Uşak Küçükler Barajında su seviyesi yüzde 15'e geriledi

Uşak’ın içme suyu ihtiyacını karşılayan önemli kaynaklardan biri olan Küçükler Barajının durumu hakkında konuşan Belediye Başkanı Mehmet Çakın, barajdaki suyun kritik seviyelere gerilediğini söyledi. Çakın’ın ‘kritik seviye’ diye belirttiği Küçükler Barajında su seviyesinin yüzde 15,1 olduğu öğrenilirken; dünya ve Türkiye’deki su problemine dikkat çeken Barış Metin ise “bir süre sonra musluklarımızdan su akmayabilir” ifadesini kullandı.

Google Haberlere Abone ol

Osman Çaklı

UŞAK - Pandemiyle birlikte artan su ihtiyacı, tüketimi artırdı. Uşak’ın içme suyunun temin edildiği, Banaz’da bulunan Küçükler Barajı, salgın boyunca artan su tüketimi, çiftçilik faaliyetleri ve kuraklık yüzünden kritik seviyelere geriledi. Uşak şehir merkezine yıllık 6 milyon metreküp su sağlayan baraj için Ak Partili Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın, Uşak’ın su ihtiyacının yalnızca Küçükler Barajından sağlanmadığını söylerken, “gün geçtikçe suya ulaşmakta zorluk çekiyoruz” ifadelerini kullandı. Uşak Tema İl Temsilcisi Doçent Dr. Barış Metin’de Uşak’taki su problemine dikkat çekerek kamuoyuna ‘tasarruf’ çağrısı yaptı.

‘SU KITLIĞI UŞAK İÇİN DE GEÇERLİ’

İklim değişikliği tartışmaları ile sürekli gündeme gelen su kıtlığı, gelecekte en büyük problemlerden biri olarak görülüyor. Pandemi ile birlikte kişisel hijyene daha çok dikkat etmeye başlayan insanlar, su tüketimini de artırdı. Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın’da, su kıtlığına dikkat çekerek, “Su problemi, petrol ve doğalgaz kadar günlük yaşantımızda yer almıyor. Ancak bugün ve gelecekte en mühim sıkıntılardan biri de su kirliliği ve suların kirlenmesi” ifadelerini kullandı. Su kaynaklarına sahip çıkmamız gerekiyor diyen Çakın, “Su kıtlığı Uşak içinde geçerli sıkıntılardan biri, kurak bir yıl geçirdik. Takviye amaçlı su kuyuları kazıyoruz derinlerden elde ettiğimiz düşük debili su, gelecek için tehdit oluşturuyor” dedi.

Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın

UŞAK BELEDİYESİ: SU KESİNTİSİ GÜNDEMDE YOK

Uşaklıları tasarruf yapmaya davet eden Mehmet Çakın, Küçükler Barajının su seviyesiyle ilgili veri paylaşmazken baraj için “su seviyesi kritik miktarda” dedi. Uşak’ın bu sene su problemi yaşamıyor olmasının gelecek içinde yaşamayacağı anlamına gelmediği şeklinde konuşan Çakın, “Şehrin susuz kalmaması, vatandaşların hijyen konusunda sıkıntı yaşamaması için çaba gösteriyoruz” dedi. Çakın yaptığı çağrıda Uşaklılara seslenerek; “Vatandaşları suyu daha bilinçli kullanmaya ve israftan kaçınmaya” çağırdı. Mehmet Çakın, 20 sene önce Uşak’ta 80-100 metrede su bulunduğunu sözlerine ekleyerek “bugün 200 metrede su bulunabiliyor” diye konuştu.

Uşak Belediyesine göre Uşak’ın içme suyunun yüzde 25’ini karşılayan Küçükler Barajında su seviyesi yüzde 15,1 ancak yakın zamanda su kesintisi olmayacak.

‘SU FAKİRLİĞİNDEN, SU KITLIĞINA’

Öte yandan sosyal medya hesabından bir çağrıda bulunan Uşak Tema İl Temsilciliği, Türkiye’nin içilebilir su kaynaklarının hızla tükendiğini ve durumun ciddi olduğunu söyleyerek, “Su fakiri bir ülke konumundan su kıtlığı yaşayan ülke olmaya ramak kaldı. Acil planlama yapılmalı. Su havzaları koruma planları yapılmalı. Ayrıca Gediz ve Menderes havzaları kirlilikten can çekişiyor. Gediz nehri, Banaz çayı ve Ulubey derelerine dair acil eylem planı yapılmalı” ifadelerini kullandı.

Doçent Dr. Barış Metin

Konuyla ilgili GazeteDuvar’a açıklama yapan Uşak Tema İl Temsilcisi Doçent Dr. Barış Metin, “Musluklarımızdan bir süre sonra su akmayabilir. Bunu önlemek için su tüketimini azaltan teknolojiye geçilmeli. Bireysel olarak tasarrufa dikkat etmeliyiz. İçilebilir su ile araba, halı vs. yıkanmamalı. Dünya’daki su kaynaklarının yüzde 3’ü içilebilir durumda. Türkiye’deki kaynaklar bu şekilde kullanılırsa bir süre sonra ülkenin doğusundan su transferi yapmak durumunda kalacağız. Bu da doğanın dengesini değiştirecektir. Bu bölge için havza koruma planı yapılmalı. Su havza koruma planı yapıldığı zaman, su amacı dışında kullanılamayacak. Yani maden, inşaat gibi unsurlar olmayacak” diye konuştu.