Diyarbakır’da halay çekmek yasaklandı

İl Pandemi Kurulu toplantısının ardından alınan kararları Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu açıkladı. Karaloğlu, düğünlerde halay çekmenin yasaklandığını duyurdu.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu, İl Hıfzıssıha kurulunun korona virüsü ile ilgili olarak almış olduğu yeni kararları açıkladı. Valilik toplantı salonunda basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Vali Karaloğlu, düğünlerde halay çekmenin yasaklandığını duyurdu.

Vali Karaloğlu, “Son günlerde Sağlık Bakanlığımızın açıkladığı veriler doğrultusunda Türkiye genelinde pozitif vaka sayılarında, yoğun bakımda yatan hasta sayılarında ve entübe hasta sayılarında artışlar var maalesef. Sayın bakanımızın açıklaması doğrultusunda Türkiye’de yatarak tedavi olan yoğun bakım hizmeti alan ve entübe olan hasta bakımından da Diyarbakır ilimiz Türkiye’deki ilk beş il içerisinde yer alıyor” dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun dün saat 20.00’da 81 il valisinin katılımı ile yeni bir Covid-19 değerlendirme toplantısı yaptığını hatırlatan Karaloğlu, “O toplantıda da yeni tedbirlerin illerde valilerimizin başkanlığında toplanacak kurullar vasıtasıyla alınması ve daha sonra alan hakimiyetini kurulması ile ilgili belli tedbirler konuştuk. Biz de valilik binamızda hem sağlık teşkilatımız hem ticaret Sanayi Odası Başkanımız, Esnaf Odalar Birliği Başkanımız özellikle düğün sektörüne hizmet eden, düğün salonu sahipleri ile bir değerlendirme toplantısı yaptık ve o toplantıda belli kararlar aldık” şeklinde konuştu.

GELİNLE DAMAT DANS EDEBİLECEK

Covid-19’un bulaştığı alanların, vatandaşların kalabalık olarak bir arada bulunduğu mekanlar olduğunun altını çizen Karaloğlu, “Eğer bu alanlarda Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu’nun Covid-19 rehberindeki kurallar tam olarak uymazsak ve bizim her zaman ifade ettiğimiz basit temizlik, maske, mesafe kurallarına uymasak maalesef bulaşı engelleyemeyiz. Hastalığın yayılımını engelleyemeyiz. Baktığımızda Diyarbakır ve Türkiye’de virüsün en çok yayıldığı alanlar, düğünlerimiz, taziyelerimiz, kafe, restoran gibi vatandaşın çok yoğunlukta bulunduğu mekanların öne çıktığını görüyoruz. İşte bugünkü toplantımızda bu ve benzeri alanlarda ne tür tedbirler alabiliriz diye konuştuk. Özellikle düğünlerle ilgili, bundan sonra Diyarbakır’da düğünlerimiz özellikle akşam düğünlerimiz 19.30’da başlayacak, 22.30 sona erecek. Gündüz saatlerinde farklı etkinlikler yapılıyor. Diyarbakır’da mevlit, kına, nişan veya gündüz gibi etkinlikleri de 12.00’da başlatıp 15.00'te bitirmiş olacağız. Düğünlerde özellikle en fazla bulaşı sağlayan, halay gibi, dans gibi eğlencelere bir müddet kısıtlama getiriyoruz. Artık düğünlerde sadece gelin ve damat dans edebilir ama onun dışında vatandaşın katılımı ile dans ve benzeri eğlence konusunda kısıtlama getiriyoruz.  Diğer bir konu yine bulaşın çok fazla olduğu konvoy meselesi var. Düğün veya nişan gibi eğlencelerde konvoy olayı var. Bir müddet konvoyları da yasaklıyoruz” diye konuştu.

KORSAN DÜĞÜN SALONLARI

Son günlerde gündem olan korsan düğün mekanlarının önüne geçilebilmek için de yeni kararlar aldıklarını ifade eden Vali Karaloğlu, “Ruhsatı olmayan mekânlarda, kafe, restoran gibi mekanlarda da maalesef düğün, nişan, yaş günü törenlerinin yapıldığına şahit oluyoruz. Diyarbakır’da bugün almış olduğumuz İl Hafız Kurulu kararı ile ruhsatı olmayan bu ve benzeri mekanlarda düğün, nişan, sünnet gibi toplantıların da yapılmaması gerekir” ifadelerini kullandı.

65 YAŞ VE ÜSTÜ VATANDAŞLARA UYARI

Diyarbakır’daki 65 yaş ve üzeri vatandaşlara çağrıda bulunan İl Valisi Münir Karaloğlu şunları söyledi:

“En büyük risk grubumuz 65 yaş ve üstü vatandaşlarımız olmakla birlikte daha önceden de sokağa çıkma yasağı gibi kısıtlamalar getirilmişti şimdi ise hasta profilimize baktığımızda yatan hasta, yoğun bakım hastalarımız ve entübe hastalarımızda en büyük yaş grubunun 65 ve üstü olduğunu görüyoruz. Bizim sizler aracılığınızla çağrımızdır, lütfen günün kalabalık saatlerinde, sabah ve akşam saatlerinde dışarı çıkmayın. Saat 16.00’dan sonra özellikle pazar yerlerine, toplu taşıma araçları gibi vatandaşların yoğun olduğu mekanlara 65 yaş ve üstü vatandaşlarımızın bulunmamasına arzu ediyoruz. Bu bir ricadır, çağrımızdır. Büyüklerimize hastalık bulaştığında hastalığın seyri onlar için daha ağır geçmektedir.”

‘KAFELER KURALLARA UYMUYOR’

Bazı kafe ve restoranların kurallara uymadığına dikkat çeken Karaloğlu, Sağlık Bakanlığı’nın Covid-19 rehberinde bu mekanlarla ilgili bilgiler bulunduğunu hatırlattı ve şunları söyledi:

“Masalar arasındaki mesafenin, sandalyeler arasındaki mesafelerin, toplu olarak kullanılan lavaboların mekanlarda hangi kuralların uygulayacağı hakkında detaylı bilgilendirmeler rehberde yer almaktadır. Diyarbakır Mahabad Bulvarı (75 metre cadde) diye adlandırdığımız kafelerde kurallara uyulmadığı görünmektedir. Denetimlerde de tespit edilmektedir. Daha önceki kararlarımızda, birinci denetimde eksiklikler görülürse uyarıyoruz, ikinci ihlalde 3 bin 150 TL para cezası uyguluyoruz, üçüncü ihlalde bir gün kapatma, dördünce ihlalde ise dört gün kapatma kararı aldığımızı duyurduk. Bugün itibariyle denetimlerin sıkılaştırılacağı ve bu tip mekanların kurallara uymaması sonucunda verdiğimiz cezaları mekanının girişinde asacağız ve Korona virüsü kurallarına uymadığını ilan olarak asacağız vatandaşlarımıza duyuracağız. Korona virüsü yenmek bizim elimizde, temizlik, sosyal mesafe, maske kullanımı çok da zor değil. Bu önlemleri almadığımız taktirde, tedbirsizlikten dolayı virüs sevdiklerimizin aramızdan almaya devam edecek, buna toplum olarak seyirci kalmamalıyız.”