Ukrayna'da son durum: Rusya askeri birlikleri kuzey ve doğuya kaydırıyor

Ukrayna'nın Kiev ve Çernihiv kentlerine saldırıları keseceğini duyuran Rusya, askeri birlikleri doğu ve kuzey bölgelerde yoğunlaştırıyor. Mariupol'da tahliyeler için bugün geçici ateşkes uygulanıyor.

El Cezire kanalı Ukrayna'daki son askeri durumu gösteren harita yayınladı.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya'nın Ukrayna'ya saldırıları 36'ıncı gününe girerken Kiev ve Çernihiv'de operasyonların kesileceği duyurulmasına rağmen saldırıların kısmen devam ettiği, Rusya ordusunun ise ağırlığını kuzey ve doğu bölgelere kaydırdığı belirtiliyor. Pentagon ise Rusya askerlerinin bir kısmının Belarus sınırına ilerlediğini açıklıyor.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, Rusya ordusunun Çernihiv kentini abluka altına almaya hazırlandığı, Donetsk bölgesinde ise Popasna, Rubijna yerleşim birimlerinin ve Mariupol şehrinin kontrolünün ele geçirilmesi için "çaba sarf ettiği" kaydedildi. Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov da yaptığı açıklamada, Rus askeri birliklerin Kiev ve Çernigiv yönlerinde planlı bir şekilde yeniden gruplandırıldığını bildirdi.

Çatışmaların yoğun yaşandığı güney kenti Mariupol'da ise insani koridorlardan tahliyeler için bu sabah geçici ateşkes ilan edildi. Ukraynalı müzakereci David Arakhamia ise Rusya heyetiyle müzakerelerin bugün çevrimiçi ortamda devam edeceğini duyurdu.

ZELENSKİY: RUSYA DONBASS'TA YENİ SALDIRILARA HAZIRLANIYOR

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya-Ukrayna heyetlerinin İstanbul’da yaptığı görüşmelerden sonra Rusya Savunma Bakanlığı’nın, Kiev ve Çernihiv bölgelerine saldırıları azaltma kararına rağmen saldırıların kısmen devam ettiğini belirtti. Zelenskiy, başkent Kiev sokaklarından günün ilk saatlerinde yayınladığı videoda, "Rusya askerlerinin Kiev ve Çernihiv bölgelerinden çekilmekten ziyade Ukrayna ordusu tarafından geriletildiği" mesajı verdi; Rusya askerlerinin doğu bölgelere yığınak yaptığını kaydetti.

Zelenskiy, şu açıklamayı yaptı: “Evet, devam eden bir müzakere süreci var. Ancak bunlar halen boş sözler. Rus birliklerinin Kiev ve Çernihiv'den çekildiği iddiasıyla ilgili başka söylenenler de var. İddiaya göre işgalcilerin bu yönlerdeki faaliyetleri azaltılacak. Bunun bir oyalama değil, çekilmenin sonuçları olduğunu biliyoruz. Savunucularımızın çalışmalarının sonuçları. Ancak aynı zamanda Donbass'ta yeni saldırılar için Rus birliklerinin biriktiğini de görüyoruz ve bunun için hazırlanıyoruz. Kimseye inanmıyoruz, güzel sözlere. Savaş alanında gerçek bir durum var. En önemlisi hiçbir şeyden vazgeçmeyeceğiz ve topraklarımızın her bir karışı için halkımızın her biri için savaşacağız.”

RUSYA SAVUNMA BAKANLIĞI: KİEV VE ÇERNİHİV'DE YENİ PLANLAMA YAPILIYOR

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise Rusya birliklerinin Kiev ve Çernihiv yönlerinde planlı olarak yeni bir konuşlanma yapıldığını aktarıldı. Bakanlık sözcüsü Igor Konaşenkov, "Rus Silahlı Kuvvetlerinin yeniden gruplandırılmasının amacı, öncelikli alanlarda eylemleri yoğunlaştırmak ve her şeyden önce Donbass’ı tamamen özgürleştirme operasyonunu tamamlamaktır" dedi.

