Süslü kadınlar bisikletleriyle yollarda

Her yıl eylül ayında süslenerek bisikletleriyle sokaklara çıkan kadınlar, bugün de yollardaydı. Her yıl turlarını toplu gerçekleştiren kadınlar, bu yıl pandemi sebebiyle bireysel olarak bisikletlerini sürdüler.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Her yıl Dünya Otomobilsiz Kentler Günü’nde yapılan Süslü Kadınlar Bisiklet Turu, bugün bireysel olarak gerçekleştirildi.

2013 yılından bu yana Avrupa Hareketlilik Haftası’na dikkat çekmek için Otomobi̇lsi̇z Kentler Günü’nde kadınlar hem kendilerini hem de bisikletlerini süsleyerek toplu sürüş yapıyorlardı. Ama bu yıl pandemi nedeniyle kadınlar bi̇reysel olarak, diledikleri güzergâhta turlarını yaptılar ve sosyal medya üzeri̇nden taleplerini dile getirdiler.

Süslü Kadınlar Bisiklet Turu’nun fikir annesi Sema Gür.

Özellikle #otomobilsizpazar ve #SKBT2020 etiketlerini kullanan kadınlar, “Yılda bir pazar değil, her pazar şehrimizin bir bölümü neden ‘otomobilsiz’ olmasın?” diye sordular.

Kadınlar, bisikletlerini sürerken şarkılar da söyleyerek, şaşkın bakışlara gülümseyerek karşılık verdiler. Dünyanın 25 ülkesinde aynı gün gerçekleştirilen etkinlikte kadınlar, güvenli bisikletli ulaşım altyapısı talep edere toplumda görünür olmak ve karar süreçlerine dâhil olmak gibi talepleri dile getirdiler.

‘GÖRÜNÜR OLMAK İSTİYORUZ’

Süslü kadınlar, kendilerini dayatılan şekilde değil, dilediği kıyafetiyle tarzıyla bisikletiyle, birey olarak kendini ortaya koyan kadın olarak tanımlıyorlar.

Bu yıl pandemi nedeniyle bireysel gerçekleştirilen Süslü Kadınlar Bisiklet Turu, her yıl yüzlerce kadının katılımıyla gerçekleştiriliyordu.

Süslü olmanın aslında “İstediğim gibi bisiklete binerim ve kendi kontrolümü sağlarım” anlamına geldiğini ifade eden kadınlar, bu turu neden yaptıklarını şu cümlelerle açıklıyorlar:

“Bisikletli kadınlar olarak varız, istediğimiz gibi, istediğimiz zaman yollarda oluruz mesajı vererek farkındalık yaratmaya çalışıyoruz. Trafikten boğulan ancak başka bir alternatif tanımayan insanlara, bisikletin çevreye zarar vermeyen ve keyifli bir ulaşım aracı olduğunu gösteriyoruz. Bisiklete binen kadınların sayısını artırmaya çalışıyoruz. Şehirlerdeki bisiklet kullanıcılarının sayısının artması ve yollarda görünür olmasının yerel yönetimleri bisiklet yolları altyapısı konusunda çalışmaya ikna edeceğine inanıyoruz. Türkiye’de kadının dik duruşunu göstermek istiyoruz.”