Türkiye'den gri pasaportla insan kaçakçılığına Almanya'da dava açıldı

Türkiye'den belediyeler eliyle insan kaçakçılığı yapıldığının ortaya çıkması üzerine Almanya'da açılan soruşturma davaya dönüşürken, Alman hükümeti bu yöntemin uzun süredir farkında olduğunu belirtti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye'den belediyelerin 'gezi' adı altındaki organizasyonuyla insan kaçakçılığı yapıldığına dair örneklerin ortaya çıkmasıyla ilgili Almanya'da ilk dava açıldı. Gri pasaportla değişim programları adı altında en az 1000 kişinin Almanya’ya getirildiği ileri sürülüyor. 

Evrensel'de yer alan Yücel Özdemir'in haberinde, kaçakçılığa ilk örnek olarak ortaya çıkan Malatya’nın Yeşilyurt ilçesinde AK Partili belediye tarafından Almanya’nın Hannover kentine “Çevreye duyarlı bireyler yetiştirme projesi” çerçevesinde kafile gönderilmesiyle ilgili soruşturma davaya dönüştüğü belirtildi. 

YEŞİLYURT'TAN GİDENLERDEN BEŞİ İLTİCA BAŞVURUSU YAPMIŞ

Hannover Savcısı Thomas Klinge isim vermese de dava açılan kişinin Ersin K. olduğu belirtiliyor. Savcı Klinge, “Söz konusu kişi, toplam 53 kişi için bazı projelere katılma ve 90 gün Almanya’da kalması amacıyla vize başvurusunda bulunmuş. Bu kişilerin 46’sı Almanya’ya geldi. İfade edilen projenin hayata geçirilmediğini tespit ettik. Gelen 46 kişiden 5’i Almanya’da iltica başvurusunda bulundu. Diğerleri hakkında hiçbir bilgi yok. Davadaki delillere bağlı olarak hakkında dava açılan kişi hapis cezası da alabilir” dedi.

TÜRKGÜCÜ FUTBOL TAKIMI ÜZERİNDEN 37 KİŞİ GETİRİLMEK İSTENMİŞ

Öte yandan belediyeler aracılığıyla insan kaçakçılığı konusunda Bavyera Eyalet Hükümetine bir soru önergesi veren Yeşiller Partisi Milletvekili Cemal Bozoğlu da şebekenin arkasında Bingöl Servi ilçesi AK Partili eski Belediye Başkanı Ali Ayrancı’nın olduğunu söyledi. Bozoğlu, “Benim bulunduğum Bavyera eyaletinde de üçüncü ligdeki futbol takımı Türkgücü üzerinden Urfa-Ceylanpınar’dan 37 kişi Şubat 2020’de gri pasaportla getirilmek istenmiş. Hem de 10 gün için. Bu kişilerin gerçekten Almanya’ya gelip gelmedikleri konusunda bir bilgimiz yok. Soru önergesine yanıt verildiğinde bunu öğrenmiş olacağız. Ancak gelmek isteyenlerin AK Partili olduğunu biliyoruz” dedi.

SORU ÖNERGESİNE YANIT: UZUN SÜREDİR BİLGİMİZ VAR

Artı Gerçek'te yer alan haberde ise, Yeşilyurt vakasının ardından Alman Sol Parti Federal Meclis Milletvekili Gökay Akbulut söz konusu durum hakkında Federal Hükümetin yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Almanya Federal Hükümet'inin soru önergesine bugün verdiği yanıtta, "Federal Hükümet, 'gri pasaportlar' olarak adlandırılan Türk hizmet pasaportlarıyla Türkiye vatandaşlarının girişinin nasıl işlediğinin uzun süredir farkındadır. Bu hizmet pasaportlarının sahipleri vizesiz olarak 180 gün içinde en fazla 90 gün Schengen bölgesinde kalabilirler. Soruşturmayla ilgili makamların elde ettikleri bilgilere göre, Türkiye'de bu kişilere bu tür ayrıcalıklı pasaportlar, Almanya'ya kısa süreli vizesiz giriş-çıkış yapabilmek ya da iltica etmek amacıyla verilmektedir. Söz konusu hizmet pasaportlarının Türkiye'de olası haksız edinimiyle ilgili yolsuzluk, olanaksız değildir. Sınır polisi kontrolü sırasında seyahatin amacı hakkında şüpheler tespit edilirse, sınır polisi bu kişileri reddedebilir" denildi. (HABER MERKEZİ)