Kazdağları'nda 17 bin üretici su bekliyor: Yanıyoruz

Çanakkale’nin tarımsal üretiminin önemli bir bölümünü karşılayan Bayramiç, Ezine ve Kumkale Ovaları, sulama suyu sıkıntısı çekiyor. Yaz sezonuna yüzde 76 doluluk oranı ile giren Bayramiç Barajı, hem hayvansal üretimde kullanılacak bitki üretimi hem de çeltek üretiminin arttığı sulama sahası içi yeterli olmadı. 105 bin dönüm arazi haftada bir gün sulanabiliyor!

Google Haberlere Abone ol

ÇANAKKALE - Her yıl yüzbinlerce ton meyve, sebze, hayvansal bitki üretimi yapılan Bayramiç, Ezine ve Kumkale Ovaları’na, haftada sadece bir gün sulama suyu veriliyor. 17 bin üyesi ve 100 bin dönümün üzerindeki ekili arazisi bulunan Bayramiç-Ezine Sulama Birliği tarafından hafta bir gün saatli bir şekilde üreticilere su verilirken, başta domates, biber, elma, Bayramiç Beyazı, şeftali gibi birçok ürün ile 20 bin dönüme yakın çeltik su bekliyor.

Bayramiç’in Saçaklı Köyü ve Ağaçköy bölgesinde 160 dönüm yonca, 13 dönüm dane mısır ve 67 dönüm silajlık mısır üretimi yapan Tunay Çetin isimli üretici, Bayramiç Ziraat Odası’na 2020 yılında sulu tarımsal üretim yapılması konusunda başvuru yaptığını, gerekli sözleşmelerin gerçekleştirildiğini ancak haftada bir gün gelen su nedeniyle zararının oluştuğunu ifade etti. Çetin, “2020 yılı sulama mevsiminde, Bayramiç Barajında stoklanan suyun Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül ve Ekim aylarında Bayramiç ve Ezine Ovalarını sulamasının yanında, Kale Ovası ve Kumkale’yi sulaması amaçlandı ama planlama ve yönetim hatası yapıldı. 28.08.2020 tarihinden itibaren Bayramiç Ovası ve Ezine Ovalarının sulama ihtiyacı sağlanamamaktadır” dedi.

ÜRETİCİDEN CUMHURBAŞKANLIĞINA: BİNLERCE ÜRETİCİ MAĞDUR EDİLDİ

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’na dilekçe ile şikayet ve talepte bulunan ve “Bayramiç Barajının toplam rezerv hacminin çok üzerinde sulama havzası planlanarak, mevcut rezerv, bitirilmiş ve binlerce üretici mağdur edilmiştir” diyen Çetin, “Mevsimin en sıcak ayı olan Ağustos ayı içinde üretimi planlanan ürünlere yeterince su verilememektedir. Bilime ve akla aykırı olarak haftanın 6 günü sulama yasağı uygulanarak üretimi planlanan ürünler adeta kurumaya terk edildi. Tarımsal üretime, ülke ekonomisine ve milli sermayeye ihanet edilmektedir. Zararımın Bakanlık olarak karşılanmasını talep ediyorum.” ifadelerine yer verdi.

'SU AZALDI, SUYA İHTİYAÇ DUYAN ÜRETİM ARTTI'

Konuyla ilgili açıklamada bulunan, Çanakkale İl Genel Meclisi Başkanı Sadık Göğüsgeren, “Bu yıl Çanakkale genelinde bir kuraklık söz konusu. Bayramiç-Ezine Ovaları Sulama Birliği sahasında, bu yıl beyanname toplanan alan 105 bin dönüm… Bölgede son 5 yılda hayvancılık çok arttı. Hayvancılık artınca hayvansal yemlerin de dikimi arttı. Mesela mısır, yonca, sorgum gibi ürünler, domates ve biberden çok daha fazla su tüketmektedir. Geçen yıllara göre bu ürünlerin dikimi yüzde 40 oranında arttı. Tabii ki hal böyle olunca su ihtiyacı da aynı ölçüde artmış oldu. Barajın mevcut debisi belli, günlük akıtılacak su da belli… Sezon başında Bayramiç Barajı’nın su doluluk oranı yüzde 76… Bir önceki yıl yüzde 100 doluluk oranında 10 bin dönüm çeltik dikilir iken, bu sene yüzde 76 doluluk oranında yaklaşık iki katı çeltik sulamasına izin verilmiş. Bilindiği gibi çeltik, diğer bitkileri göre katbekat fazla suya ihtiyaç duyan bir üründür,” dedi.

