Ukrayna: Rusya, Zaporijya'daki DniproHES barajını vurdu

Ukrayna, Rusya'nın düzenlediği füze ve İHA saldırılarında ülkenin en büyük barajı DniproHES'in de isabet aldığını iddia etti. Ukraynalı yetkililer, ülke çapında üç kişinin öldüğünü ileri sürdü.

Fotoğraflar: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ukraynalı yetkililer, Rusya'nın savaşın başından bu yana Ukrayna'nın enerji altyapısına yönelik en büyük füze ve insansız hava aracı (İHA) saldırısını düzenlediğini iddia etti. Kiev'in açıklamasına göre, güneydeki Zaporijya'da bulunan ülkenin en büyük barajı DniproHES de Rusya tarafından hedef alındı, pek çok bölgede elektrik kesildi. 

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Ukrayna Hava Kuvvetleri, Rusya'nın Ukrayna topraklarına 88 füze ve 63 İran yapımı Şahid İHA'sı ile saldırı düzenlediğini, Ukrayna hava savunma sistemlerinin 37 füze ve 55 İHA'yı düşürdüğünü ileri sürdü. Devlet hidro enerji şirketi Ukrhydroenergo da konuya ilişkin yaptığı açıklamada, DniproHES barajının hidrolik yapılarının da saldırılarda isabet aldığını ifade etti. Açıklamada, söz konusu barajda herhangi bir kırık ya da çatlak riski olmadı belirtildi. 

'AMAÇ, SADECE ZARAR VERMEK DEĞİL...'

Ukrhydroenergo, "Şu anda istasyonda yangın var. Acil durum servisleri ve enerji işçileri, olay yerinde çalışıyor, çok sayıda hava saldırısının sonuçları ile ilgileniyor" dedi. 

Ukrayna Enerji Bakanı German Galushchenko da bir açıklama yaparak, bunun Ukrayna'nın enerji altyapısına yönelik en geniş çaplı saldırı olduğunu savundu. Facebook'tan açıklama yapan Galushchenko, 2 seneyi aşkın süredir devam eden savaşta daha önce yaşanan benzer bir olaya işaret ederek, "Buradaki hedef, sadece zarar vermek değil; amaç, geçen yıl olduğu gibi ülkenin enerji sisteminde büyük çaplı bir arıza olmasını sağlamak" dedi. 

İÇİŞLERİ BAKANI: 2 KİŞİ ÖLDÜ, 14 KİŞİ YARALANDI

Öte yandan, Ukrayna İçişleri Bakanı Ihor Klymenko, bugün yaptığı açıklamada, Rusya'nın düzenlediğini iddia ettiği saldırılarda ülke çapında en az iki kişinin hayatını kaybettiğini, 14 kişinin yaralandığını söyledi. Klymenko, üç kişinin ise halen kayıp olduğu bilgisini verdi. Zaporijya Valisi Ivan Fedorov da yaptığı ayrı bir açıklamada, bölgede üçüncü bir kişinin daha hayatını kaybettiğini kaydetti. 

6 Haziran 2023 tarihinde, Ukrayna'daki Kahovka Barajı'nda yaşanan patlama sonrası barajın yıkılmasıyla civardaki Yeni Kahovka şehri sular altında kalmıştı. Kremlin, olayın 'Ukrayna'nın kasıtlı bir sabotajı' olduğunu iddia etmişti. Ukrayna Başbakanı Denis Şmıgal ise 'Rusya'nın Kahovka HES'i havaya uçurduğunu' öne sürerek, yaklaşık 80 yerleşim yerinin su baskını tehdidi altında olduğunu açıklamıştı.

RUSYA: ENERJİ TESİSLERİ DAHİL BÜYÜK SALDIRILAR GERÇEKLEŞTİRDİK

Rusya Savunma Bakanlığı ise Ukrayna'da enerji ve savunma sanayi tesisleri dahil yabancı paralı askerlerin bulunduğu bölgeler, cephanelikler ve demir yolu merkezleri gibi çeşitli yerlere kapsamlı saldırılar gerçekleştirdiğini duyurdu. Bakanlıktan yapılan açıklamada, Rus ordusunun Ukrayna'daki eylemlerine ilişkin bilgi verildi.

Rus ordusunun bugün bazı askeri hedefleri vurduğu belirtilen açıklamada, "Rusya Silahlı Kuvvetlerince, savunma sanayi ve enerji tesislerine, demir yolu merkezlerine, cephaneliklere, Ukrayna ordusu mensupları ve yabancı paralı askerlerin konuşlandığı yerlere uzun menzilli hava, deniz ve karadan gönderilen hassas füzeler ve insansız hava araçlarıyla (İHA) büyük bir saldırı gerçekleştirildi" ifadeleri kullanıldı.

AA'nın aktardığına göre, saldırıların hedefine ulaştığı savunulan açıklamada, silah, askeri teçhizat ve mühimmat üreten ve onarım yapılan tesislerin çalışmalarında aksama yaşandığına dikkati çekildi. Ukrayna'nın, Rusya'nın Belgorod bölgesine sızma girişimlerine de karşılık verildiği aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Topraklarımıza yönelik bombardımanlara ve Rus sınır yerleşimlerine sızma ve ele geçirme girişimlerine yanıt olarak, 'Kinjal' hipersonik füze, uzun menzilli hassas füzeler, füze sistemleri ve İHA'lar ile 49 misilleme saldırısı yaptık."

Bakanlığın açıklamasında, saldırılar sonucunda Ukrayna ordusuna ait karar alma merkezlerinin, havaalanı altyapı tesislerinin, silah ve askeri teçhizat tamir atölyelerinin, İHA ve insansız deniz araçları için depolama alanlarının, lojistik üslerin ve yabancı paralı askerler için geçici konuşlanma noktalarının vurulduğu belirtildi.

 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)