Türkiye'de yayılan İngiliz mutasyonu için iki yeni araştırma

Türkiye'deki vakaların yüzde 85'ini oluşturan İngiliz varyantıyla ilgili iki yeni araştırma yayınladı. Buna göre varyant daha hızlı yayılıyor, genç hasta sayısını artırıyor ama hastalık ağırlaşmıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Korona virüsünün B.1.1.7 olarak bilinen ve Türkiye'deki yeni vakaların da yüzde 85'ini oluşturduğu açıklanan İngiliz varyantı hakkında iki yeni araştırma yayınlandı. Araştırmalar, İngiliz varyantının bulaşıcılığının daha yüksek olduğunu ama hastalığın şiddetini artırmadığı sonucuna vardı.

Lancet Bulaşıcı Hastalıklar (The Lancet Infectious Diseases) dergisinde yayımlanan ilk araştırmada, B.1.1.7 varyantı nedeniyle hastaneye yatan hastaların Covid-19'u daha ağır geçirmediği tespit edildi. Ancak varyantın daha yüksek viral yüke yol açtığı, bu nedenle de bulaşıcılığının arttığı sonucuna varıldı.

Araştırmada, Londra'da Covid-19 pozitif tanısı ile hastaneye yatan ve yüzde 58'i İngiliz varyantını taşıyan 496 kişinin verileri incelendi. B.1.1.7 varyantını taşıyanlar arasındaki ağır hastalık veya ölüm oranları yüzde 36 olarak ölçülürken, bu varyant olmayan korona virüsüne yakalananlar arasında aynı oran yüzde 38 çıktı. Sadece ölümler karşılaştırıldığında, İngiliz varyantı için yüzde 16, diğer virüsler için yüzde 17 oranı saptandı. Bu veriler temelinde, B.1.1.7'ye yakalanan kişilerin Covid-19'u, diğer virüsleri kapanlardan daha ağır geçirmediği sonucuna varıldı. 

'DAHA GENÇLER, VİRAL YÜK DAHA FAZLA' UYARISI

Ancak araştırmacılar, B.1.1.7 hastalarının daha genç olduğunu ve daha fazla viral yük taşıdığını da tespit etti. Araştırmada, B.1.1.7'nin hastalığın şiddetini artırdığına dair somut kanıt bulunmadığı belirtilse de, bu varyanta yakalanan daha genç kişilerin diğer virüsü taşıyanlara kıyasla hastaneye daha sık yatırılıyor olması halinde bunun 'daha ağır hastalık' anlamına gelebileceği notu da düşüldü.

SEMPTOMLAR DEĞİŞMEDİ

Lancet Kamu Sağlığı (The Lancet Public Health) dergisinde yayımlanan ikinci araştırmada da, B.1.1.7 varyantı ile Covid-19 semptomlarının tipleri veya süresi konusunda istatistiksel olarak anlamlı bir değişim bulunmadı. Bu araştırmada da, 28 Eylül-27 Aralık tarihlerinde arasında Covid-19'a yakalanan 36 bin 920 kişinin verileri incelendi. Hastaların bir online uygulama üzerinden raporladığı semptomların karşılaştırmasında, B.1.1.7 varyantının asemptomatik vaka veya hastaneye yatma oranlarında anlamlı bir artışa yol açmadığı saptandı.

'ÖLÜMLERE DOLAYLI ETKİSİ VAR'

İngiliz varyantı ilk ortaya çıktığında yapılan bazı araştırmalar, hastalığın şiddetinin de arttığına yönelikti. Uzmanlar aynı zamanda, yeni varyantın Covid-19'un şiddetini artırmasa bile hastanelerdeki hasta sayısını artırarak ölüm oranlarını da dolaylı olarak etkileyebileceğini söylüyor. (DIŞ HABERLER)