Valiliğin sağlam dediği baraj 12 gün sonra çöktü

Çorum'da çökmek üzere olduğu öne sürülen ve Çorum Valiliği'nin iddiaları yalanlayarak çökme tehlikesinin bulunmadığını açıkladığı barajın bir kısmı, valiliğin açıklamasından 12 gün sonra çöktü. Barajın çökmesi nedeniyle tarım alanları su altında kaldı. 

Google Haberlere Abone ol

ÇORUM - Çorum’un Uğurludağ ilçesindeki hidroelektrik santraline ait barajın toprak dolgusunun bir bölümünün iki gün önce çökmesi sonucu çeltik ekili tarlalar su altında kaldı. Çorum Valiliğince barajın çökmek üzere olduğunu ile ilgili haberlere 12 gün önce, barajda çökme tehlikesinin bulunmadığı cevabı verdiği öğrenildi.

Yarımca köyünde yaklaşık 3 yıl önce Kızılırmak üzerine kurulan barajın 17 kilometre uzunluğundaki toprak dolgusunun bir bölümünde, 31 Ağustos günü çökme meydana geldi. Yaklaşık 65 milyon metreküp kapasiteli barajın seddesindeki çökmeden dolayı çeltik ekili tarlalar zarar gördü. Köylülerin ihbarı üzerine hidroelektrik santralinin ekipleri, iş makinesi ile çevreden alınan toprakla dolgunun açılan bölümünü kapattı.

Yasa gereği barajın seddesi betondan yapılması gerekirken toprak dolgu ile yapıldı. Baraj yapıldığından beri benzer sıkıntılar yaşayan köylüler, “O an arazide olsaydık ürünlerle birlikte biz de kendi canımızdan olurduk" dediler.

Taleplerini ilgili kurumlara ilettiklerini ancak netice alamadıklarını belirten köylüler, benzer sıkıntıları tekrar yaşamamak için seddenin betondan inşa edilmesini ve mahsul zararlarının tazmin edilmesini istediklerini söylediler.

Barajın toprak dolgusunun bir bölümünün çökmesi sonucu çeltik ekili tarlalar sular altında kaldı.

İYİ PARTİ: BARAJ BÖLGE HALKINA DEĞİL, BİRKAÇ KİŞİYE RANT SAĞLAMAK İÇİN YAPILMIŞ

İYİ Parti Çorum İl Başkanı Bekir Özsaçmacı, İYİ Parti Genel Meclis Üyesi Ercan Tüfekci ve Bayat İlçe Başkanı Kemalettin Şahin, hidroelektrik santralindeki göçükle ilgili bilgi almak ve köylülere geçmiş olsun demek için olay yerine gittiler.

Burada açıklama yapan Bekir Özsaçmacı, "Yapılan işin bir bölgeye değil bir ya da birkaç kişiye rant sağlamak için yapıldığı görülüyor” dedi. Özsaçmacı, olaydan bir ay önce Merkez İlçe Başkanı Erkan Yıldız ve Bayat İlçe Başkanı Kemalettin Şahin ile bölgede incelemelerde bulunduklarını, "barajın çökme tehlikesi var" diyerek hükümet yetkililerini uyardıklarını ifade etti.

Özsaçmacı, “Ama görünen o ki; bizim çağrımızı ve köylülerin isyanını dinlemediler. Gelinen noktada hükümet yetkililerinin bir an evvel köylülerin mağduriyetini gidermek için çalışmalara başlamasını istiyoruz" diye konuştu.

VALİLİK, 'SU KAÇAĞI VAR' HABERLERİNİ REDDETMİŞTİ

Basında daha önce barajın çökme belirtileri gösterdiği ile ilgili çıkan haberler üzerine, 19 Ağustos'ta Çorum Valiliği tarafından Vali Yardımcısı Murat Çağrı Erdinç imzasıyla yapılan açıklamada, “Haberde iddiaya konu olduğu gibi hidroelektrik santralinin gövdesinde su kaçakları ve santralin taşıyıcı gövdesinde meydana gelmiş çökmeler olmadığı” ifade edilmişti.

Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü tarafından gönderilen açıklamada tesise ilişkin teknik bilgilere de yer verilerek, özel bir şirket tarafından lisansına uygun olarak santralin 2015 yılında inşasına başlandığı Ülkün 1 regülatörü ve HES kısmın 2017 yılında, Ülkün 2 regülatörü ve HES kısmın 2018 yılında işletmeye alındığı belirtildi.

Açıklamada “Hidroelektrik Santrali (HES) projesinin faaliyeti nedeniyle Kızılırmak Nehri kenarında yer alan pompaj ile sulanan araziler seddeler arasında sağlanan borular ile cazibeli duruma gelmiş olup, yöre halkı elektrik faturası ödememeleri nedeniyle büyük kazanç sağlamıştır” denmişti.