Sungurlu'da yarım asırlık susuzluk

Çorum’un Sungurlu ilçesinde 4 köy, yarım asırdır köylerine içme suyu taşıyor. 64 yaşındaki bir köylü, "Bu tankerle babam su taşıyordu. Şimdi ben bu tankerle ailem ve köylüm için su taşıyorum. Muhtemelen dedem de bu tankerle su taşımıştır" dedi.

Google Haberlere Abone ol

ÇORUM - Çorum’un Sungurlu ilçesine bağlı Mehmet Ali Çiftliği, Kalenderoğlu, Tuğlu ve Asayiş köylerinde yaşayan köylüler, köylerinde su olmadığı için taşıma suyla hayatlarını sürdürmeye çalışıyor.

Sungurlu ilçe merkezine 40 kilometre uzaklıkta olan ve hayvancılıkla geçimlerini sağlayan köyler yıllardır su sıkıntısı çekiyorlar. Köylerde bugüne kadar hiç su akmadığını belirten köylüler, kullanma ve içme suyu ihtiyaçlarını 20 kilometre uzaklıkta bulunan Çayan köyündeki çeşmelerden traktörlerine yükledikleri tankerlerle karşıladıklarını söylediler.

'AKLIM YETTİ YETELİ SU TAŞIYORUM'

Bölge köylerinin su sorunun uzun zamanlı bir problem olduğunu dile getiren bir köylü, "Ben 64 yaşımdayım. Aklım yetti yeteli bu köye su gelmedi. Bu tankerle babam su taşıyordu. Allah rahmet eylesin o vefat etti. Şimdi ben bu tankerle ailem ve köylüm için su taşıyorum. Muhtemelen dedem de bu tankerle su taşımıştır" dedi.

Yıllardır su sorunu yaşadıklarını belirten başka bir köylü ise, "7 kilometre yakınımızdaki köylere su getirdiler ama yıllardır bizi görmezden geliyorlar, bize su vermiyorlar" diye konuştu.

'BU BİR İNSANLIK AYIBIDIR'

İYİ Parti İl Genel Meclis Üyesi Ercan Şahin, 21'inci yüzyılda köylülerin içme ve kullanma suyu ihtiyaçlarını taşıma suyla temin etmek zorunda kaldıklarını belirterek bunun bir insanlık ayıbı olduğunu söyledi.

Şahin, "Bölge halkımız geçimlerini hayvancılıkla sağlayıp ülke ekonomimize destek oluyor. Kendileri gibi hayvanlarına da su bulamadıkları için artık hayvanlarını satmak zorunda kalıyorlar" dedi.

'BAKAN TALİMAT VERMİŞTİ YİNE OLMADI'

Bu köylerde yaşayan insanların 50 yıldan fazladır su sorunu yaşadığını söyleyen Şahin, “Kime konuyu aktardıysak, bilgi verdiysek 'Tamam' dedi ama su gelmedi. Siyasiler seçim dönemlerinde oy istemek için geliyorlar, konuyu iletiyoruz ama su gelmiyor. 2015 seçimlerinde Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık Bey, dönemin Milletvekili Salim Uslu’ya sorunun çözümü için talimat verdi ama yine yapılamadı” ifadelerini kullandı.

2015 yılında Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, seçim çalışmaları için Sungurlu’ya gelmiş ve köylerinde içme suyu olmayan köylülerin protestosuyla karşılaşmıştı. Köylüler "Susuz Köyler" diye pankart açarak dönemin bakanı Fikri Işık'ın dikkatini çekmişti.

Pankartın indirilmesini isteyen Işık, daha sonra köylüler ile görüşmüş ve muhtarlar tarafından kendisine köylerin hizmetlerden yararlanamadığı ve içme suyu verilmediği bilgisi verilmişti. Dönemin AK Parti İl Başkanı Rumi Bekiroğlu, Bakan Işık'ın bölgeden ayrılmasının ardından muhtarlara bağırmış ve kısa süreli arbede yaşanmıştı.