UAEA: Ukrayna’da iki radyoaktif atık depolama tesisi vuruldu

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı, Ukraynalı yetkililerden, 'biri başkent Kiev’de diğeri Kharkiv kentindeki iki radyoaktif atık depolama tesisinin vurulduğu' bilgisinin geldiğini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Rafael Mariano Grossi, Ukraynalı yetkililerden edindiği bilgiler doğrultusunda, biri Kiev’de diğeri Kharkiv kentindeki iki radyoaktif atık depolama tesisinin vurulduğunu, söz konusu tesislerde radyoaktif sızıntı olup olmadığına ilişkin henüz bir bilgiye sahip olmadıklarını bildirdi.

UAEA’dan yapılan yazılı açıklamada, Başkan Grossi’nin Ukrayna’daki son gelişmelere ilişkin değerlendirmelerine yer verildi.

Grossi, Ukrayna Ulusal Nükleer Denetleme Kurumu (SNRIU) yetkililerinin Kiev ve Kharkiv’deki radyoaktif atık depolama tesislere ilişkin bilgi paylaşımında bulunduğunu aktardı.

'SIZINTI OLUP OLMADIĞI BİLİNMİYOR'

Kiev’deki radyoaktif atık depolama tesisinin bulunduğu yerleşkeye füzelerin isabet ettiğini belirten Grossi, Ukraynalı muhataplarının burada radyoaktif sızıntı olup olmadığı ya da hasarın boyutlarına ilişkin henüz bilgi paylaşımında bulunmadığını aktardı.

Grossi, gece boyu süren bombardımandan ötürü personelin sığınaklarda kaldığını, ancak sabah saatlerinde söz konusu tesisteki denetim mekanizmasını yeniden çalışır hale getirdiklerini, ilerleyen günlerde tesislere ilişkin durumun daha net bir şekilde anlaşılacağını kaydetti.

Kharkiv’deki benzer bir tesisin elektrik trafosunun zarar gördüğünü aktaran Grossi, bu tesise yönelik de radyoaktif bir sızıntı olup olmadığına ilişkin herhangi bir raporun henüz kendilerine ulaşmadığını vurguladı.

Söz konusu tesislerin atık radyoaktif malzemelerin depolanması için kullanıldığına işaret eden Grossi, bu tesislerin yüksek düzeyde radyoaktif atık içermemesine rağmen, depolanan radyoaktif atıkların yine de ciddi bir radyolojik etkiye yol açabileceğini dile getirerek, bu nedenle bu unsurların korunmasının önemine dikkati çekti. (AA)