Türkiye'nin Gazze'ye gönderdiği yardıma İsrail engeli

İçinde 1,1 milyon kişinin 1 aylık gıda ihtiyacını karşılayabilecek gıda ürünleri olan 1000'i aşkın konteyner, yetkililerin UNRWA ile çalışmayacağını bildirmesi üzerine Ashdod Limanı'nda kaldı.

Ashdod Limanı (Fotoğraf: Reuters)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye'den 7 Ekim'den bu yana İsrail'in saldırısı altında olan Gazze Şeridi'ne gönderilen 1049 konteynerlik insani yardımın İsrail'deki bir limanda tutulmasının ardından Türkiye Dışişleri Bakanlığı'nın İsrailli yetkililer ile irtibat halinde olduğu bildirildi.

Reuters'a konuşan diplomatik kaynaklar, bakanlığın bloke edilen yardım sevkiyatıyla ilgili sorunun çözülebilmesi için İsrailli yetkililer ile iletişim halinde olduğunu söyledi. 

1,1 MİLYON KİŞİYE 1 AY YETECEK GIDA MALZEMESİ BULUNUYORDU

İsrail'in 12 çalışanının Hamas'ın 'Aksa Tufanı' saldırısına karıştığını iddia ettiği Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'ndan (UNRWA), 11 Şubat Pazar günü yapılan açıklamada, Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilere gönderilen yardımların 'artan idari zorluklarla' karşı karşıya bırakıldığı belirtilmişti.

İsrail'in iddialarının ardından bir dizi ülkenin yardımları askıya aldığı UNRWA'nın Genel Komiseri Lazzarini, dün yaptığı açıklamada, halihazırda UNRWA'ya karşı oldukça düşmanca bir durumla karşı karşıya olduklarını ancak 'bazı kararların kurumun düzgün bir şekilde faaliyet gösterme kabiliyetini etkilemeye başladığını' ifade etmişti.

Kendilerine bir yüklenici tarafından verilen bilgiyi paylaşan UNRWA Genel Komiseri Lazzarini, 'Ashdod Limanı'nda sunulan işleme hizmetlerinin, İsrailli yetkililerden aldıkları talimatların ardından, artık UNRWA ile çalışmayı sürdürmeyeceğini' anlattı. Bu durum ise Türkiye'den gönderilen yardımları da olumsuz etkiledi. Buna göre, Türkiye'den gönderilen ve içinde 1,1 milyon kişiye bir ay boyunca yetecek kadar un, nohut, şeker ve yemeklik yağ bulunan 1049 konteyner limanda bloke edildi

DIŞİŞLERİ: REFAH SALDIRISI GAZZE HALKINI SÜRME PLANININ PARÇASI

Öte yandan, Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyinde yüz binlerce Filistinlinin sığındığı Refah kentine yönelik saldırıları hakkında da açıklama yaptı. 

Bakanlığın resmi internet sitesinde 12 Şubat Pazartesi günü yayımlanan açıklamada, "İsrail’in, Gazze şeridinde bugüne kadar gerçekleştirdiği yıkım ve katliamların ardından, güneydeki Refah kentine yönelik artan saldırılarından çok büyük endişe duyuyoruz. Bu harekatı, Gazze halkını kendi topraklarından sürme planının bir parçası olarak değerlendiriyoruz" denildi. 

"Devam eden saldırılar, Gazze’deki insani trajediyi çok daha vahim boyutlara taşıyacak ve bölgede kalıcı bir ateşkesin teminine yönelik çabalara zarar verecektir" değerlendirmesinde bulunan Dışişleri Bakanlığı, "BM Güvenlik Konseyi başta olmak üzere, uluslararası toplumu İsrail’i durdurmak için gerekli adımları atmaya çağırıyoruz" dedi.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)