Pideci açılan Kızılırmak Kuş Cenneti'ndeki yangın imar iddialarını büyüttü

Samsun'da UNESCO'nun Dünya Mirası Geçici Listesi'nde bulunan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti çevresinde çıkan yangında 170 hektarlık arazi kül oldu. Sivil toplum örgütleri delta çevresinde yapılaşmaya tepki gösteriyor ve yangının kasıtlı çıkarılmış olabileceğini söylüyor. Deltaya 'Doğa okulu yapacağız" denilerek pideci açıldığı, bu nedenle allı turnaların bu yıl yavrulamadığı belirtiliyor. Deltanın bir kısmının nisan ayında yapılan statü değişikliğiyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na devredilmesi de imar iddialarına yol açarken Belediye Başkanı Mustafa Demir ise “Kimse endişe etmesin. Buranın statüsüne halel gelmez” dedi.

Google Haberlere Abone ol

Haydar Öztürk/Burcu Özkaya Günaydın

SAMSUN - Bafra, 19 Mayıs ve Alaçam ilçe sınırları içerisinde yer alan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti, 56 bin hektar genişliğinde, irili ufaklı 20 adet göl ile büyük bataklık ve sazlık alanlardan oluşuyor. Türkiye’de bulunan 420 kuş türünden 321’ine de ev sahipliği yapan kuş cennetinde geçtiğimiz günlerde çıkan iki yangınla 170 hektarlık alanın kül olması sonrası, bölgenin imara açılacağı iddiaları gündeme geldi.

UNESCO'nun Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan ve daha önce jandarma tarafından korunan Kızılırmak Deltası’nın bir kısmı, nisan ayında yapılan statü değişikliği sonrası Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na devredildi ve özel güvenlik elemanları aracılığı ile korunmaya başladı.

‘YANGININ NASIL ÇIKTIĞI SORU İŞARETİ’

.

Samsun Çevre Platformu (SAMÇEP) Sözcüsü Mehmet Özdağ, yangının nasıl çıktığına dair kafalarda soru işareti olduğunu söyledi. Özdağ, “Yangın çıkaracak kadar bir sıcaklık yok. Çam iğneli ağaçlar da yok. Bataklık alan. Gogo dediğimiz sert sazlıklar var. Bunları yakmak için epey uğraşmak gerekir. Kendi kendine yanması çok zordur” dedi. Özdağ ayrıca Kuş Cenneti’ndeki toprak şase yolun beton yapıldığını, UNESCO koruması altında olan kısma ise, “Doğa Okulu açacağız” denilerek, pideci açıldığını belirtti ve “Pideci, balık göllerinin yanında. Oranın tüm doğal hayatına müdahale etmiş oluyorsunuz. Doğal bir habitat var. Normal şartlarda bir aracın girmediği yere siz inşaat götürüyorsunuz” diyerek tepki gösterdi.

‘BU SENE YAVRULAYAMADILAR’

.

Cumartesi günü delta bölgesinde bir araya gelerek açıklama yapan sivil toplum kuruluşları, pide restoranının allı turnaların yaşam alanına yapılmasına tepki göstererek, “Türkülerdeki allı turnaların yaşam alanı burası. Bu sene yavrulayamadılar, çünkü az ileride ‘Doğa Eğitim Okulu açacağız’ deyip pide salonu yapılan bir işletme var. Belli ki bir proje adım adım ilerliyor. Türkiye’de sadece 20 çift turna var, 3 çifti bu deltada yavrulayıp seneye tekrar geliyordu. Bu sene gelmediler. Sizin yatak odanıza belediye tesis yapsa o evde yaşar mıydınız?” ifadelerini kullandılar.

‘BİNA YAPILMAYACAKSA NEDEN İMARA AÇTINIZ?’

Kızılırmak Deltası’nda daha önce doğa fotoğrafçılığı yapan ve uygulanan yasak sonrası deltaya fotoğraf sanatçılarının girişinin yasaklanmasını eleştiren Hasan Aktürk de yangınla ilgili yaptığı açıklamada, "İçimiz yandı, haberler can kaybı yok dedi. Oysa kuşlar, kaplumbağalar, yılanlar, ağaçlar, böcekler hepsi birer candır. Delta asıl onların yaşam alanıdır. Nisan ayında imara açılan bir alanın Eylül’de yanması soru işaretleriyle doludur. Buna sessiz kalamayız. Bina yapılmayacağı söyleniyor. O zaman neden imara açtınız?" dedi.

‘RESMİ KARARNAME İLE İMARA AÇMIŞ OLDULAR’

Yangınla büyük bir alanın tahrip olduğunu belirten HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, Kızılırmak Deltası’nın statüsünün nisan ayında değişime uğradığını söyleyerek, şunları aktardı: “Kızılırmak Deltası üç kısma ayrılmış. Bir kısmı koruma alanında. Bir kısmının kullanımı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na verilmiş. Bu alana Bakanlık istediğini yapabilir. Bu statü değişimin ardından da yangın çıkıyor. Şimdi bu, resmi kararname ile imara açma oluyor. Yarın öbür gün bir şey denildiğinde biz koruma altında olan kısma dokunmadık diyecekler ama o iş öyle olmuyor. Bir kere bölgeye iş makineleriyle girmiş oluyorsunuz. Yüzlerce hayvan ve bitkinin olduğu bir yere inşaat, hafriyat, toz, duman getirmiş oluyorsunuz. Kuşların bundan etkilenmeme ihtimali var mıdır?”

BAŞKAN DEMİR: BİR YIL SONRA GÖÜRSÜNÜZ, BURASI KENDİNİ TOPARLAYACAK

Yangının ardından bölgeye giderek inceleme yapan AK Parti Samsun Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan, Kızılırmak Deltası’nın imara açılacağı iddialarına ilişkin şunları söyledi: "Böyle bir iddiada bulunmaya kimsenin hakkı yok" diye konuştu. Samsun Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mustafa Demir de iddialar ile ilgili bir açıklama yaparak, yanan bölgenin koruma alanı dışında olduğunu ve bölgenin kesinlikle imara açılmasının söz konusu olmadığını söyledi. Rüzgarın etkisiyle yangının genişlediğini söyleyen Demir, “Burası hiçbir şekilde, asla yapılaşmaya açılamaz. Kesinlikle. Bunu aslında açıklama yapanlar bilmeden yapıyorlar. Böyle bir şey söz konusu değil. Burası makilik bir alan. Bir yıl sonra baharda gelip görürüz, burası kendini toparlayacak. Yangın esnasında hayvanlar çok büyük ölçüde kaçtı. Maalesef bazıları telef oldu. Bu çok üzücü bir durum. Kimse endişe etmesin, merak etmesin. Buranın statüsüne halel gelmez."