Tutuklanan gazeteciler için İstanbul'da eylem: Arkadaşlarımız gazeteci oldukları için tutuklandı

Diyarbakır'da tutuklanan 16 gazeteciyle ilgili Dicle Fırat Gazeteciler Derneği ve Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu, İstanbul'da basın açıklaması düzenledi.

Fotoğraf: Dicle Fırat Gazeteciler Derneği
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dicle Fırat Gazeteciler Derneği ve Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP), Diyarbakır'da 8 gün gözaltında tutulduktan sonra tutuklanan 16 gazeteciyle dayanışma için İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde bulunan Şişhane semtinde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Artı Gerçek'ten Yağmur Kaya'nın haberine göre, eylem sırasında, "Özgür Basın Susturulamaz” pankartı açılarak sık sık, "Özgür basın özgür ülke", "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz" sloganları atıldı.

Basın açıklamasına Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA), DİSK Basın-İş, HDP Milletvekili Musa Piroğlu, HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Ferhat Encü, Halkarın Demokratik Kongresi ve çok sayıda gazeteci katıldı.

PİROĞLU: ZULÜM ÖNCE KÜRT'E, SONRA BATI'YA

Açıklamada konuşan HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, "Vura vura, bedel ödete ödete geliyorlar. Zulüm önce Kürt'ten geliyor. Kürt halkına zulme sessiz kalındığı sürece Batı'yı vuruyor. Belediyelerimize kayyum atadılar. Halkımızın iradesine müdahale ettiler. İktidar, zulme sessizliği görünce zulmü Batı'ya yaydı. Diyarbakır'a, Mardin'e, Van'a, belediyelere kayyum atayanlar gelip Boğaziçi'ne kayyum atadılar" dedi.

"Bizim eşbaşkanlarımızı gözaltına alanlar, rehin alanlar siyaset yasağı getirenler, vekillerimizin dokunulmazlıklarını kaldıranlar bugün CHP İl Başkanı'na da siyaset yasağını getirdiler" diyen Piroğlu, "Şimdi bir benzeriyle karşı karşıyayız. Kürt basını rehin alınıyor. Kürt basını susturulmaya çalışılıyor. 16 gazeteci sadece haber yaptıkları için sadece gerçeğin bilgisini halka ulaştırdıkları için devletin saldırısına uğradı" şeklinde konuştu.

'İKTİDAR ARTIK KAYBEDİYOR'

Kürtçe ve Türkçe okunan basın açıklamasının Türkçesini Diren Yurtsever okudu.

"AK Parti ve MHP'nin savaş ve baskıyla toplumu sindirmeye çalıştığını" söyleyen Yurtsever, "Yürüttüğü bu politikalara rıza göstermeyen ve kendisi gibi düşünmeyen tüm kesimleri özellikle araçsallaştırdığı yargı üzerinden kontrol altına almaya çalışıyorlar. Derinleştirdiği ekonomik krize, toplumsal değerleri çürütme politikasına, işlediği suçlara, savaş, talan ve yağma siyasetine karşı çıkan tüm sesleri kendisine 'düşman' olarak gören iktidar, artık kaybediyor" dedi.

İktidarın toplumsal muhalefet başta olmak üzere tüm kesimlere dönük saldırılarını hızlandırdığı bir süreç başlattığını belirten Diren, "Böylesi bir süreçte kendisine biat etmeyen, bedel ödemek pahasına gerçeklerin peşinde koşan, mesleğin onuruna ve toplumun haber alma hakkına sahip çıkan başta özgür basın olmak üzere kontrol altına alamadığı medyayı da sindirmeyi amaçlıyor" ifadelerini kullandı.

'ARKADAŞLARIMIZ GAZETECİ OLDUKLARI İÇİN TUTUKLANDILAR'

8 Haziran günü 20 basın emekçisinin gözaltına alındığını hatırlatan Diren, "Çalıştığı kurumlar ablukaya alındı, ekipmanlarına el konuldu. 8 günlük gözaltından sonra haksız ve hukuksuz bir şekilde 16 arkadaşımız tutuklandı. Yetmedi, mizansen kurguyla iktidar medyası arkadaşlarımızı hedef gösterdi. Arkadaşlarımızın gazeteci olduğunu anlatmayacağız, çünkü zaten gazeteci oldukları için tutuklandılar. Asılsız, dayanaksız iddialarla, mizansen kurguyla yapılan bu operasyon apaçık ortadadır. Bugün getirilmek istenen sansür yasası bu operasyonun devamıdır. Devamı da gelecektir" dedi.