Van’da işkence gören psikososyal engelli için ceza talebi

Van’da kayyım atamalarını protesto gösterileri sırasında polis tarafından darp edildiği görüntüleri kamuoyunda tepkilere neden olan psikososyal engelli Fırat Koç için Van Cumhuriyet Başsavcılığı cezalandırılmasını talep etti.

Google Haberlere Abone ol

VAN - Van’da 21 Ağustos 2019 İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan kayyım atamalarını protestoları sırasında gözaltına alınan kişiler hakkında hazırlanan iddianame tamamlandı. İddianamede zihinsel engelli olan ve protestolar sırasında polisler tarafından bir kahvede kasklar ve tekmelerle ağır işkenceye maruz kalan Fırat K.'nın da örgüt üyesi olmamakla beraber örgüt adına suç işlediği belirtilerek cezalandırılması istendi.

Fırat K.'nın polisler tarafından işkence yapılması hakkında dönemin AK Parti İstanbul Milletvekili ve MYK Üyesi Mustafa Yeneroğlu, görüntülerin kabul edilemez olduğunu açıklamıştı. Ancak buna rağmen polisler hakkında herhangi bir inceleme başlatılmadı.

‘RUHSAL SAVUNMA YETENEĞİNİN AZALDIĞI KANAATİNE VARILMIŞTIR’

Polisler hakkında inceleme başlatılmadı ama Van Cumhuriyet Başsavcılığı yaşanan olaylar sırasında gözaltına alınan şizofren hastası Fırat K. ile Ümit Kali, Murat Bozdemir, Fehim Aslan, Welat Yamaç ve Bedri Yamaç hakkında hazırladığı iddianameyi tamamladı. İddianamede, “Toplanmaya başlayan grubun içerisinde şüpheli Fırat K.'nın yer aldığının tespit edildiği, Fırat K. ile ilgili olarak Van İl Sağlık Müdürlüğü ve Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından düzenlenen 22/08/2019 tarihli rapora göre; ruhsal durum muayenesi sonucuna göre şüphelinin kendisini ruhen savunma yeteneğinin azaldığı kanaatine varıldığının belirtildiği” ifadelerine yer verildi.

BAŞSAVCILIK: CEZALANDIRILMASINI TALEP EDİYORUZ

Van Cumhuriyet Başsavcılığı iddianamenin sonuç ve değerlendirme kısmında, “Fikir ve eylem birliği içerisinde örgüte üye olmayıp örgüt adına suç işleyerek yolu kapattıkları, kolluk görevlilerinin kendilerini ikaz etmelerine rağmen dağılmayarak eylemlerine devam etmek suretiyle üzerlerine atılı işledikleri dosya içerisinde bulunan ve yukarıda yazılı olan deliller ile tüm soruşturma evrakı kapsamından anlaşılmakla; delillerin takdiri mahkemenize ait olmak üzere; Şüphelilerin yargılamalarının mahkemenizce yapılarak eylemlerine uyan ve yukarıda belirtilen sevk maddeleri uyarınca ayrı ayrı cezalandırılmalarını” talep etti.

NE OLMUŞTU?

Kayyım protestoları sırasında çok sayıda polisin bir kahvehane içerisinde Fırat K. adlı kişiye saldırmasının ardından görüntüler kamuoyuna yansıdı. Yaşananlara ilişkin savcılık re'sen soruşturma başlattı. Van Valiliği, Fırat k.'nın polislere saldırdığını öne sürdü. Daha sonra Fırat K.'nın psikotik bozukluk raporu bulunduğu ortaya çıkmıştı. (DUVAR)