Ukrayna ile Rusya bugün yeniden masaya oturuyor

Ukrayna ile Rusya, dün her iki taraftan da peş peşe gelen 'uzlaşma yakın' mesajlarının ardından dün yeniden görüştü. Beş saat süren görüşmelere, bugün yeniden masaya oturmak üzere ara verildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya ile Ukrayna heyetleri, dördüncü yeni tur görüşmeler için dün yeniden masaya oturdu. Tarafların beş saati aşan görüşmesinin ardından, Ukrayna Devlet Başkanlığı danışmanı ve müzakere heyeti üyesi Mihail Podolyak yarın (bugün) yeniden biraraya gelineceğini açıkladı.

Podolyak, alt çalışma gruplarının ek çalışmaları ve bazı konularda tanımların netleştirilmesi için müzakerelere yarına kadar teknik ara verildiğini söyledi; "Müzakereler devam ediyor" dedi.

Ukrayna'da diplomatik görüşmelerin gölgesinde yaşanan son gelişmeler şöyle:

'RUSYA TELEVİZYON KULESİNİ VURDU EN AZ 9 KİŞİ ÖLDÜ'

Ukrayna'nın kuzeyindeki Rivne bölgesinde bir televizyon kulesi bombalandı. Yerel yetkililere göre en az dokuz kişi hayatını kaybetti ve dokuz kişi de yaralandı. BBC Türkçe'nin haberine göre Rivne valisi Vitaliy Koval, Antopi köyünde meydana gelen saldırılar sırasında kulenin ve yakınındaki yönetim binasının iki ayrı füze saldırısıyla vurulduğunu söyledi. Koval, molozlar altında hala insanlar olduğunu ekledi. Yerel medyada, Rivne bölgesinde televizyon ve radyo yayınının durduğu belirtildi.

FOX NEWS MUHABİRİ UKRAYNA'DA YARALANDI

ABD'li televizyon kanalı FOX News savaş muhabiri Benjamin Hall, Ukrayna'daki çatışma alanında haber peşinde koşarken yaralandı. Hall'un yaralandığı sırada Ukrayna'nın başkenti Kiev'ın dış bölgesinde güvenlik açısından riskli bir alanda görev yaptığı belirtildi. FOX News sunucusu, "İletmekten nefret ettiğimiz haberler" ifadesiyle çalışanlarının vurulduğu bilgisini seyircilerine aktarırken henüz konuyla ilgili çok az detaya sahip olduklarını söyledi. Ayrıca FOX News'in çalışanlarına gönderdiği bir e-postada, Hall'un hastaneye kaldırıldığı doğrulanırken sağlık durumunun belirsiz olduğu kaydedildi.

RUSYA SAVUNMA BAKANLIĞI: MARIUPOL ÇEVRESİNDEKİ UKRAYNA GÜÇLERİ YOK EDİLDİ

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’nın Mariupol şehrinin çevresindeki yerleşim yerlerinde bulunan Ukrayna güçlerinin yok edildiğini öne sürerek, tahliyeler için şehre otobüslerin geldiğini duyurdu. Rusya Savunma Bakanlığı Ulusal Kontrol Merkezi Başkanı Mihail Mizintsev, Rus Silahlı Kuvvetleri'nin ayrılıkçı güçler ile birlikte Ukrayna güçlerinin Mariupol şehrinin çevresindeki yerleşim yerlerine konuşlandırdığı tüm atış noktalarını tamamen imha ettiğini iddia ederek, "Şehrin ablukasını kaldırmaya yönelik başarılı operasyon bugün saat 15.00’den itibaren sivillerin çıkışı için insani koridorların açılması ve uzun süredir neo-Naziler tarafından rehin tutulan nüfusun toplu tahliyesinin başlatılmasını mümkün kıldı” ifadelerini kullandı. İnsani yardım konvoylarının ivedilikle hazırlandığı ve ilk konvoyun Mariupol'a ulaştığını kaydeden Mizintsev, "Muhtaç ve yaralı sivillerin tahliyesi için 4 konvoyluk 200 otobüsün 50’si Mariupol’e geldi. Kalanlar hareket halinde" dedi. Mizintsev, ayrıca Ukraynalı silahlı güçlerin ülke genelinde 22 farklı ülkeden 6 bin 972 yabancı vatandaşı rehin tuttuğunu iddia etti.

