.

Rusya'nın bölgede gerginliği tırmandırmayı sürdürmesi durumunda ABD'nin daha çok adım atmakta tereddüt etmeyeceğinin altını çizen Biden "Attığı adımlar ile Putin tüm dünyaya daha önce benzeri görülmemiş bir şekilde Rus gazından ve diğer enerji türlerinden uzaklaşma dürtüsü verdi" riye konuştu.

OHAL KARARI PARLAMENTODAN GEÇTİ

Ukrayna Parlamentosu, ülke genelinde Donetsk ve Luhansk bölgeleri hariç gece yarısından itibaren başlayacak olağanüstü hal (OHAL) kararını kabul etti.

450 kişilik parlamentodan 335 milletvekilinin desteğiyle kabul edilen kararnameye göre, OHAL, bu gece yarısından itibaren başlayacak ve 30 gün sürecek. Gerekli görüldüğü takdirde ise 30 gün daha uzatılabilecek.

OHAL kapsamında gerekli görülürse toplu taşımaya kısıtlamalar gelmesi, araçların ve evrakların kontrol edilmesi öngörülürken toplu etkinliklerin düzenlenmesi de yasaklanıyor.

Sokağa çıkma yasağı uygulanabileceği bildirilirken ihtiyaç halinde tehlikeli bölgelerden vatandaşların güvenli bölgelere tahliyesi öngörülüyor.

Ayrıca toplum düzeninin ve kritik altyapıların güvenliğinin artırılması bekleniyor.

Ukrayna Güvenlik ve Savunma Konseyi Başkanı Oleksiy Danilov, parlamentoda yaptığı konuşmada, Rus özel güvenlik güçleri ve ayrılıkçıların Ukrayna'ya karşı faaliyetleri nedeniyle devletin normal şekilde çalışmasını garanti altına almak amacıyla bu kararı alma gereği duyduklarını ifade etti.

UKRAYNA BM GÜVENLİK KONSEYİ'Nİ TEKRAR ACİL TOPLANTIYA ÇAĞIRDI

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba Twitter hesabından, Rus yanlısı ayrılıkçıların askeri yardım için Rusya'ya yaptıkları son çağrıyla ilgili BM Güvenlik Konseyi'nin acilen toplanmasını talep ettiklerini duyurdu.

Kuleba paylaşımda, "Ukrayna, Donetsk ve Luhansk'taki Rus işgal yönetimlerinin, güvenlik durumunun daha da tırmanması anlamına gelen askeri yardım sağlanması talebiyle Rusya'ya yaptığı başvuru nedeniyle BM Güvenlik Konseyi'nin acil olarak toplanmasını talep etti" ifadesini paylaştı.

Rusya'nın, Ukrayna topraklarındaki Donetsk ve Luhansk yönetimlerin bağımsızlığını tanıması üzerine BM Güvenlik Konseyi, yine Ukrayna’nın çağrısı ile 21 Şubat gecesi saat 21.00’de acil toplanmıştı. (DIŞ HABERLER, Sputnik)