Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy: Ülkemizde darbe planlanıyor

Moskova ve Kiev arasında Donbas bölgesinde gerilim artmaya devam ediyor. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, 1-2 Aralık'ta ülkesine karşı darbe planlandığını öne sürdü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, detay vermeden kendisine karşı bir darbenin organize edildiğini iddia etti. 

Zelenskiy, ülkenin doğusunda devam eden askeri gerilime dair basın toplantısında konuştu. Zelenskiy, Rusya Federasyonu ve artan askeri gerilimin haricinde 'içeride de meydan okumalarla karşı karşıya olduklarını' söyledi, bir darbe hazırlığı olduğunu öne sürdü: "Ülkemizde 1-2 Aralık tarihinde bir darbe planlandığına yönelik bilgilere ulaştım" dedi. 

Ukrayna'nın doğusunda ise tarafların son dönemdeki askeri hareketliliği dikkat çekiyor. Rusya, sınır bölgesine askeri yığınak yaparken NATO Karadeniz'deki Rus sınırına yakın bölgelerde askeri tatbikat düzenledi. ABD ise Kiev yönetimine askeri mühimmat yardımı yaptı. Taraflar gerilimin artışıyla ilgili olarak birbirlerini sorumlu tutuyor. Zelenskiy 'herhangi bir gerilim artışına karşı hazırlıklı olduklarını' duyurdu.

RUSYA'DAN YALANLAMA

Darbe planı hakkında daha fazla detay vermeyen Zelenski Rus devletine yönelik doğrudan herhangi bir suçlama yöneltmedi. Buna karşın kanıt olarak sunduğu ses kaydında Rusya'dan kimi insanların yer aldığı söylendi. Kremlin'den ise Ukrayna'da olası bir darbe organizasyonuna dair yalanlama geldi. Moskova, Zelenskiy'e yönelik herhangi bir darbe planlarının olmadığını, böylesi eylemlerin gündemlerinde olamayacağını dile getirdi. 

Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçı Donetsk ve Lugansk bölgelerine Rusya'nın desteği Kiev ve Moskova arasında gerilime neden oluyor. 2014’teki 'Meydan olayları' sonrasında Ukrayna'nın doğusunda Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Lugansk Halk Cumhuriyeti adında Ukrayna'dan bağımsız yönetimler ilan edilmişti. 2014'ten bu yana süren çatışmalarda, 13 binden fazla kişi öldü.  (DIŞ HABERLER)

 

 

 

Etiketler Ukrayna Rusya Darbe