Türkiye'nin Trump'ın otelindeki harcamaları incelemeye takıldı: Halkbank davası sırasında kullanılmış

Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın Washington DC'deki otelindeki harcamaları inceleyen Kongre, otelin Halkbank yargılamaları sırasında Türkiye tarafından da kullanıldığını tespit etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Temsilciler Meclisi Denetleme Komitesi tarafından eski ABD Başkanı Donald Trump'ın Washington DC'deki otelinde yabancı hükümetlerin yaptığı harcamalara yönelik hazırlanan dosyada Türkiye dahil altı ülkenin 2017-2019 yılları arasında 700 bin dolardan fazla harcama yaptığı ortaya çıktı.

Artı Gerçek'in CNN'den aktardığına göre, konaklamaların ve harcamaların zamanlaması, Trump'ın önemli dış politika kararları aldığı dönemlerle çakışıyor. Denetleme Komitesi'ndeki Demokratlara göre bu harcamalar, yabancı ülkelerin Trump'ı etkileme girişimleri konusunda yeni soru işaretleri yaratıyor.

'HALKBANK'IN SORUŞTURULDUĞU DÖNEMDE 86 BİN DOLAR HARCANDI'

Habere göre ABD'deki Halkbank davasının sürdüğü dönemde hem Türkiye'nin kiraladığı lobi firmasının sahibi Brian Ballard otelde kaldı, hem Türk-Amerikan İş Konseyi 65 bin dolarlık bir ön ödeme yaparak burada iki konferans düzenledi. Türkiye'nin Washington DC Büyükelçiliği'nden de Erdoğan'ın 2017 yılındaki ABD ziyareti sırasında otele ayrıntısı verilmeyen bir meblağ ödendiği belirtildi.

Komite, "ABD Adalet Bakanlığı'nın Halkbank'ı İran yaptırımlarını delme suçlamasıyla soruşturduğu dönemde Trump'ın otelinde Türkiye hükümetiyle bağlantılı savunma gruplarının ve lobicilerin en az 86 bin dolar (bugünün kuruyla 1 milyon 600 TL) harcadığının" altını çizdi.

BALLARD: HABER DEĞERİ YOK

Brian Ballard'ın, Eylül 2017'den sonraki yedi ay boyunca Trump'ın otelindeki konaklamaları için 21 bin 209 dolarlık ödeme yaptığı belirtilirken CNN'in ödemeleri sorduğu Ballard ise Washington'da 2018'de ev almadan önce Trump Oteli de dahil bir dizi yerde, uygun fiyatlara konakladığını söyleyerek, "Burada sıradışı, haber değeri olan veya dikkat çekici bir durum yok" dedi.

MALEZYA, SUUDİ ARABİSTAN, BAE VE KATAR...

Habere göre, Malezya'dan bir heyet, eski Başbakan Necip Rezak'ın yolsuzluk suçlamasıyla ABD'de soruşturma altında olduğu dönemde otelde 250 bin dolardan fazla para harcadı. Arap ülkelerinin Katar'a ambargo kararı aldığı ve Trump'a bu konuda lobi yapmaya çalıştığı dönemde ise söz konusu otelde Katar en az 280 bin dolar, Suudi Arabistan en az 90 bin dolar, Birleşik Arap Emirlikleri de 74 bin dolardan fazla para harcadı. (DIŞ HABERLER)