Türkmenistan'da 50 yıldır yanan gaz kraterini kapatma kararı

Türkmenistan'da doğalgaz sızıntısına neden olan Derveze gaz krateri 50 yıl sonra kapatılacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkmenistan’da yaklaşık 50 yıldır yanan ve "Cehennem kapısı" olarak adlandırılan Derveze gaz kraterinin doğal gaz kaybına ve çevre kirliğine neden olduğu gerekçesiyle kapatılacağı açıklandı.

Kararı, Türkmenistan Doğalgaz Araştırma Enstitüsü yöneticisi Bayrammyrat Pirniyazov duyurdu. Derveze gaz kraterinin yaklaşık 50 yıldır yanmaya devam ettiğini belirten yetkili, "Türkmen bilim insanları, çukura eğimli kuyu açmayı önerdiler. Bu kuyudan gazın çıkarılması, atmosfere kontrolsüz gaz emisyonlarının azaltılması ve sızıntı akışlarının kontrolünün sağlanması öngörülüyor" dedi.

Kraterin kapatılması için yurt dışından tekliflerin yapıldığı da aktarıldı. Belarus ve Slovenya'dan bilim insanlarının gaz kraterinin kapatılması için yapılacak çalışmalara katılma teklifini ilettiği belirtildi. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Başkanı Odile Renaud-Basso, "Derveze bölgesinde bulunan kraterdeki doğalgaz sızıntısını durdurmaya yardım etmeye hazırız" mesajı verdi.

Türkmenistan'da Derveze gaz krateri, başkent Aşkabat’a 270 kilometre uzaklıktaki Ahal vilayetinde ve Karakum Çölü'nün merkezinde yer alıyor. (DIŞ HABERLER)