Çorum'da köylüler rezerv araştırmasından rahatsız

Çorum'da iki köyde maden rezerv araştırması yapılması köy halkını huzursuz etti. Maden bulunursa tesis kurulacağını ve tarımsal üretimin, doğal kaynakların yok olacağını söyleyen köylüler, CHP Çorum İl Teşkilatı yöneticileriyle açıklamada bulundu. İl Başkanı Mehmet Tahtasız da köylülerin yanında olduğunu belirterek "Burada bir ton altın bile çıksa, bir insanımıza zarar gelmesine müsaade etmeyiz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP Çorum teşkilatı, ilin Dodurga ilçesindeki Mehmetdede Tekke ve Obruk köylerinde maden rezervi araştırması başlatılmasıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Maden Tetkik Arama (MTA) çalışmalarının köy halkını tedirgin ettiğini söyleyen CHP Çorum İl Başkanı Mehmet Tahtasız, partililerle birlikte köy halkını ziyaret etti.

MTA Müdürlüğü ihale ile, Dodurga'daki Mehmetdede Tekke Köyü’nde sondaj çalışmasıyla rezerv araştırması yaptırıyor. Bölgede altın, gümüş, antimon, bakır ve molibden madenleri aranıyor. Köy halkı sondajdan sonra köye tesis kurulmasından endişeli durumda. Köylüler maden sahalarının tarım ve meyvecilik üretiminin sekteye uğratacağını, tarım yapılabilecek arazinin azalacağını belirtiyor ve altın madeni bulunursa siyanürle arama yapılacağını vurguluyor.

SİYANÜRLE ALTIN ARANMA İHTİMALİ VAR

Köy sakinlerini ziyaret eden Mehmet Tahtasız, Mehmetdede Tekke ile Obruk'ta yaptığı incelemeler sonucunda “Burada tonlarca maden çıksa dahi, bir canımıza zarar gelmesine izin vermeyeceğiz. Yasal haklarımızı sonuna kadar kullanacağız. Bizim için önemli olan insandır, doğadır, topraktır ve en önemlisi de sağlıktır” dedi. İncelemelere CHP İl Başkanı Mehmet Tahtasız'ın yanı sıra CHP Dodurga İlçe Başkanı Mustafa Biçer, CHP Dodurga İl Genel Meclis Üyesi Saadettin Akgül, Mehmetdede Tekke Köyü Muhtarı Ali Üremiş, Obruk Köyü Muhtarı Yılmaz Göker de katıldı.

Konuyu parti genel merkezine taşıdığını ve Doğa ve Çevreden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ile bölgede inceleme yapacaklarını belirten Tahtasız “Şu an henüz işin başındayız. Raporlar çıktığında alıp inceleyeceğiz. Kesinlikle yılgınlığa kapılmayın. Eğer çevreye, insana zarar getirecek bir çalışma olursa mutlak suretle karşı çıkacağız. Köyün güzelliğinin bozulmasına, insan sağlığına zarar gelmesine izin vermeyiz. Burada bir ton altın bile çıksa, bir insanımıza zarar gelmesine müsaade etmeyiz. Bizim için önemli olan insan sağlığı, doğa ve topraktır. Gerektiğinde yasal haklarımızı sonuna kadar kullanacağız. Sonuna kadar köy halkımızın yanındayız” açıklamasını yaptı.

KÖYLÜ EYLEM HAZIRLIĞINDA

Mehmetdede Obruk Köyü Muhtarı Yılmaz Göker, seslerini duyurmak için oturma eylemi ve basın açıklaması yapacaklarını duyururken, Mehmetdede Tekke Köyü Muhtarı Ali Üremiş ise köy arazisinde nasıl bir çalışmanın yapılacağının henüz belli olmadığını kaydetti. Valilik ve Kaymakamlık makamlarından resmi açıklama beklediklerini söyleyen Üremiş, “Lütfen taşkınlık yapmayalım, birlik ve beraberlik içinde, sükunetli bir şekilde hareket edelim. Haklıyken haksız duruma düşmeyelim” diye konuştu. (HABER MERKEZİ)