Üç yıldır cezaevinde tutulan Suudi Prenses Basma serbest bırakıldı

Suudi Arabistan'da üç yıldır hakkında herhangi bir suçlama yöneltilmeksizin cezaevinde tutulan Prenses Basma bint Suud ve kızı serbest bırakıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İnsan hakları savunuculuğuyla tanınan ve hakkında herhangi bir suçlama yöneltilmeden yaklaşık üç yıldır kızı Suhud'la birlikte cezaevinde tutulan Suudi Prenses Basma bint Suud serbest bırakıldı. Prenses Basma'nın sağlık sorunları olduğu belirtildi.

Prenses'in hukuk danışmanı Henri Estramant dün yaptığı açıklamada, Basma ile kızının perşembe günü bırakıldığını ve Cidde'deki evlerine gittiklerini açıkladı.  Estramant, Prenses Basma'nın yorgun ama moralinin iyi olduğunu, tedavi görmesi gerekeceğini söyledi. İnsan hakları kuruluşu ALQST ise Prenses'in cezaevinde tedavi hakkından mahrum bırakıldığını aktardı. 

Suudi Arabistan'ı 1953-64 arasında yönetmiş Suud bin Abdülaziz'in kızı olan Prenses Basma, Mart 2019'da tedavi için İsviçre'ye gitmeye hazırlandığı sırada gözaltına alınmıştı. 57 yaşındaki Prenses'in ve kızı Suhud'ın niçin gözaltına alındığı açıklanmamış, yüksek güvenlik el Hair cezevine götürülen ikili hakkında herhangi bir suçlama da yöneltilmemişti.  

Prenses'in insan hakları konusundaki çıkışları ve anayasal reform çağrıları nedeniyle gözaltına alınmış olabileceği yorumları yapılmış, ailesi de 2020'de Birleşmiş Milletler'e yazdıkları mektupta benzer suçlamalarda bulunmuştu. Bazı yorumcular da, Prenses'in, Veliaht Prens Muhammed bin Selman'la arası açık olan ve ev hapsine alınan Prens Muhammed bin Nayef'le yakın olması nedeniyle cezaevine gönderildiğindi savunmuştu.

Prenses Basma, geçtiğimiz nisan ayında serbest bırakılması için Kral Selman ve kuzeni olan Veliaht Prens Muhammed bin Selman'a çağrıda bulunmuş, yanlış bir şey yapmadığını ve sağlığının kötüleştiğini söylemişti. Prenses'in sağlık sorunlarının ayrıntısı bilinmiyor. (DIŞ HABERLER)