TÜSİAD: İklim için yeni bir ekonomik sistem tarifi şart

Ekonomik aktivitelerin, kişileri, canlıları ve gezegeni tehdit ettiği bir dönemden geçildiğine işaret eden TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bahadır Balkır "Üretimde karbon emisyonlarını sınırlandıracak, kaynak verimliliğini önceliklendirecek, atığı minimize edecek ve ürün ömrünü artıracak döngüsel ekonomi odaklı yeni metotların kullanılması artık her zamankinden daha kritik" dedi.

Dijital teknolojilerin ekonomideki ağırlığı hızla artıyor.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Sanayi Politikaları Yuvarlak Masası bünyesinde, 2017 yılından bu yana farklı temalarla düzenlenen "Sanayide Dijital Dönüşüm Günleri"nin dokuzuncu etkinliği 'Yeşil ve Sürdürülebilir Üretim İçin Dijital Uygulamalar' temasıyla online gerçekleştirildi.

Etkinliğin açılışında konuşan TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Sanayi Politikaları Yuvarlak Masa Başkanı Bahadır Balkır, içinde bulunulan çağın en önemli sorunlarından birinin iklim değişikliği olduğunu söyledi.

BALKIR: SALT GÜNLÜK YAŞAM PRATİĞİMİZİ DEĞİŞTİREREK İKLİM SORUNUNUN ÜSTESİNDEN GELEMEYİZ

Ekonomik aktivitelerin, kişileri, canlıları ve gezegeni tehdit ettiği bir dönemden geçildiğine işaret eden Balkır, şunları söyledi: "Salt günlük yaşam pratiklerimizi değiştirerek kaynak kıtlığı, iklim değişikliği gibi sorunların üstesinden gelmemiz maalesef mümkün değil. Bunun için yeni bir ekonomik sistemin tarifi, iş yapış şekillerinin bu risklere göre yeniden şekillenmesi şart. En büyük ticari partnerimiz Avrupa Birliği'nde meydana gelen Avrupa Yeşil Mutabakatı başta olmak üzere küresel gelişmeler bu konunun önemini daha iyi ortaya koyuyor.

Bahadır Balkır


Üretimde karbon emisyonlarını sınırlandıracak, kaynak verimliliğini önceliklendirecek, atığı minimize edecek ve ürün ömrünü artıracak döngüsel ekonomi odaklı yeni metotların kullanılması artık her zamankinden daha kritik. İşte tam da bu noktada dijital teknolojiler çok önemli bir rol oynuyor. Döngüsel ekonomiye geçişte, sürdürülebilir bir gelecek için çevreyi ön plana koyacak üretim şeklinin olması gerek, bunun için dijital dönüşümün etkisi kritik."

'DÖNGÜSEL EKONOMİYE GEÇİLİYOR'

Balkır, Sanayi 4.0 olgusu kapsamında, nesnelerin internetinden yapay zekaya ve bulut bilişime birçok dijital teknolojinin döngüsel stratejilere hizmet ettiğini aktararak, döngüsel bir ekonomiye geçiş sürecinin henüz başında olunsa da dijital dönüşümün bu yolda önemli bir kolaylaştırıcı olacağını anlattı.

SÜEL: DİJİTAL TOPLUM HEDEFLİYORUZ

Etkinlik çerçevesinde düzenlenen 'Yeşil ve Sürdürülebilir Üretim için Dijital Kullanım Senaryoları' paneline katılan Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel, bu alanda yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Özellikle yenilenebilir enerji kaynağı ve atıkların geri dönüştürülmesi konusunda yüzde 100'e ulaşmak istediklerinden bahseden Süel, şöyle devam etti:

"Ana iş alanımız olan teknolojiyi kullanarak, sosyo-ekonomik gelişmeyi destekleyen, herkesi kucaklayan ve dünyada kaynaklarını gözeten bir dijital toplum yaratılmasını hedefliyoruz. 2025 hedeflerimiz arasında, yüzde 100 yenilenebilir enerji kullanımı, şebeke atıklarının yüzde 100 yeniden kullanım ve geri dönüşümü, yüzde 50 sera gazı salımı azaltımı, bu sayede 1 milyar insanın hayatını iyileştirmek ve çevresel etkimizi yarıya indirmek bulunuyor."

Organik Kimya COO’su Tansel Özyönüm ve Qualist Genel Müdürü Gökay
Turanlıoğlu ise Organik Kimya ve Qualist işbirliğinde geliştirilen, süreçlerini en düşük enerji ihtiyacına göre optimize edecekleri ve bu şekilde karbon salınımını azaltmayı hedefledikleri Golden Batch Tool’dan ve Qualist’in baca gazı salınımlarını denetleyerek çevre duyarlılığı yüksek, sürdürülebilir üretimi hedefleyen Green
Chimney uygulamasını anlattı. 

Arçelik Global Enerji Yöneticisi Ömer Ünal da Arçelik’in Romanya’daki Yeni Çamaşır Makinesi Fabrikası’ndaki enerji yönetim sistemini anlattı.
(EKONOMİ SERVİSİ)