Açılmadığı söylenen JES atığıyla çayı kirletti

Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinde kurulan Jeotermal Elektrik Santrali'nin (JES), kimyasal barındıran akışkanını Tuzla Çayı’na boşalttığı tespit edildi. Santralin resmi olarak eylülde faaliyete geçeceği, şu anda yasa dışı çalıştığı belirtiliyor.

Google Haberlere Abone ol

Osman Çaklı

UŞAK - Yerka Elektrik Üretim A.Ş. tarafından Çanakkale’nin Ayvacık ilçesi Tuzla köyünde kurulan Jeotermal Elektrik Santrali'nin (JES) önümüzdeki eylül ayında faaliyete geçeceği biliniyordu. Şirketin başvurusu sonrasında projeye Valilik tarafından ‘ÇED gerekli değildir’ raporu verilmişti. Ancak normalde şu an faaliyette olmaması gereken santralden iki gün önce Tuzla Çayı'na jeotermal akışkan boşaltıldığı tespit edildi. Jeotermal akışkanın Tuzla Çayı'na boşaltılması bölge halkı tarafından tepkiyle karşılandı.

‘ŞİRKET YASA DIŞI ÇALIŞIYOR’

Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinde daha önce jeotermal santrallerinin milli parklar, tabiat parkları, tabiat koruma parkları ve sit alanlarını kapsayan alanlar üzerinde kurulduğu biliniyor. Tuzla köyünde, santrali işleten Yerka şirketinin gayri resmi olarak dereyi kirlettiğini bildiren Gülpınar Sürdürülebilir Yaşam Derneği’nden Gönül Işık, “Proje tanıtım dosyasına göre şirket, Eylül 2020’de faaliyete geçecekti ancak şu an çalıştığını öğrendik” dedi.

Gönül Işık.

‘TUZLA OVASI BÖLGENİN GEÇİM KAYNAĞI’

Jeotermal akışkanın yüksek ısı ve çeşitli kimyasallar barındırdığı için suya bırakılmasının çevreye zarar verdiğini dile getiren Işık, “Tuzla Ovası bölgenin tek geçim kaynağı ve zirai sit alanı. Yani bu santrallerin burada olmaması gerekir. Üstelik meyve ağaçları zeytin ağaçları kuruyor. Çiftçilik zarar görüyor. Bunları daha önce kurulan JES’lerden tecrübe ettik” diye konuştu.

‘SON 2 YILDA 26 KİŞİ KANSERDEN ÖLDÜ’

3573 sayılı “Zeytinliklerin Korunması ve Yabanilerin Aşılattırılması Hakkında Kanun"a göre zeytinlik alanlara 3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası haricinde toz ve duman çıkaran, kimyevi atık bırakan herhangi bir tesisin yapılmasını yasak olduğu biliniyor. Şirketlerin bölgedeki arazileri satın alarak zeytin ağaçlarını kestiğini vurgulayan Işık, şöyle konuştu;

“Son 2 yıl içinde Tuzla’da 26 kişi kanserden öldü. Proje dosyasında reenjeksiyon yapılacağını ifade eden şirketler bunu yapmıyor. Mevzuata aykırı bir durum söz konusu. Jandarmaya haber verildi fakat kolluk güçleri akışkan kesildikten sonra bölgeye ulaştı ve bir şey yapılmadı. Köylüler artık umutsuz. Şirketin adamları köyde para dolusu çantayla geziyor ve insanları ikna etmeye uğraşıyor. İkna olmayanları farklı şekilde sindiriyorlar. Yetkililer görevini yerine getirmeli.”

KUZEY ORMANLARI SAVUNMASINDAN ÇAĞRI

Tuzla Çayı'yla ilgili Kuzey Ormanları Savunması da Twitter hesabından da, “Burası da Çanakkale Ayvacık İlçesi Tuzla Köyü'nden geçen Tuzla Çayı'nın can çekişen hali. Yerka Elektrik Üretim A.Ş.'ye ait JES, çaya kaynar su deşarjı yapıyor. Memleket doğası patronların yağması altında ne kanun tanıyorlar ne mahkeme” paylaşımı yaparak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na “Müdahale ediniz!” şeklinde çağrıda bulundu.

Etiketler çanakkale Ayvacık JES