Ukrayna'ya saldırıların başladığı 24 Şubat'tan bu yana ilk aşamanın "Ukrayna silahlı kuvvetlerini ve askeri teçhizatlarını Kiev de dahil büyük yerleşim yerlerinde tutmak" olduğunu söyleyen bakanlık sözcüsü, "Sivil nüfus arasında kayıplardan kaçınmak için Kiev rejiminin silahlı oluşumlarını savaş alanına bağlamak ve şehirlere saldırmadan, onların kuvvetlerini Donbass’ta ordumuzun ana harekat hattında kullanmasına izin vermeyecek şekilde yenilgiye uğratmak hedeflerimiz yerine getirildi" ifadesini kullandı. Rus yetkili, Ukrayna’nın batı ve orta bölgelerinden Ukrayna güçlerinin Donbas’a yönelik geçişinin engellendiğini ifade etti.

'DOĞU, GÜNEYDOĞU, KUZEYDOĞU'DA SAVUNMA OPERASYONU YÜRÜTÜLÜYOR'

Ukrayna Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise Rusya ordusunun Ukrayna'ya karşı "tam ölçekli bir silahlı saldırı yürütmeye devam ettiği" ifade edilirken Ukrayna ordusunun doğu, güneydoğu ve kuzeydoğu yönlerinde bir savunma operasyonu yürütüldüğü kaydedildi.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu hafta başında yaptığı açıklamada "Rusya ordusunun askeri operasyonunun genel olarak birinci etabının tamamlandığını" belirtmiş, "Bu durum, esas hedef olan Donbass’ın kurtarılmasına dikkati yoğunlaştırmaya izin verebilir" demişti. Kremlin, Rusya lideri Vladimir Putin'le Fransa Devlet Başkanı Emmanuel Macron arasında dün gerçekleşen telefon görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, Putin'in Macron'a, "Mariupol'a bombardıman ancak Ukrayna askerleri teslim olursa biter" dediğini aktarmıştı.

PENTAGON: RUS BİRLİKLERİ BELARUS SINIRINA İLERLİYOR

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) ise Rusya kuvvetlerinin yaklaşık yüzde 20'sinin Kiev'e karşı yeniden konumlandığını, bazı birliklerin ise Belarus sınırına doğru ilerlediği yönünde açıklama yaptı. Bakanlık sözcüsü John Kirby günlük basın brifinginde "Rusya’nın Kiev çevresine konuşlandırdığı askerlerinin ve taktik taburlarının küçük bir kısmını kaydırmaya başladığını gördük. Yaklaşık yüzde 20’sini" dedi.

Çekilen askeri güçlerin geldikleri üslere dönmediklerini belirten Kirby, "Ruslar gerilimi düşürme konusunda samimi ise -ki bunu iddia ediyorlar- o çekilen askerleri kendi garnizonlarına gönderirlerdi. Ancak bunu yapmıyorlar" diye konuştu. Sözcü, bahsi geçen yüzde 20’lik askerin Gostomel civarından çekildiğini belirtirken, bazı Rusya güçlerinin Çernobil civarından da çekilmeye başladığını tespit ettiklerini kaydetti. Pentagon sözcüsü, Rusya merkezli Wagner paralı asker grubundan yaklaşık bin kişinin Ukrayna'nın Donbass bölgesinde olduğunu da iddia etti.

BBC News Avrupa editörü Paul Kirby ise İngiltere Savunma Bakanlığı'ndan istihbarat yetkililerinin "Rusya'nın kuzeydeki askeri operasyonlarda zorlandığını, ağırlığını kuzeydoğuya kaydırdığını ancak Donetsk'te Ukrayna ordusunun en iyi eğitimli birliklerinin görev yapması nedeniyle kontrolünün zayıfladığı" yönünde bilgi verdiğini yazdı.

