Türkiye’nin çöp ithalatı: ‘2020’de 775 bin ton, 2021’de 685 bin ton’

Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 2020 yılında 775 bin ton olan plastik atık ithalatının 2021 yılında 685 bin tona gerilediğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA- Plastik kirliliği hakkındaki tartışmalar dünya çapında artarken küresel plastik atık ticareti de son yıllarda daha fazla dikkat çekiyor. Türkiye’nin de en çok atık ithalatı yapan ülkelerin başında gelmesi de tartışmaları hararetlendiriyor.

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Türkiye’nin son iki yılda yaptığı çöp ithalatını Meclis gündemine taşıdı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a 2021- 2022 yıllarında ne kadar plastik atık ithal edildiğini soran Bakan, bu ithalatın aylara ve ülkelere göre dağılımını sordu.


‘YAPILAN ÇÖP İTHALATI 775 BİN TONDAN 685 BİN TONA GERİLEDİ’

Murat Kurum, CHP’li Bakan’ın soru önergesine verdiği yanıtta 2020 yılında 775 bin ton olan plastik atık ithalatın, alınan tedbirler sayesinde 2021 yılında 685 bin tona gerilediğini kaydetti.

Murat Bakan’ın hangi ülkelerden atık ithalatı yapıldığına ilişkin sorusunu yanıtsız bırakan Kurum,

“Çoğunlukla Avrupa ülkelerinden olmakla birlikte dünyanın muhtelif ülkelerinden atık ithalatı yapılmakta olup, gümrüklerde ve tesislerde yapılan sıkı denetimler sayesine 2022 yılında da temiz ve geri dönüşüm verimi yüksek plastik atıkların ithalatına müsaade edilmektedir” ifadelerine yer verdi.


GİZLENEN ‘HAMMADDE İTHALATI’ MI YOKSA ‘SUÇ ROTASI’ MI?

Türkiye’nin çöp ithalatına ilişkin Bakan Kurum’un verdiği yanıtı değerlendiren Bakan, şunları söyledi:

“Defalarca sorup herhangi bir istatistik alamadığımız soruya yine eksik olsa da bu kez Murat Kurum’dan yanıt aldık. 2020’de 775 bin ton olan plastik atık ithalatı yapılmış, bu ‘alınan tedbirler sayesinde’ 2021’de 685 bin tona gerilemiş. Bu büyük başarı. Limanlarımızdaki 141 konteyner çöpün akıbetini yurtdışı basından takip ederken, ülkemizdeki gerçeğin uluslararası istatistik kurumlarının ve çevreci örgütlerin açıkladığı çöp ithalatı verilerinin çok üzerinde olduğunu Bakan’ın kendisinden öğrenmiş olduk. ‘Alınan tedbirler,’ ‘gümrüklerde ve tesislerde yapılan sıkı denetimler’ sayesinde gerileye gerileye 90 bin ton gerileyebilmiş çöp ithalatı. Yani devede kulak! En önemlisi de bu çöplerin hangi ülkelerden geldiği niçin gizleniyor? Gizlenen ‘hammadde ithalatı’ mı yoksa ‘suç rotası’ mı? Daha önce defalarca uyardık; bu çöpler özellikle Mersin Limanı’ndan ülkemize giriyor ve sektörde ‘Çukurova grubu’ olarak adlandırılan birtakım şirketlerce yönlendiriliyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı da İçişleri Bakanı da ve bu işin içinde olanlar da bilsin ki, Türkiye’yi bu suç rotalarına dahil etmelerine izin vermeyeceğiz.” (HABER MERKEZİ)