Kapıdağ için RES tepkisi: Doğa talanı ve yıkıma yol açıyor

Kapıdağ Dayanışma Platformu, bölgede kurulması planlanan rüzgar elektrik santrallerinin etkilerini inceledi ve uyardı: Devasa RES projelerinin daha yapım aşamasında bile ne denli bir doğa talanına ve yaban hayatının yıkımına yol açtığını belgeledik. Bu projeler, bir cennet bahçesi olarak Kapıdağ yarımadasının biyolojik çeşitliliğine zarar verecektir.

Google Haberlere Abone ol

Osman Çaklı

BALIKESİR - Erdek ilçesine bağlı Kapıdağ yarımadasında devam eden rüzgar elektrik santrallerinin (RES) çalışmaları kapmasında bölgede yoğun ağaç dokusuna sahip ormanların yok edildiğini ileri süren Kapıdağ Dayanışma Platformu, geçen cuma günü, batı orman alanında inceleme gezisi düzenledi. Dayanışma Platformu RES’lerin bir ihtiyaç olmadığını ve Kapıdağ yarım adasının biyolojik dengesine zarar verdiğini belirtiyor.

İnceleme sonrası basın açıklaması yayınlayan platform, İlhan Mahallesi deniz kıyısından Narlı Kesikdağ’a doğru uzanan sırt boyunca kurulu RES’lerin yer aldığı ‘bakım-onarım amaçlı yolun’ etrafında yoğun orman dokusuna sahip bölgede ağaçların kesildiğini açıkladı.

'GÖÇMEN KUŞLAR İÇİN DE BÜYÜK TEHDİT'

Platformun basın açıklamasında, “Devasa RES projelerinin daha yapım aşamasında bile ne denli bir doğa talanına ve yaban hayatının yıkımına yol açtığını belgeledik” ifadeleri kullanıldı.

.

Açıklamada bölgeye kurulması planlanan RES’lerin doğal yaşam için tehdit oluşturduğu vurgulanırken, “Kuş cennetini üreme-konaklama alanı olarak kullanan göçmen kuşlar için de büyük tehdit oluşturacak olan bu projeler, aynı zamanda bir cennet bahçesi olarak Kapıdağ yarımadasının eşsiz biyolojik çeşitliliğine de zarar verecektir” denildi.

‘DOĞA, KAR HIRSINA FEDA EDİLİYOR’

.

Şirketlerin sınır ve kural tanımadığı, güç ve kar hırsıyla halkın katılımı olmadan doğal ve ekonomik zenginliklerin gasp edildiği anlatılan açıklamada, şöyle denildi: “Ne Kapıdağ'ın ne Balıkesir'in daha fazla RES'e ihtiyacı yok. Hem Türkiye, hem Balıkesir, hem de Erdek bir an önce enerjinin tüketildiği yerde üretilmesini sağlayacak entegre yerel enerji seçeneklerine ve ev tipi güneş enerjisine yönelmelidir. Keşif sırasında karşılaştığımız özellikle çam ormanı bölgelerinde kesilen ağaçların orman içinde bırakılan kuru dalları ve kozalakları yol boyunca yangına davetiye çıkaracak biçimde durmaktadır. Bu atıkların geçtiğimiz yıllarda neden oldukları yangınları hatırlatıyor, bir an önce ormandan uzaklaştırılmalarını, uzaklaştırılana kadar özellikle sıcak ve rüzgârlı havalarda tehdit bölgelerinde önleyici tedbir alınmasını talep ediyoruz.”

Etiketler res erdek kapıdağ