RUSYA: TÜM PARALI SAVAŞÇILARIN YERLERİNİ BİLİYORUZ 

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, bazı Batılı ülkelerin Ukrayna'ya yabancı uyruklu paralı savaşçı gönderdiğini  öne sürerek, "Tüm yabancı paralı savaşçıların Ukrayna'da bulundukları yerleri biliyoruz. Bu yerlere saldırılar düzenleyeceğiz" dedi.

MEVLÜT ÇAVUŞOĞLU, LAVROV İLE GÖRÜŞTÜ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile telefonda görüştü. Görüşmede Ukrayna'daki son gelişmelerin ele alındığı belirtildi. Bakanlıktan, görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada, "Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile bugün (14 Mart) bir telefon görüşmesi gerçekleştirmiştir. Görüşmede Ukrayna'daki son gelişmeler ele alınmıştır" denildi.

NATO'DAN 30 BİN ASKERLE TATBİKAT

NATO, yaklaşık 30 bin asker, yüzlerce uçak ve geminin katılımıyla Norveç'te tatbikat düzenliyor. Mart ve nisan boyunca sürecek "Soğuk Mukabele 2022" (Cold Response 2022) tatbikatına, Avrupa ve Kuzey Amerika'dan NATO müttefiklerinin yanı sıra ittifakın ortakları İsveç ve Finlandiya'dan askerler katılıyor. Hava, kara ve deniz unsurlarının tatbikatında 27 ülkeden 30 bin asker, 220 uçak ve 50'den fazla gemi, soğuk hava koşulları ve zorlu arazide eğitimler yapıyor. Tatbikatta, "Norveç'in saldırıya uğradığı ve ittifak anlaşmasının toplu savunmayı öngören 5. maddesinin harekete geçirildiği" senaryo uygulanıyor.

PENTAGON: ÇİN, RUSYA'YA SİLAH DESTEĞİ VERİRSE BUNUN SONUÇLARI OLACAK

ABD Savunma Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, Çin’in Rusya’ya askeri malzeme desteği vermesi durumunda bunun Pekin yönetimi için sonuçları olacağını söyledi. Pentagon’da bir grup gazeteciye, Ukrayna-Rusya savaşına ilişkin değerlendirmelerde bulunan yetkili, Rusya’nın operasyonlarının büyük ölçüde yavaşladığını belirtti. Rusya’nın Çin’den askeri malzeme talebinde bulunduğuna ilişkin iddiaların hatırlatılması üzerine yetkili, “Bu konuda haberler gördük ve size sadece bu konuyu çok çok yakından takip ettiğimizi söyleyebilirim. Yönetimden başka yetkililerin de ifade ettiği gibi Çin bu savaşta Rusya’yı malzeme bakımından desteklerse bunun Çin için sonuçları olacak” dedi.

UKRAYNA'DAN 172 TÜRK VATANDAŞI DAHA TAHLİYE EDİLDİ 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna'dan 172 Türk vatandaşın daha tahliye edildiğini belirterek, "Tahliye ettiğimiz vatandaşlarımızın sayısı 14 bin 824 oldu" dedi. Bakan Çavuşoğlu, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik başlattığı askeri harekat sonrası tahliye edilen Türk vatandaşlara ilişkin açıklama yaptı. Çavuşoğlu, Twitter hesabından yaptığı açıklamada "Bugün Kiev, Harkiv, Poltova, Bila Tserkva, Lviv ve Çernivtsi'den 172 kardeşimiz daha yola çıktı. Tahliye ettiğimiz vatandaşlarımızın sayısı 14 bin 824 oldu. Yolunuz açık olsun!" ifadelerini kullandı. (DHA)

MARIUPOL'DAN TAHLİYE BAŞLADI

Rusya Savunma Bakanlığı, liman kenti Mariupol'dan tahliyelerin başladığını duyurdu. Açıklamaya göre, Moskova insani koridorlar için 10 rota önerirken, Kiev bunların birçoğunun Rusya'ya çıkması nedeniyle sadece üç rotaya onay verdi.

RUSYA: UKRAYNA'NIN DONETSK'E FÜZE SALDIRISINDA 20 SİVİL ÖLDÜ

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçı Donetsk bölgesinde bu sabah füze saldırısında 20 kişinin hayatını kaybettiği ve 28 kişinin yaralandığını açıkladı. Açıklamada, 'füzenin Ukrayna birlikleri tarafından atıldığı ve saldırının sivillere yönelik bir trajedi olduğu' ifade edildi. Bölgede bulunan Rusya yanlısı ayrılıkçılar, füzenin düştüğü alanda bir çocuk bulunduğunu söyledi, Ukrayna'nın savaş suçu işlediğini ekledi. Ukrayna yetkilileri ise bu iddiaları reddetti.

