Mersin Büyükşehir Belediyesi’nden köylüye küçükbaş hayvan desteği

Mersin Büyükşehir Belediyesi, “Hadi Gel Köyümüze Destek Verelim Projesi” kapsamında kırsalda yaşayan yoksul çiftçi ailelerine küçükbaş hayvan desteği verecek. İlk yıl 60 aileye 25’er adet küçükbaş hayvanın verileceği projede 5 yılda 300 aileye ulaşılması planlanıyor. Projeye katılan ailelerin bu sürede 7 bin 500 küçükbaş hayvan yetiştirmesi hedefleniyor.

Google Haberlere Abone ol

MERSİN - Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi Başkanlığı’nın yürüttüğü ve toplam 10 milyon 638 bin lira harcanarak hayata geçirilen, “Hadi Gel Köyümüze Destek Verelim Projesi”nin protokolü imzalandı. Protokol ile kırsal kesimde yaşayan, maddi imkânsızlıktan dolayı sürüsünü büyütemeyen veya yetiştiriciliğe devam edecek sayıda küçükbaş hayvanı olmayan köylülere koyun, keçi ve yem yardımı yapılacak. Projede bölgedeki koyun varlığını artırmak, damızlık fazlası olan yerli üreticilerden yeni işletmeler için hayvanlarını değer fiyatında satın alarak ekonomiye destek vermek amaçlanıyor.

‘KIRDAN KENTE GÖÇÜ ÖNLEYECEĞİZ’

5 yılda 300 aileye ulaşılması ve 7 bin 500 başlık bir sürü oluşturulması hedeflenen proje 10 ilçede hayata geçirilecek. İmza töreninde konuşan Başkanı Vahap Seçer, temel amaçlarının kırsalda yaşayan düşük gelirli ailelere istihdam yaratmak ve ekonomilerinin düzelmesine katkı sunmak olduğunu belirterek, “Doğduğu yerde doymayan ve kente göç etmek zorunda kalan köylü yurttaşlarımızın doğduğu yerde doymalarını, orada istihdam ve gelir edinmelerini sağlama amacı güdüyoruz” dedi.

Üreticilere eylül ayında yemle birlikte küçükbaş hayvanların da teslim edileceğini söyleyen Seçer, “Yem bedelini Büyükşehir Belediyemiz karşılayacak. Hayvanların, Bakanlığın belirlediği aşı takvimine göre aşıları Veteriner Hekimleri Odası tarafından gerçekleştirilecek. Ancak aşı ve el emeği bedeli yine Belediyemiz tarafından karşılanacak. Hayvan alımı, yem alımı ve diğer katkılardan faydalanabilecekler” ifadelerini kullandı.

60 AİLEYE 1500 HAYVAN

Yardım edilecek köylüleri seçerken bazı kriterler referans olarak aldıkları ve bu değerlendirmeler sonucunda üreticilere uygun hayvanların verildiğini belirten Seçer, projenin detaylarıyla ilgili, “Anamur'da 5 yetiştiricimize kıl keçisi vereceğiz. Aydıncık'ta 2 yetiştiriciye kıl keçisi, Çamlıyayla’da 3 yetiştiriciye Güney Karaman koyun, Erdemli’de 7 yetiştiriciye ivesi koyun, Gülnar'da 6 yetiştiriciye kıl keçisi, Mut’ta 7 yetiştiricimize kıl keçisi, Silifke'de toplam 7 yetiştiricimize 5 kıl keçisi ve 2 ivesi koyun. Tarsus'ta 13 yetiştiricimize Güney Karaman koyun, Toroslar'da 4 yetiştiricimize kıl keçisi, 2 yetiştiricimize Güney Karaman, Bozyazı'da ise 4 yetiştiricimize kıl keçisi olmak üzere 60 ailemize toplamda 24 dişi, 1 erkek küçükbaş hayvan olmak üzere dağıtımımızı gerçekleştireceğiz. Yaklaşık olarak 1500 hayvana tekabül edecek” detaylarını paylaştı.

Projenin protokolü Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mersin İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Mersin İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği ve Mersin Veteriner Hekimler Odası arasında imzalandı. (DUVAR)

Etiketler Mersin hayvan köy