Uganda'da seçim öncesi İletişim Bakanlığı'nın sahte hesapları Facebook'tan kaldırıldı

Facebook, perşembe günü düzenlenecek başkanlık seçimlerine hazırlanan Uganda'da, hükümetle bağlantılı bir sahte hesaplar ağını kapattı. Facebook'tan yapılan açıklamada, İletişim Bakanlığı'yla bağlantılı sahte ve kopya hesapların kaldırıldığını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 1986 yılından bu yana Yoweri Museveni'nin yönettiği Afrika ülkesi Uganda'da, perşembe günü düzenlenecek başkanlık seçimleri öncesinde İletişim Bakanlığı'yla bağlantılı onlarca sahte hesap içeren bir ağ Facebook tarafından kapatıldı. Facebook, hükümetle bağlantılı bu ağ üzerinden dezenformasyon yapıldığını duyurdu. 

Facebook'tan yapılan açıklamada, "Bu ağın, Enformasyon Bakanlığı'ndaki Hükümet-Vatandaş Temas Merkezi ile bağlantılı olduğunu tespit ettik. Sayfaları yönetmek, başka kişilerin içeriklerine yorum yazmak, başka kullanıcıların kimliğini kullanmak, gruplarda bazı iletileri olduklarından daha popüler göstermek için yeniden paylaşmak için sahte ve kopya hesaplar kullanıyorlardı" denildi.

HÜKÜMET: ŞİKAYET EDEN YOKTU

Uganda hükümeti ise Facebook'un keyfi davrandığı eleştirisi getirdi. Hükümet Sözcüsü Ofwono Opondo "Bu hesaplardan şikayet eden kimse yok. Hesapların kullanıcıları doğrulanmış. Bu, tek taraflı atılmış bir adım" dedi. İletişim Bakanı Judith Nabakooba ise yorum yapmadan önce durumu incelemesi gerektiğini söylemekle yetindi.

Uganda'da perşembe günü düzenlenecek başkanlık seçimlerine Museveni'nin yanı sıra 10 muhalif aday katılacak. Muhalif adaylar arasındaysa, eski şarkıcı Bobi Wine öne çıkıyor. Muhalif adayların düzenlediği çok sayıda miting kampanya sürecinde Covid-19 tedbirleri gerekçe gösterilerek engellenmiş, Wine'ın onlarca destekçisi öldürülmüştü.

Son olarak muhalefet adaylarından Patrick Oboi Amuriat dün Kampala kentinin dışında gözaltına alındı. Trafik cezası nedeniyle gözaltına alındığı belirtilen siyasetçi kefaletle serbest bırakılsa da, başkente dönüşünde bir kez daha gözaltına alındı. (DIŞ HABERLER)