Cengiz Holding’in Kaz Dağları bakır madeninde ÇED süreci başladı

Kazdağları’nda taşeron şirket Truva Bakır İşletmesi tarafından faaliyeti yürütülen ve geçtiğimiz yıl, Kanadalı Liberty Gold ve Teck Resorurces’tan Cengiz Holding tarafından 55 milyon dolara alınan Halilağa Bakır Madeni'nin kapasite artışı için ÇED süreci başlatıldı. İki yıllık inşaat ve iki yıllık kapatma dönemi hariç 15 yıl faaliyet ömrü olan projede, yılda 6 milyon, toplamda 90 milyon ton cevher üretimi olacak. Toplam pasa (atık) üretiminin ise 105 milyon ton olacağı öngörülüyor.

Google Haberlere Abone ol

Seçkin Sağlam

ÇANAKKALE - Kanadalı Liberty Gold ve Teck Resorurces’a ait altın bakır madeni Cengiz Holding tarafından alınmış, Liberty Gold borsaya “Türkiye’nin kuzeybatısındaki Biga Yarımadası'nda bulunan bakır altın porfir yatağını Türkiye’de satmak için kesin anlaşma imzalandı” açıklaması yapmıştı. Taşeronluğunu Truva Bakır İşletmesi'nin yaptığı bakır madeni projesinin 55 milyon dolara satıldığı öğrenilmişti. Cengiz Holding tarafından 55 milyon doların iki yıl boyunca üç aşamada ödeneceği ifade edilirken, geçen yıl yapılan satışın ardından, söz konusu bakır madeni projesinin ÇED sürecinin 10 Ağustos’ta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı internet sitesinden yapılan açıklama ile başlatıldığı duyuruldu.

BAKANLIK DUYURDU

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı resmi internet sitesinde yer alan 10 Ağustos tarihli duyuruda, Hacıbekirler Köyü mevkiinde Truva Bakır Maden İşletmeleri A.Ş. tarafından yapılması planlanan “Halilağa Bakır Ocağı Kapasite Artışı, Cevher Zenginleştirme Tesisi ve Atık Depolama Tesisi Projesi” ile ilgili bakanlığı sunulan ÇED başvuru dosyasının incelendiği ve projeye ilişkin ÇED sürecinin başlatıldığı ifade edildi.

PROJE BEDELİ 923 MİLYON TL!

Truva Bakır tarafından “Halilağa Bakır Ocağı Kapasite Artışı, Cevher Zenginleştirme Tesisi ve Atık Depolama Tesisi” proje bedelinin 923 milyon TL olduğu ÇED dosyasında ifade edildi. ÇED başvuru dosyasında, “ÇED İzni alanı toplam 603,53 hektar ve üç poligondan oluşmaktadır. ÇED Olumlu kararı bulunan proje kapsamında yeraltı ocağı üretim yöntemi ile elde edilmesi planlanan altın için işbu proje (Halilağa Bakır Projesi) kapsamında herhangi bir üretim faaliyeti gerçekleştirilmeyecektir” denildi.

FAALİYET ÖMRÜ 19 YIL!

Halilağa Bakır Projesi kapsamında, 2 yıl inşaat dönemi, 15 yıl işletme dönemi ve 2 yıl kapatma döneminin planlandığı ifade edilerek, “Arazi hazırlık ve inşaat aşamasında 2 bin ve işletme aşamasında ise bin kişi olacaktır. Proje kapsamında ilerleyen dönemlerde gerekli görülmesi halinde işçi sayısı artırılabilecektir. Faaliyetler yılda 12 ay, ayda 30 gün ve 3 vardiya şeklinde yürütülecektir” denildi.

YILDA 6 MİLYON TON CEVHER, 7 MİLYON TON ATIK ÜRETİLECEK

Patlatma yöntemi ile açık ocak işletmeciliği yapılarak çıkartılacak yıllık maksimum cevher miktarının 6 milyon ton, toplamda ise 90 milyon ton cevher olarak planlandığı öğrenilen projede, pasa (atık) ise yılda 7 milyon ton, toplamda 105 milyon olacak şekilde kapasite belirlendiği ifade edildi.

'ORMANLARIN YÜZDE 79’U, TARIM ALANLARININ YÜZDE 80’İ RUHSATLANDIRILDI'

Alanın, orman ve şahıs arazilerinden oluştuğu ifade edilen “Halilağa Bakır Ocağı Kapasite Artışı, Cevher Zenginleştirme Tesisi ve Atık Depolama Tesisi” projesine tepki gösteren Kazdağları Kardeşliği grubu da “Cengiz Holding Kazdağları'nı bakır için zehirleyecek! Çanakkale Bayramiç'te 603 hektarlık alanda gerçekleşmesi planlanan Halilağa projesinin ÇED süreci başladı. ‘Türkler taş taşımakta iyiler’ diyen Kanadalıyla da, millete küfür edenlerle de mücadele edeceğiz!” açıklaması yaptı. Açıklamada ayrıca, “Tema Vakfı'nın son Kazdağları raporuna göre Kazdağları'nın ormanlarının yüzde 79'u, tarım alanlarının yüzde 80’i madencilik şirketlerine ruhsatlandırılmış görünüyor. Kazdağları'nın eşsiz ekosisteminin tahribatına, çocuklarımızın geleceğinin yok oluşuna neden olacak yerli ya da yabancı madencilik projelerinden acilen vazgeçilmeli, Kazdağları'mız bütünüyle koruma altına alınmalıdır” denildi.

'KAZDAĞLARINDA YÜZLERCE YIL OT DAHİ BÜYÜMEYECEK'

Çan Çevre Derneği Avukatı Ümran Aydın, söz konusu projeye tepki göstererek, "Şehitler diyarı Çanakkale’de yer alan Kazdağları yöresi, yüzlerce yıl ağır metal ve siyanür ile zehirlenerek, sermaye şirketlerine yaratılacak rant uğruna yok edilmek isteniyor. Buna dur demekte sonuna kadar kararlıyız, çünkü yapılan maden çıkarma işleminde hiçbir kamu yararı bulunmuyor. Topraklarımız ve suyumuz kanserojen maddelerle zehirleniyor ve dünya mirası dağlarımız, yüzlerce yıl üzerinde ot dahi büyüyemeyecek hale sokulmak isteniyor. Özellikle ve yeniden belirtmek gerek ki, buradan çıkartılacak maden, devlete ya da hazineye de ait olmayacak. Çan Çevre Derneği olarak hem hukuki girişimlerimiz hem de eylemlerimiz ile mücadelemiz sürecek ve atalarımızdan miras aldığımız topraklarımızı çocuklarımız için koruyacağız” dedi.

.

Öte yandan, ÇED süreci başlatılan “Halilağa Bakır Ocağı Kapasite Artışı, Cevher Zenginleştirme Tesisi ve Atık Depolama Tesisi” ile ilgili yakın bir zamanda Halkın Katılım Toplantısı düzenlenecek. Burada şirket yetkilileri, proje ile ilgili bilgiler verecek ve halkın bu noktadaki görüş ve isteklerini dinleyecek. ÇED sürecinin tamamlanmasının ardından şirket, nihai ÇED başvurusunu yaparak dosyanın bakanlıkça onaylanmasını bekleyecek. Bakanlık onayının ardından da söz konusu alanda iki yıl sürmesi planlanan inşaat faaliyetleri başlayacak. 15 yıllık cevher üretim faaliyetinin ardından ise söz konusu alanın kapatılması çalışmalarının da iki yıl sürmesi planlanıyor.