MARİUPOL'DA TAHLİYELER İÇİN 'SESSİZLİK REJİMİ' İLAN EDİLDİ

Rusya askerlerinin ülkedeki askeri hareketliliğine ilişkin farklı cephelerden bilgi ve beyanlar aktarılırken çatışmaların en yoğun yaşandığı Mariupol'da bugün geçici ateşkes uygulanacak. Kentteki son durum ise uydu görüntülerine yansıdı:

Rusya askerleri Azak Denizi'nin liman kenti Mariupol'un büyük bir kısmında üstünlüğü sağlamış durumda. Rusya Savunma Bakanlığı'na bağlı Ulusal Kontrol Merkezi Başkanı Mihail Mizintsev, Mariupol'da Rusya kontrolündeki Berdiyansk limanı üzerinden Zaporijya'ya tahliyeler için bugün saat 10:00'dan itibaren "sessizlik rejimi" ilan edildiğini duyurdu. 

Mizintsev, şu açıklamayı yaptı: “31 Mart 2022 10:00'dan itibaren yalnızca insani amaçlı ‘sessizlik rejimi' ilan edildi. Siviller ile yabancıların tahliyesi için insani koridor açıldı. Bu insani operasyonun başarılı bir şekilde uygulanması için, Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği ve Uluslararası Kızılhaç Komitesi temsilcilerinin doğrudan katılımıyla yürütülmesi önerilmektedir. Aynı zamanda, şu anda Berdyansk’tan Mariupol’a giden yolun bir bölümünün sistematik olarak Ukrayna Silahlı Kuvvetleri birimleri tarafından havadan, ağır makineli silahlarla milliyetçi taburlardan saldırıya maruz kaldığını bildiriyoruz."

'MARİUPOL'DA BAZI BM ÇALIŞANLARINA ULAŞAMIYORUZ'

BM İnsan Hakları Şefi Michelle Bachelet, CNN'e yaptığı açıklamada Mariupol'da bazı çalışanlarıyla iletişimin kesildiğini belirterek "Bazıları çıkmayı başardı. Bazıları içeride ve şu anda onlarla iletişim kuramıyoruz. Bunlar benim meslektaşlarım" dedi.

KİEV ÇEVRESİNDE ASKERLER AZALTILDI, İRPİN'DE KONTROL SAĞLANDI

Rusya askerleri başkent Kiev etrafındaki askeri birliklerinin sayısı azaltırken Kiev'in dış bölgelerine yönelik hava saldırıları ise kısmen sürüyor. Kiev yakınlarındaki Irpın kasabasında peş peşe saldırılar olduğu duyuruldu. Irpın Belediye Başkanı Oleksandr Markushyn gece boyunca bombardımanın sürdüğünü ancak Ukrayna ordusunun bölgede kontrolü sağladığını duyurdu. Belediye başkanı kasabanın neredeyse yarısında yıkım yaşandığını belirterek "Kritik altyapı tamamen yok edildi" mesajı verdi. 

Reuters haber ajansı İrpin kasabasından son görüntüleri paylaştı:

'ÇERNİHİV'DE ASKER AZALIYOR, SALDIRILAR ARTIYOR'

Rusya'nın İstanbul müzakerelerinin ardından saldırıları keseceğini duyurduğu ülkenin kuzeyindeki Çernihiv'de ise bombardımanların devam ettiği belirtiliyor. Çernihiv Bölge Valisi, Telegram hesabından yaptığı açıklamada, "Çernihiv'de saldırılar azalmıyor. Bütün gece boyunca Çernihiv'i vurdular. Onların vaatlerine inanıyor muyuz? Elbette hayır" dedi. Çernihiv Belediye Başkanı Vladislav Atroşenko da CNN'e verdiği demeçte "Askeri yoğunluğu azaltıyorlar ancak saldırıların yoğunluğunu artırıyorlar" dedi. Çernihiv'e yaklaşık 19 kilometre uzaklıktaki Sloboda köyünün ise Rusya askerlerinden geri alındığı kaydedildi.

