Tutuklu IŞİD’liler Rojava'da yargılanacak

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, IŞİD üyelerini kendilerinin yargılayacağını açıkladı. Söz konusu kararın, 'uluslararası toplumunun yanıtının gecikmesinin ardından alındığı' belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Suriye'de Kürtlerin liderliğindeki Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, yıllardır kamplarda tutulan binlerce yabancı IŞİD militanının kendi ülkelerine iade edilip buralarda yargılanması yönündeki çağrılarının karşılıksız kalması sonrasında dikkat çekici bir karar aldı. Özerk yönetim, IŞİD militanlarını kendilerinin yargılayacağını açıkladı. Kararın, diplomatları şaşırttığı belirtildi.

 

Artı Gerçek'in aktardığına göre internet üzerinden yapılan duyuruda, "uluslararası toplumunun yanıtının gecikmesinin ardından, açık, özgür ve şeffaf mahkeme süreçlerinin yürütülmesi" kararı alındığı belirtildi.

'İNSAN HAKLARI ÖRGÜTLERİ DAVET EDİLECEK'

Rojava'da yönetimin üst düzey yetkililerinden Badran Jia Kurd ise Reuters ajansı ile söyleşisinde, IŞİD militanlarının yargılanmasında, geçen sene kapsamı genişletilen bir terörle mücadele yasasının kullanılacağını söyledi. Buna göre, militanlar kendilerine avukat tutabilecek ama mahkemeler tarafından avukat atanmayacak. Badran Jia Kurd, insan hakları örgütlerinin ve ABD liderliğindeki IŞİD'le müacdele koalisyonunun da mahkemelere davet edileceğini söyledi.

'YASALLIĞI TARTIŞMALI OLACAK'

Reuters'ın haberinde, Rojava'da idam cezasının uygulanmadığı hatırlatılırken, IŞİD militanlarının Suriye'de yargılanmasının yasallığı konusunda tartışmaların bulunduğuna da dikkat çekildi. İsim vermeden konuşan Batılı bir diplomat, kararı bir sürpriz olarak gördüklerini söyledi.

Diplomat, IŞİD militanlarının Rojava'da yargılanması fikrinin geçmişte ele alındığını ama Şam yönetiminden ayrı faaliyet gösteren bölgesel bir mahkemede yargılamanın yasallığı konusundaki soru işaretleri nedeniyle bundan vazgeçildiğini anlatarak şöyle dedi: "Kimse bunu yapacaklarını düşünmüyordu. Onların çok sayıda kişiyi tutuyor olmalarını ciddiye alıyoruz ama bu, yargılamadan ayrı bir konu. Bu kişileri yargılamak tamamen farklı bir zorluk."

Diplomat, bahsi geçen mahkemelerin özellikle yüksek seviyede güvenlik önlemi alınmasını gerektirdiğini, kamplarda tutulan IŞİD militanlarının kaçma girişimi riskinin artacağını söyledi.

'YARGILAMALAR IŞİD MAĞDURLARININ ADALETE KAVUŞMASI İÇİN GEREKLİ'

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden terörle mücadele uzmanı Letta Tayler ise uluslararası toplumun ya Suriye'nin kuzeydoğusundaki mahkemelere destek vermesi ya da kendi ülkelerinde veya üçüncü bir ülkede yargılamanın önünü açması gerektiğini söyledi. Tayler, bu iki seçeneğin dışındaki adımların "zanlıların yasal haklarının ihlali" anlamına geleceğini söyledi; IŞİD mağduru olanların adalete kavuşması için de bu yargılamaların gerekli olduğunu belirtti. (DIŞ HABERLER)

Etiketler suriye IŞİD SDG