Prof. Toros: Bayramda eyyam-ı bahur sıcakları geliyor

İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, Kurban Bayramı başlagıncında çöl sıcakları olarak bilinen 'eyyam-ı bahur' sıcaklarının etkili olacağını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Meteoroloji 1. Bölge Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, Kurban Bayramı tatili süresince İstanbul ve çevresinde hava genelikle az bulutlu ve açık olacak. Yağışlar genellikle kuzeydoğu kesimlerde görülecek. Hava sıcaklıkları da genel olarak mevsim normalleri civarında, güney ve batı kesimlerde mevsim normallerinin üzerinde seyredecek.

İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, ise 'eyyam-ı bahur' sıcaklarının Kurban Bayramı boyunca etkili olacağını söyledi. 'Çöl sıcakları', 'cehennem sıcakları' ve 'Afrika sıcakları' olarak da bilinen bu dönemde yazın en sıcak günlerinin yaşanacağı tahmin ediliyor.

Toros, "Bayramın ilk günü Akdeniz ve Ege bölgelerinde 35 dereceyi aşan sıcaklıklar gözleniyor. Arap Yarımadası üzerinde yer alan kuru ve sıcak alçak basınç merkezinin etkisiyle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde 40 dereceyi aşan sıcaklıklar beklenmekte" dedi.

'DİKKATLİ OLSUNLAR'

Bayramın ilk günleri etkisini gösterecek sıcaklarda yaşlı, çocuk, hamile ve hastaların dikkatli olması gerektiğini belirten Toros, "Eyyam-ı bahur sıcaklıklarında vatandaşlar güneş çarpmalarına karşı dikkatli olsunlar. Işınların daha dik geldiği saatlerde güneşe daha az maruz kalsınlar. Çok yorucu işlerle uğraşanlar daha dikkatli davranmalılar. Bu günlerde hepimiz daha çok su tüketmeyi ihmal etmeyelim" ifadelerini kullandı.

Toros, bayramın birinci ve ikinci gününde Doğu Karadeniz'de gök gürültülü yağış beklenirken, bölgede sıcaklıklarının 23-25 derece arasında değişeceğini ifade ederek, bayramın 3 ve 4. günlerinde batıdan gelen oluk sistemi nedeniyle Marmara ve Ege'de sıcaklıkların birkaç derece düşerek 27-29 derece hissedilmesinin beklendiğini anlattı.

Akdeniz'de Toroslar ve çevresinde gök gürültülü yağışlar görülmesiyle birlikte sıcaklıklarda 1-2 derecelik düşüş tahmin edildiğini dile getiren Toros, kuzeyde yer alan soğuk sistem sebebiyle Doğu Karadeniz kıyılarında yerel sağanak yağışların devam edeceğini aktardı.

Meteoroloji 1. Bölge Müdürlüğü'nün beklediği sıcaklıklar ise şöyle;

Bayramın 1. Günü (31.07.2020 Cuma): Kuzeydoğu kesimleri parçalı ve çok bulutlu, Orta ve Doğu Karadeniz kıyılarının yerel olarak sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı, diğer yerlerin az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor.

Bayramın 2. Günü (01.08.2020 Cumartesi): Kuzey kesimlerinin parçalı ve çok bulutlu, Batı ve Orta Karadeniz kıyıları, Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu Bölgesi'nin kuzeydoğusu ile Sakarya, Edirne ve Kırklareli çevrelerinin yerel olarak sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı, diğer yerlerin az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların; Rize ve Artvin çevreleri ile Trabzon’un doğusundaki ilçelerde yerel olarak kuvvetli olması bekleniyor.

Bayramın 3. ve 4. Günleri (02.08.2020 Pazar ve 03.08.2020 Pazartesi): Kuzeydoğu kesimlerinin parçalı çok bulutlu, Akdeniz Bölgesi'nin iç kesimleri, Orta Karadeniz kıyıları ve Doğu Karadeniz ile Kars, Ardahan çevrelerinin yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı, diğer yerlerin az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor.

Tatilde Ankara, İstanbul ve İzmir’de yağış beklenmiyor. Ankara’da hava sıcaklığının 31-33, İstanbul’da sıcaklığın 31-32, İzmir’de hava sıcaklığının 37-38  derece civarında olacağı bekleniyor. (AA-HABER MERKEZİ)