Üç öğrenci intihar etti, 'manevi danışmanlık' bitti: Onları sisteme kurban ettik

Bir ayda üç öğrencinin intihar ettiği Akdeniz Üniversitesi kampüsü içindeki yurtlarda ‘manevi danışmanlık’ sistemi son buldu. Öğrenciler, yurtlarda 'dini baskı' yaşadıklarını söyledi.

Akdeniz Üniversitesi yerleşkesindeki yurtlarda üst üste intihar vakaları yaşandı.
Google Haberlere Abone ol

ANTALYA - Akdeniz Üniversitesi (AÜ) kampüsündeki KYK yurtlarında kalan Halil Gülcan 11 Mayıs’ta, Emre Kandemir 21 Mayıs’ta, Muhammet Kaya ise 10 Haziran’da intihar etti. Bir ay içinde gerçekleşen üç öğrenci intiharı sonrası KYK yurtlarında “manevi danışmanlık” sistemine son verildi.

AÜ kampüsünde yer alan Bezmialem Valide Sultan ve Elmalılı Hamdi Yazır öğrenci yurtlarında bulunan ofisin önündeki “manevi danışmanlık” tabelaları da kaldırıldı. Yurtlarda “manevi danışman” yerine, öğrencilerin sorunlarını dinlemek üzere psikologlar görevlendirildi.

Yurtların içinde 'manevi danışman' tabelası bulunan ofisler yer alıyordu.

‘ONLARI BU SİSTEME KURBAN VERDİK’

Öğrencilerin intihar ettiği yurtta daha önce kendisinin de kaldığını söyleyen tıp fakültesi öğrencisi Ahmet Elataş, “Dini eğitime katılanlara bazı avantajlar sağlanıyordu. Ramazan ayında sürekli ‘Oruç tutuyor musunuz?’ diye soruyorlardı. Yurda girmekte biraz geciktiğimizde blokların arasındaki kapılar kapatılıyor, kaldığımız odaya gitmek çok zor oluyordu. Sürekli dini baskıya maruz kalıyordu öğrenciler. Ölen öğrencilerin yakın arkadaşlarıyla konuştuk. ‘Dersleri çok iyiydi’ diyorlar. Muhammed, birkaç gün önce ajandasına, ‘Hayatımın hiçbir döneminde bu kadar sıkıldığımı, istemediğimi hatırlamıyorum’ yazmış. Onları bu sisteme kurban verdik” dedi.

Psikologların göreve başladığı ilanla duyuruldu.

REKTÖRLÜKTEN ÖĞRENCİLERE: YURT YÖNETİMİNE MÜDAHALE EDEMİYORUZ

Üniversite içinde protesto eylemlerine başladıklarını belirten Elataş, “Bir ayda üç intihar oluyor, üniversitenin içindeki yurtlarda hâlâ bir denetim yok, ikna edici bir açıklama yapılmadı. TİP’li öğrenciler, Özgür Öğrenci İnisiyatifi ve bazı öğrenci gruplarıyla birlikte taleplerimizi iletmek üzere rektörlüğe gittik. Orada yaptığımız görüşmede taleplerimiz dinlendi. Öncelikle dini propagandanın yurtlarda yapılmamasını talep ettik. Üniversitenin içinde bulunan yurtların dini bir yönetim anlayışından uzak tutularak çağdaş bir sistemde yönetilmesini, üniversite ve yurt yönetiminin öğrencilerle daha çok temas etmesini, sorunlarını dinlemelerini istedik. Dini danışmanlık değil, rehberlik istediğimizi söyledik. Rektörlükten bize verilen yanıtta üniversite ve yurt yönetimlerinin birbirinden ayrı olduğu, yurt yönetimine müdahale edemedikleri söylendi” diye konuştu.

