'Twitter’da Elon Musk devri: Ürkütücü ve tanıdık bir hikâye'

Politikyol yazarı Alp Akiş, Elon Musk'un satın almasından sonra Twitter'in "demokratikleştiren teknoloji" özelliğinin tartışmalı hale geleceğini yazdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Politikyol yazarı Alp Akiş,  Elon Musk'ın satın almasıyla Twitter'da bir tek adam yönetimi başladığına dikkat çekti, bu gelişmenin ardından platformdaki nefret söylemi içeren paylaşımların arttığını ifade etti.  Politik olarak da ekonomik olarak da Twitter'in geleceğinin belirsizliğine değinen Akiş, platformun şimdiye kadar hiç olmadığı kadar politik bir alanda olduğunu belirtti. 

Alp Akiş'in "Twitter’da Elon Musk devri: Ürkütücü ve tanıdık bir hikâye" başlıklı yazısının ilgili bölümü şöyle: 

"Musk’ın söylediği gibi Twitter’daki ifade alanının çizgilerini yasaların el verdiği en geniş şekilde çizip çizmeyeceğini henüz bilmiyoruz -geçtiğimiz günlerde yaptığı bir paylaşımda yeni prensipler belirlenene kadar mevcut içerik sınırlama uygulamasında hiçbir değişim olmayacağını söyledi. Ancak paydaşların böyle düşündüğü açık: Musk’ın Twitter’ı satın almasının ardından platformdaki nefret söylemleri ani bir şekilde arttı, bu yeni dönemde Twitter’ın gideceği yönden endişe duyanlar Mastadon gibi platformlara yöneldi, bu iki gelişmeyi de öngörüp devam edeceğinden şüphelenen büyük reklam şirketleri Twitter’dan aldıkları reklam hizmetlerini dondurmaya karar verdiler. Trump’ın 2024 ABD başkanlık seçimine adaylığını önümüzdeki günlerde açıklayacağı beklentisi de bu çetrefilli dönemde Twitter’ın nasıl bir platform olacağı konusunu hem daha kritik hem de daha belirsiz kılıyor.

EKONOMİK OLARAK ZOR DURUMDA

Geçmişinde büyük ölçüde zarar eden bir şirket olan ve küresel piyasaların düşüşüyle alındığı fiyatın çok altında değerlendirilen Twitter’ın başına geçen Musk, reklam gelirlerinin azalmasıyla kendini tahmin ettiğinden çok daha zor bir ekonomik tabloya bakarken buldu. Twitter’ın yeni dönemde yaşayacağı en büyük değişikliklerin bu gidişatı tersine çevirmek niyetiyle verilecek kararlardan kaynaklanacağını ancak bu ekonomik gerekçelerle alınacak kararların etkisinin çok daha geniş olacağını söyleyebiliriz. Musk’ın şirketin başına geçtiği ilk haftada, Twitter çalışanlarının yarısı yani 3 bin 700 kişi işten çıkarıldı. Şirketin karlılığı adına verildiği söylenen bu kararın sonucunda Twitter’ın şirket kültürünün de ciddi bir dönüşüm yaşayacağı öngörülüyor.

(...)

'TEK ADAM' DÖNEMİ VE ÇIKAR ÇATIŞMALARI

Eski yöneticilerin tamamını işten çıkaran Musk, Twitter’ın 'tek adam'ı oldu. Kamuya açık şirketi satın alıp özelleştiren Musk’ın bu sebeple hissedarlara karşı sorumluluğu da önceki yönetimlerinkinden çok daha az. Dünyanın en zengin kişisi olan Musk, dünyanın en büyük platformlarından birini satın alarak kendisini dünyadaki bilgi akışının en önemli aktörlerinden biri haline getirdi. Musk’ın, kendi dünya görüşü üzerinden platformda nasıl değişiklikler yapacağını göreceğiz ancak uzmanlar arasında asıl endişe kaynağı Musk’ın maddi çıkarları etrafında vereceği kararlar.

Musk’ın kişisel servetinin önemli bir kısmı patronu olduğu elektrikli araba devi Tesla’ya bağlı. Tesla’nın ve Musk’ın diğer şirketlerinin kullandığı hammadde ve mineraller dünyanın çeşitli ülkelerinden geliyor, bu şirketlerin ürettiği ürünler de onlarca ülkede -denetime tabi olarak- satılıyor. Bu da Musk’ın kişisel servetinin ve şirketlerinin ekonomik durumunda birçok aktörün, özellikle de politik aktörlerin belirleyici olduğu anlamına geliyor.

(...)

'Arap Baharı'nda oynadığı rol ile siyaset bilimi literatürüne 'demokratikleştiren teknolojiler' kavramı altında giren sosyal medya platformları, demokratlar adına 'Arap Baharı' ile eşit seviyede bir hayal kırıklığı olacağa benziyor. Daha önceleri kişisel verilerin kullanımı, nefret söylemleri, yanlış bilgi yayılımı, trol hesaplar, kutuplaşma, yankı odaları ve daha birçok kavram üzerinden sosyal medyanın demokrasiye olan olumsuz etkileri dile getiriliyordu; demokratik prensiplere bağlılığı son derece şüpheli olan dünyanın en zengin insanının Twitter’daki 'tek adam' yönetimi dünya demokratları adına iyi bir gelişme olmayabilir."(YAZININ TAMAMI)