Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy: Türk SİHA'ları kullanmamız anlaşmaları ihlal etmiyor

Moskova'dan gelen tepkiyi yanıtlayan Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Donbas'ta Türk yapımı Bayraktar SİHA'larının kullanılmasının 'savunma amaçlı olduğunu' söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kiev yönetiminin Donbass'ta Türkiye'de üretilen Bayraktar TB2 silahlı insansız hava araçlarını kullandığına dair açıklamalarına Moskova'nın gösterdiği tepkiye, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'den yanıt geldi. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Donbass ihtilaf bölgesinde ilk kez Türk SİHA'ları kullanmalarının 'savunma amaçlı olduğu ve anlaşmaları ihlal etmediğini' söyledi. 

Sputnik'in devlet başkanlığı web sitesinden aktardığı açıklamaya göre Zelenskiy, Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı'nın açıklamasına atıfla, "Ukrayna ordusu topraklarını savunma ihtiyacı hissettiğinde bunu yapar" ifadelerini kullandı.

Daha önce Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, "26 Ekim 2021'de Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Baş Komutanı Valeriy Zalujnıy'ın emriyle Birleşik Kuvvetler Operasyonu'nun yürütüldüğü bölgede Bayraktar tipi keşif ve taarruz amaçlı insansız hava araçları ilk kez muharebe amaçlı kullanıldı" açıklamasını yapmıştı. Granitnoye yerleşimi yakınındaki Ukrayna ordusu mevzilerinin obüslerle vurulduğunu, bir askerin öldüğünü ve birinin yaralandığını kaydeden Genelkurmay Başkanlığı, "Ukrayna tarafı, AGİT Özel İzleme Misyonu aracılığıyla ateşkes talebinde bulundu, ancak bu gerçekleşmedi. Bunun ardından Bayraktarları kullandık. İHA çatışma hattını dışına çıkmadı ve güdümlü bomba bir topçu silahını imha etti, ardından Ukrayna mevzilerinden açılan ateş kesildi" demişti.

Ardından Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov bununla ilgili soruları şöyle yanıtlamıştı: "Türkiye ile gerçekten de özel, iyi ilişkilerimiz var. Fakat bu durumda maalesef, bu gibi silahların Ukrayna ordusuna tedarik edilmesinin, (Donbass) temas hattındaki durumun istikrarsızlaşmasına neden olabileceği yönündeki endişelerimiz doğrulanmış oldu. Görüyoruz ki, böyle silahlar, askerlerin eline geçince, potansiyel olarak Ukrayna’nın bu bölgesinde kullanılabilirler. Bu da sadece istikrarsızlaşmaya neden olur ve asla Ukrayna içindeki bu sorunun çözülmesini sağlamaz."

FRANSA: ENDİŞE DUYUYORUZ 

Peskov’un, Türk SİHA’larına ilişkin olarak, Donbas’taki ‘durumu istikrarsızlaştırdıkları’ yönündeki ifadelerinin ardından Fransa’dan da bir açıklama gelmişti. 

Ukrayna'nın doğusunda Bayraktar SİHA'larının kullanılmasından ötürü 'endişeli olduklarını' duyuran Fransa Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, “Minsk anlaşmaları tarafından yasaklanan ağır silahların kullanımının artması ve Ukrayna Ordusu Genelkurmay Başkanlığı’nın Bayraktar tipi bir insansız hava aracının kullanımına ilişkin açıklaması da dahil olmak üzere, doğu Ukrayna'daki düşmanlıkların artan yoğunluğundan endişe duyuyoruz" ifadelerini kullanmıştı. (Kaynak: Sputnik)