‘SİYASİ VE İDARİ BASKI MI OLDUĞU İDDİASI VAR’

“Bu kadar su ihtiyacı olan bir bitkinin, bu kadar fazla bir alana ekimine nasıl izin verildiğine bakmak lazım” diyen Gögüsgeren, “Devlet Su İşleri’nin, böyle su kaynağı açısından sıkıntılı yıllarda birinci sorumluluğu olan kurulu bahçelerdir. Yani çok yıllık olan meyve bahçeleridir. Bunun yerine suyun az olduğu bir dönemde, su ihtiyacı fazla ürünlere neden izin verildiği tabii ki sorgulandı. Devlet Su İşleri sorumlularının bu karara şerh koymadığı, üzerlerinde idari ve siyasi baskılar olduğu yönünde iddialar var. Bunlar İl Genel Meclisi’nde ve kamuoyunda dile getirildi. Ancak, Devlet Su İşleri’nin herhangi bir yetkilisi de çıkıp herhangi bir olumlu ya da olumsuz açıklamada bulunmadı. Peki sonra ne oldu? 4-5 bardak suyumuz var, ama 10 bardak su içirmeye çalışıyoruz” dedi.

'17 BİN ÜRETİCİNİN HAKKI GASP EDİLDİ'

Göğüsgeren, üç ovada da üreticinin mağdur olduğunu söyleyerek, “Kumkale Ovası’nda çeltik üretimi yapan 9 kişiden bahsediliyor. Tabii ki onlar da üreticilerimizdir, ama Bayramiç ve Ezine Sulama Birliği’nin 17 bin üyesi var. 17 bin üyenin hakkı, 9 çeltik üreticisi tarafından bana göre gasp edilmiş. Daha doğrusu, buna izin verenler tarafından gasp edilmiştir. Bu arkadaşlar çeltik dikmek için başvuruda bulunmuş olabilirler. Yetkililerin bunu söylemesi gerekiyordu. Şimdi ne oldu peki? Çeltik üreticisi de mağdur, domatesçi de mağdur, Akköy’de ayva üreticisi de, Bayramiç’te elma üreticisi de mağdur…” şeklinde konuştu.

'ÇOK BÜYÜK KAYIP OLACAK'

Göğüsgeren, her üründe çok büyük kayıplar olacağını ifade etti ve “Biz Bayramiç, Ezine ve Kumkale çiftçileri olarak, kendim de üreticilerden biriyim, yandık bu sene, mahvolduk. Tabi,bu iş burada kalmayacak, birçok çiftçimiz yasal haklarını da arayacak. Bir beyannameyi kabul ediyorsanız, burada ürün yetiştirilmesi noktasında ihtiyaç duyulan suyu bulmak zorundasınız. Artık, yağmur duası mı yapacaklar, ne yapacaklarsa bir yerden su bulsunlar. Bu su politikası ile küçük küçük domatesler tarlada kalır. Bunları tüccar da almaz. Elmada da öyle. Değerli çeşitler Ekim-Kasım aylarında hasat edilen elmalardır. Şimdi hasat edilen elmanın zaten piyasa değeri yok. Bunlar yeteri kadar sulanmazsa tarlada kalır. Çok büyük kayıp olacak. Sadece ürünlerde değil, hayvancılığa da zararı olacak,” diye konuştu.