Uğur Şahin'den korona açıklaması: Önümüzdeki 4 ay çirkin geçecek

Korona virüsün yeni varyantlarına dikkat çeken Prof. Dr. Uğur Şahin: Önümüzdeki 4 ay kış, bu 4 ay çirkin geçecek, kendinizi koruyun. Üçüncü doz aşı gerekli.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Aydın Doğan Vakfı tarafından her yıl bilim, kültür, edebiyat ve sanat gibi farklı alanlarda ulusal ve uluslararası platformlarda başarıya ulaşmış kişi ve kurumlara verilen Aydın Doğan Ödülü'nün 25'incisi, dünyada ilk Covid-19 aşısını geliştiren bilim insanları Dr. Özlem Türeci ve Prof. Dr. Uğur Şahin'e verildi. Almanya'nın Mainz kentinde düzenlenen törende, Türeci-Şahin çiftine ödüllerini, Aydın Doğan Vakfı Onursal Başkanvekili Sema Doğan takdim etti.

Törene katılan Hürriyet gazetesinin eski genel yayın yönetmelerinden Ertuğrul Özkök, Uğur Şahin'le yaptığı sohbeti, sosyal medya hesabından paylaştı. Özkök'ün aktarımlarına göre Şahin, korana virüsünün seyrine ilişkin özetle şunları söyledi:

🔸Önümüzdeki 4 ay kış. Bu 4 ay çirkin geçecek. Varyantla uğraşacağız. Bu 4 ay içinde kendinizi koruyun, sosyal mesafeye dikkat edin, maske takın. Böylece hem kendinizi hem ailenizi hem de komşularınızı korursunuz. 

🔸("Gelecek yaz ne olacak? sorusu üzerine): Bu 4 ayı dikkatle geçirirsek, önümüzdeki yaz güzel bir tatil yapabileceğiz. 

4. DALGANIN ORTASINDAYIZ

🔸Üçüncü doz korumayı yüzde 97'ye çıkarıyor. Üçüncü dozu hızlandırmakta yarar var. Dördüncü dalganın ortasındayız. (Üçüncü doz ne zaman yapılmalı?) Almanya 5 ay diyor, İngiltere 3 ay sonra yapıyor. Mümkün olduğunca hızlı yapılmalı. 

PANDEMİNİN GELDİĞİNİ O GECE FARKETTİK

🔸Pandeminin geldiğini 2020 yılının ocak ayında bir gece farkettik ve çalışmalarımızı o pandemiye karşı bir aşıya yönlendirdik.

🔸("Pandeminin geldiğini nasıl anladınız" sorusu üzerine): Matematik öğretmenim sayesinde. Çünkü cimnazyumdaki öğretmenim beni her gün zorlaşan matematik puzlle'ları ile matematiğe bağladı. 

GELEN RAKAMLAR BİZE HER ŞEYİ ANLATIYORDU

🔸Eğer 5+3, 8 ediyor ve çoğunluk hayır 7  ediyor diyorsa bile siz 8 eder diyerek yolunuza devam edeceksiniz. Gelen rakamlar bize her şeyi anlatıyordu...

'OMICRON NEDENİYLE PANİĞE GEREK YOK'

Öte yandan ödül töreni öncesi gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Türeci ve Şahin,  Omicron varyantı nedeniyle paniğe gerek olmadığını söyledi. 

Aşının iki düzeyde koruma sağladığını ifade eden Şahin, ilkinin antikor, ikincisinin de t-hücreleri denilen bağışıklık hücreleri olduğunu anlattı.

Omicron varyantı hakkında iki hafta sonra genel verileri topladıktan sonra kesin bir sonuca varabileceklerini belirten Şahin, şu açıklamayı yaptı:

"Yeni Omicron varyant nedeniyle herhangi bir korku duymaya gerek yok. Paniğe gerek yok. Varyantın çok farklı mutasyonları olduğunu biliyoruz. Aşının bu varyanta daha az etki sağladığını ama ağır hastalıktan da koruduğunu biliyoruz.

Almanya'da aşı olmayanların oranının yetişkinler arasında yüzde 15-20 arasında seyrediyor olmasından dolayı salgının üstesinden gelinemediğini anlatan Uğur Şahin, "Bulaşma oranı ve hastalık vaka sayısı, aşı olmayanlar arasında artış gösterdi. Vaka sayıları aşı olmayanlar arasında aşı olanlara kıyaslandığında 8 kat daha fazla. Aşı oranıyla kıyaslandığında yoğun bakıma alınma oranı da 8 kat daha fazla. Hatırlatma dozu gerekli. Özelikle belli bir yaş grubu için. Genel olarak nüfusun tamamı için 3. dozun gerekli olduğunu söylüyoruz. 20 kat daha koruma sağlıyor. Üçüncü doz ile yüzde 97 koruma sağlanıyor. Omicron'dan bağımsız olarak üçüncü dozu en kısa zamanda olmayı tavsiye ediyoruz."

AŞININ YAN ETKİSİ VAR MI?

(Aşının yan etkisi olup olmadığı sorusu üzerine): Yapılan araştırmalara göre yan etki görülmedi. Kanser hastalarında gördüğümüz Mrna bazlı aşılar tekrar edilerek veriliyor. Bunda herhangi bir olumsuz yan etki olmadığını görüyoruz. Düzinelerce kanser hastasına bunu uyguladık. Yaptığımız araştırmalar süresince yan etki elde edilmiş değildir."

TÜRKİYE'DE DE TESİS KURULACAK

Uğur Şahin ayrıca, Türkiye'de BioNTech'e bağlı bir oluşum kurma yolunda Sağlık Bakanlığı ve TÜBİTAK ile görüşmelerde bulunduklarını hatırlatarak, "Ancak sadece üretim tesisi değil yenilikçi girişimlerin Türkiye'de uygulaması yapılabilir mi, Türk hastaları üzerinde denenebilir mi, bunlar desteklediğimiz fikirler. Şu an tamamen pandemiyle uğraşıyoruz, gelecek yaz daha iyi değerlendirmede bulunabileceğiz, o zaman Türkiye'ye de gelmek istiyoruz. Türkiye bilim çevreleriyle görüşmek istiyoruz" açıklamasında bulundu.

TÜRECİ: 9 YILDIR mRNA AŞISI ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ, KANSER ÇALIŞMALARINA DA YANSITACAĞIZ

Dr. Özlem Türeci ise 2012 yılından bu yana Mrna aşısı üzerinde çalıştıklarına vurgu yaparak, "2020 yılında pandemiyle beraber bunun aşıya dönüşmesi söz konusu oldu. Daha önce yüzlerce bireyde denediğimiz tecrübelerimizi pandemiye yansıtma olayı oldukça kolay oldu. Kanserde elde ettiğimiz bilgiyi olduğu gibi pandemiye odakladık. Şimdi Covid-19'da edindiğimiz bilgileri kanserle ilgili araştırmalarımıza yansıtabileceğiz" dedi.

İLHAM KAYNAKLARI

Türeci, genetik çalışmalarıyla Rosalind Franklin'in kendisi için ilham kaynağı olduğunu eşi Uğur Şahin'in ilham kaynaklarının da Louis Pasteur ve Paul Ehrlich olduğunu ifade etti. (HABER MERKEZİ)