‘PENCERE KOLLARI SÖKÜLDÜ’

İntiharların yaşandığı yurtta kalan AÜ öğrencisi B.A. ise şunları söyledi: “Halil Gülcan’ın babası yatalaktı, maddi açıdan zor durumda olduğu için yurtta kalıyordu. Bir kız arkadaşı vardı. Son dönemde ölen iki kişi benim kaldığım yurtta, biri arka tarafımızdaki yurttaydı. Yurdun bir Whatsapp grubu var. Oradan sabah namazına çağırıyorlar. ‘Şu saatte şurada olun’ gibi planlamalar yaparak her gün öğrencileri otobüsle farklı bir camide namaza götürüyorlar. Sohbet toplantıları olduğunda, üniversiteye bir konuşmacı geleceğinde duyuru yapıyorlar.”

İntiharlar sonrası öğrenciler bir araya gelerek intiharların aydınlatılması talebiyle eylem yaptı. 

Yurt pencerelerinden başka atlayan olmasın diye pencere kollarının söküldüğünü belirten B.A., şöyle devam etti: “Buradaki çocukların büyük bir kısmı maddi zorluklar nedeniyle mağdur. Son ölen çocuğun hocalarını tanıyorum turizm fakültesinden. ‘Çok akıllı, zeki bir çocuktu. Hiç intihar edecek biri izlenimi vermiyordu’ diyorlar. Sadece biz değil, hocalar da yaşanan bu olaya inanamadı. Bu olayların neden olduğunu tam olarak bilmiyoruz, tedirginiz. Muhammet Kaya, C Blok 4’üncü kattaki pencereden kendini atmış. Bir arkadaşım o saatte kantinden dönerken yerde kanlar içinde görmüş. Sonra herkes başına toplandı. Güvenlik ne yapacağını şaşırdı. Yaşanan olaylardan sonra başka atlayan olmasın diye yurdun koridorlarındaki pencerelerin kollarını söktüler.”

Kolu sökülmüş  bir pencere.
‘ÖĞRENCİLER AĞIR BUNALIMDA’

Yurtta kamera eksikliğinin büyük sorun olduğunu ifade eden B.A., öğrencilerin ağır bunalımda olduğunu şöyle anlattı: “Devletin her yurdu gibi burada da birçok şey eksik. En önemli eksiklik de kameraların olmaması. Bunca olaya rağmen takılmadı. Burada çok zor şartlarla mücadele eden arkadaşlarımız var. Bütün öğrencilerde çok ciddi gelecek kaygısı var. Öğrenciler ağır derecede bunalımda. Yarın bir gün başka bir öğrencinin böyle bir şey yapmayacağının garantisi yok. Çünkü çıkış yolu yok. Gelecekte nasıl hayatta kalacağımıza dair çok derin umutsuzluğumuz var. Bu kaygıya son verecek bir şeylere ihtiyacımız var.”

DEVLET YURTLARINDA İMAM

Akdeniz Üniversitesi yerleşkesinde yaşanan öğrenci intiharlarından sonra Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) ile Diyanet İşleri Başkanlığı arasında yapılan bir protokol ortaya çıktı. Bu protokol kapsamında yurt genelinde devletin öğrenci yurtlarına birer "manevi danışmanlık" ofisi açıldı. Yurt binalarının içinde bulunan bu ofislerde, öğrencilere danışmanlık yapmak üzere imamlar görevlendirildi. Pandemiden sonra yüz yüze eğitimin başlamasıyla  2021-2022 eğitim sezonu için yurtlara yerleşen öğrenciler, bu yeni sistemle karşılaştı.

Akdeniz Üniversitesi’nde intiharların yaşandığı yurtlarda kalan öğrencilerin verdiği bilgilere göre, bu ofislerin kapısında bulunan panoda her gün dini bir hadis ya da Necip Fazıl Kısakürek gibi 'muhafazakâr' şair ve yazarlardan alıntılar yer alıyordu. Sorunları ile ilgili görüşmek için giden öğrencilere "şükür" ve "sabır" telkin eden dini tavsiyeler veriliyordu. İntiharlarla artan tepkiler üzerine Antalya’daki devlet yurtlarında bu uygulamaya son verildi ve Diyanet görevlileri yerine psikologlar görevlendirildi. Ancak bu değişikliğin geçici mi yoksa kalıcı olarak mı yapıldığı, protokolün devam edip etmediği, Diyanet personelinin göreve dönüp dönmeyeceği gibi sorular belirsizliğini koruyor.  (DUVAR)