KREMLİN: ÇİN'DEN YARDIM İSTEMEDİK

'Rusya'nın Ukrayna operasyonu için Çin'den yardım istediği' iddiasına, Pekin yönetiminin ardından Kremlin'den de yalanlama geldi. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Rusya'nın Çin'den askeri yardım istemediğini ve Ukrayna'daki amaçlarının tamamını, zamanında ve tam olarak yerine getirmeye yetecek askeri kapasitesi bulunduğunu söyledi.

Peskov'un, "ABD ile AB Rusya'yı Ukrayna'da büyük nüfus merkezlerine saldırması için kışkırtmaya çalışıyor. Bunu bir provokasyon olarak görüyoruz" ifadeleri de dikkat çekti. 

PODOLYAK: POZİSYONLARIMIZI AKTİF ŞEKİLDE İFADE EDİYORUZ

 Ukrayna müzakere heyetinin üyesi Mihail Podolyak, video konferans üzerinden yapılan görüşmelerin bir fotoğrafını paylaşarak, "Taraflar aktif şekilde, belirlenen pozisyonlarını ifade ediyorlar. Zor olmakla birlikte iletişim kuruluyor. Anlaşmazlığın sebebi, iki farklı siyasi sistem" dedi. Podolyak, Ukrayna'da toplum içinde oybirliğine dayalı özgür diyalog kurulduğunu, Rusya'da ise toplumun ültimatomlarla bastırıldığını savundu. 

UKRAYNA'DAN RUSYA'YLA GÖRÜŞMELERDE İLERLEME SİNYALİ

Ukrayna ve Rusya arasındaki barış görüşmeleri devam ederken, üst düzey Ukraynalı yetkililer müzakerelerin gidişatına dair iyimser açıklamalar yaptı. Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Ihor Zhovkva, BBC'ye yaptığı açıklamada Moskova'nın geçmişe kıyasla daha yapıcı bir tutum takındığını söyledi. Zhovkva "Bize ültimatomlar ve kırmızı çizgiler verip, Ukrayna'nın teslim olmasını istemek yerine, yapıcı müzakerelere başlamış gibi görünüyorlar" dedi. 

'İSRAİL, RUSYA YAPTIRIMLARINI BAYPAS ETME ROTASI OLMAYACAK'

İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid, Slovakya ziyaretinde yaptığı açıklamada "İsrail, Rusya'ya ABD ve diğer Batılı ülkeler tarafından dayatılan yaptırımları baypas etme rotası olmayacak" dedi.

UKRAYNA: GÖRÜŞMELERDE ÜÇ NOKTAYA ODAKLANILACAK

Ukrayna Devlet Başkanlığı danışmanı olan ve müzakere heyetinde yer alan Mihail Podolyak, bugünkü görüşmelerin bir ateşkes sağlanması, askerlerin çekilmesi ve Ukrayna için güvenlik garantileri üzerine odaklanacağını söyledi. Podolyak, sosyal medya hesabından yaptığı videolu paylaşımda, Ukrayna'nın Rusya'yla gelecekteki ilişkilere dair müzakereler için ateşkes sağlanmasına dair ön koşulunun değişmediğini söyledi. 

ÇİN'DEN 'RUSYA ASKERİ EKİPMAN İSTEDİ' İDDİASINA YALANLAMA

Çin Dışişleri Bakanlığı, ABD'li yetkililer tarafından ortaya atılan "Rusya Çin'den askeri ekipman istedi" iddiasını yalanladı. Bakanlık açıklamasında bu iddia için "ABD'nin dezenformasyonu" denildi. 

RUSYA ANTONOV HAVALİMANINI VURDU

Rusya'nın Kiev'de Antonov uçakları için kullanılan havalimanının top atışına tuttuğu belirtildi.

UKRAYNA TELEVİZYONU: KİEV'DE BİR APARTMAN VURULDU, EN AZ BİR KİŞİ ÖLDÜ

Ukrayna devlet televizyonu ise başkentteki bir apartmanın vurulması sonucu en az bir kişinin öldüğünü, üç kişinin yaralandığını duyurdu. Acil Durum Hizmetleri de, yerel saatle 07:40'ta gerçekleşen saldırının ardından iki kişinin cesedinin bulunduğunu, üç kişinin hastaneye kaldırıldığını bildirdi.

Etiketler Ukrayna Rusya