Üç tabip odası başkanı uyardı: Risk çok yüksek

Hatay Tabip Odası Başkanı Sadık Nazik, kentte vakaların yüzde 10-20 arası arttığını ve kentte düzenlenen kongrelerin artışta önemli bir sebep olduğunu söyledi. Mersin Tabip Odası Başkanı Mehmet Antmen, şehirdeki vakaların yarısının İngiltere varyantı olduğunu söylerken Adana Tabip Odası Başkanı Selahattin Menteş de üçüncü pik ile karşı karşıya olunduğunu belirtti.

Google Haberlere Abone ol

Burcu Özkaya Günaydın

DUVAR -  Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı günlük verilere göre Türkiye'de korona virüsü vaka sayısında artış yaşanıyor. Risk grubuna göre ayrılan illerde çeşitli normalleşme adımları atılırken pozitif çıkan test sonuçlarındaki artışla beraber yeni yasakların gelip gelmeyeceği tartışma konusu. Vaka sayılarının yükselmeye devam ettiği illerden Adana, Mersin, Hatay’ın tabip odası başkanları ile bölgede salgının son durumu üzerine konuştuk. 

'HATAY’DA VAKALAR YÜZDE 10-20 ARASI ARTTI'

Sadık Nazik

En çok vaka artışının Dörtyol, Payas, İskenderun ilçelerinde olduğunu belirten Hatay Tabip Odası Başkanı Sadık Nazik, vaka artış oranının ise yüzde 10-20 arası olduğunu kaydetti. Nazik, son süreçte yaşanan vaka artışlarının ise mutasyon virüs olduğunu belirtti. Hatay’da hastanede yatanların sayısında büyük bir artış yaşanmadığını söyleyen Nazik, Hatay Devlet Hastanesi ve MKÜ Araştırma Hastanesi’nde yatan hasta sayısının 40-50 arası olduğunu ifade etti. Sadık Nazik, İskenderun’da durumun biraz daha değiştiğini, hastanede yatan hasta konusunda net bilgi verilemeyeceğini söyledi.

Vaka artışlarının geçtiğimiz hafta kaldırılan yasaklarla ilgisi olmadığını, yasaklardan önce yapılan parti kongreleriyle artışların yaşandığına dikkat çeken Sadık Nazik, “Hafta sonu yasakları olsaydı artış olmazdı diyemeyiz. Bu vakalar insanlar sokağa çıktı diye değil, kongrelerden dolayı arttı” dedi.

'YASAKLAR BİLİMSEL DEĞİL SİYASİ KRİTERLERE GÖRE ALINIYOR'

Mehmet Antmen

Mersin’de toplam vakaların 87 binlerden 100 binin üzerine çıktığını, alarm veren kırmızı iller arasına girdiğini söyleyen Mersin Tabip Odası Başkanı Mehmet Antmen, günlük vaka sayısının 270’in üzerinde olduğu zamanlara geri dönüş yapıldığının altını çizdi. Mersin’de yaşanan vaka artışlarının yarısının mutasyon virüs olduğunu söyleyen Antmen, İngiltere varyantının yaygın olduğunu vurguladı.

Mehmet Antmen de Hatay Tabip Odası Başkanı Sadık Nazik gibi vaka artışlarının hafta sonu yasaklarının kalkmasıyla ilgili olduğunu düşünmüyor. Yasakların bilimsel kriterlere göre değil, siyasi kriterlere göre alındığına dikkat çeken Antmen, “Vakalar insanlar deniz kenarında dolaşıyor diye, parklarda dolaşıyor diye artmadı. Vakalar hıncahınç dolu kongrelerde arttı. Yasak gelirse vaka azalır diyemeyiz. Zaten korkunç bir işsizlik var. İnsanlar açlıktan hastalığa yakalanacak bu sefer. Bu nedenle esnaf kapatsın diyemeyiz” diye konuştu.

'ADANA ÜÇÜNCÜ PİK NOKTASI İLE KARŞI KARŞIYA'

Selahattin Menteş

Adana Tabip Odası Başkanı Selahattin Menteş, her yerde olduğu gibi Adana’daki vakalarda da artış yaşandığını söyledi. Üçüncü pik noktası ile karşı karşıya olunduğunu vurgulayan Menteş, “Vakaların yüzde 20’si mutasyonlu virüs. Şu an Adana’da 500 civarı yatan hasta var. 150’si yoğun bakımda, 60’ı entübe. Pik noktasına gelirse entübe sayısı da artar. Günlük 300-400 yeni vaka var. Çok daha altındaydı aslında ama geldiğimiz noktada vakalarda ciddi artış var” şeklinde konuştu.

'YASAKLAR BASKI ARACI HALİNE GELDİ'

Evlere filyasyon ekibinin gitmediğini, kendisinde belirtileri görenin hastaneye gidip test yaptırdığını söyleyen Menteş, vaka sayısının fazla olduğu illerle geçişlerin yasaklanması gerektiğini, baştan beri sürekli dile getirilen 14 günlük tam kapanmanın üçüncü pik yaşanmadan yapılması gerektiğinin de altını çizdi.

Yasakların halkın üzerinde bir baskı aracı haline geldiğine dikkat çeken Selahattin Menteş, sözlerinin devamında şöyle konuştu: “Kongreler, toplantılar devam etsin, esnaf kapatsın. Korona kongreye gidenlere bulaşmıyor sanki. İşsizlik pandeminin de önüne geçti. Bu şekilde bir kapanmayı doğru bulmuyoruz, savunmuyoruz”