RUSYA ASKERLERİ ÇERNOBİL'DEN BELARUS SINIRINA İLERLİYOR

Ukrayna'nın kuzeyindeki Çernobil nükleer santral bölgesinden ise Rusya askerlerinin çekilmeye başladığı belirtildi. AFP'ye konuşan ABD Savunma Bakanlığı'ndan bir yetkilinin, "Birliklerinden bazılarını yeniden konumlandırarak Çernobil tesisinden uzaklaşıyorlar, Belarus sınırına ilerliyorlar" dediği aktarıldı.

HARKOV VE DNİPRO'DA SALDIRILAR: BORU HATLARI, YAKIT DEPOLARI HEDEFTE

Ukrayna Acil Durumlar Servisi ise kuzeydoğu kenti Harkov'da gaz boru hattının, Donbass bölgesinin batısında kalan Dnipro'da ise bir yakıt deposuyla bir fabrikanın vurulduğunu açıkladı. Dnipro Bölge Valisi Valentyn Reznichenko, "Dnipro'da bir petrol deposuna roket isabet etti" açıklaması yaptı.

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan ise Harkov'da Ukrayna güçlerinin kontrolündeki bölgelerde insani durumun kötüleştiği belirtildi. Açıklamada, neonazi grupların kentte 6 bin 476'sı yabancı ülke vatandaşı yaklaşık 4,5 milyon sivilin alıkoyulduğu iddia edildi. 

Harkov bölgesindeki Derhaçi kasabasında bulunan belediye meclisinin ise Rusya askerlerinin saldırısında yıkıma uğradığı görüntüler yayınlandı.

MİKOLAYİV'DE SALDIRILAR ARTTI: 'MİSKET BOMBASI' İDDİASI

Ukrayna'nın güneyindeki kıyı kenti Mikolayiv'de ise saldırılar sürüyor. Mikolayiv'den Ukraynalı askeri yetkili Vitaly Kim, "Şu anda güney yönü de dahil olmak üzere güçlerini artırıyorlar ve çatışmalar çok yoğun bir şekilde devam ediyor" dedi.

Kentte en az iki yıl yetecek tahıl stoku bulunduğunu kaydeden Kim, "Tahıl depolarımız dolu, kentte ekmek çıkmaya devam edecek" diye konuştu. Mikolayiv Belediye Başkanı Aleksandr Senkeviç ise Rusya ordusunun kente saldırırken misket bombası kullandığını iddia etti. Senkeviç, "Kentin etrafına dağılmış çok sayıda misket bombası var" dedi. Rusya daha önce uluslararası hukukta yasak olan misket bombalarını kullandığı iddialarını reddetmişti.

UKRAYNA'NIN BATI SINIRLARI KAPATILABİLİR

Ukrayna'nın Polonya sınırındaki Lviv kentinde bugün saldırı yaşanmazken Ukrayna yönetiminin Polonya hükümetiyle Belarus sınırının tamamen kapatılması konusunda görüştüğü aktarıldı. 

Ukrayna'nın Polonya Büyükelçisi Andriy Deshchytsia, Ukraynalı diplomatların Litvanya, Letonya ve Estonya ile de sınırlarını kapatma konusunda görüşmelerde bulunduğunu söyledi.

ODESSA'DA OPERA SANATÇILARI MORAL KONSERİ VERDİ

Ukrayna'nın kritik liman kenti Odessa'ya yanaşan Rus askeri gemileri Ukrayna ordusu tarafından hedef alınmaya devam ederken kent halkı ise moral konserleri düzenliyor. Kent meydanında dün açık hava konseri veren opera sanatçılarının repertuvarlarında İtalyan besteci Giuseppe Verdi'nin eserleri yer aldı.

(DIŞ HABERLER)

Etiketler ukrayna rusya