İstanbul'da iki barajda doluluk oranı yüzde 10'un altında

İstanbul'un önemli su kaynaklarından Kazandere ve Papuçdere barajlarında dolululuk oranı sıfıra yaklaştı. Kırklareli'nin Aksicim ilçesinde yaşayan Şerafettin Gül, "Normalde su altında olan yerler tarla gibi yeşerip ortaya çıkmış durumda şu an. Barajlarda olan suyu da Terkos kurumasın diye oraya basıyorlar" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kırklareli'ndeki Kazandere ve Papuçdere Barajları, kış aylarında yeterli yağışı alamadıkları için kuruma noktasına gelmiş durumda. İstanbul'daki su ihtiyacının bir kısmını karşılayan iki dere, düşük debi ile akmaya devam ederken, dere sularının doldurduğu barajlardaki su seviyesi ise Haziran ayından beri yüzde 10'un altında.

'KIŞIN YAĞMUR ALMADI, LOKAL YAĞIŞLAR DA YETERSİZ'

Bölgede Haziran ayında lokal yağışların olduğunu söyleyen Vize ilçesi Doğa Derneği Başkanı Alpar Erker, "Kışın çok yağmurlu geçmedi. Kazandere ile Pabuçdere’nin birleşiminden oluşan Aksicim Barajı’nda doluluk neredeyse sıfır seviyeye kadar düştü. Barajlarda 1 ay öncesine kadar hiç su kalmadığını kendim gözlemlemiştim. Haziran’ın 15’i ile sonu arası, hasat döneminde aşırı yağmur yağdı burada. Ama o yağmurların barajları dolduracak yeterlilikte olduğunu sanmıyorum. Kışın yeterli yağmur almadıysa lokal yağmurlar o barajı doldurmaz" dedi.

'İSTANBUL'DAKİ SU İHTİYACININ YÜZDE 15-20'Sİ... '

Barajların bulunduğu Aksicim ilçesinde çiftçilik yapan Mehmet Aksoy, kendi çalıştığı alanların tamamen kuru olduğunu, barajın dibindeki az miktardaki suyun İstanbul’a basıldığını söyledi. "Eski Kazandere yine akıyor, onda kesinti yok. Ama barajda bir damla su yok" diyen Aksoy, iki barajın İstanbul'daki su ihtiyacının %15-20'sini karşıladığını ve barajlarının kurumasının İstanbul için sıkıntı olacağını belirtti.

'TERKOS KURUMASIN DİYE SUYU ORAYA GÖNDERİYORLAR'

Aksicim ilçesinden yaşayan Şerafettin Gül de barajlardaki doluluk oranının düşük olduğunu belirtti. "Normalde su altında olan yerler şu an tarla gibi yeşerip ortaya çıkmış durumda" diyen Gül barajlarlardaki suyun Terkos Barajı'na gönderildiğini söyledi: "Dibinde çok düşük bir miktar su var, 2-3 günde bir oraya gönderiliyor mevcut su. Barajın doluluk oranı çok düşük fakat derenin akışı devam ediyor.  Barajlardaki olan suyu da Terkos kurumasın diye oraya basıyorlar. Oranın havzası daha geniş. Orası kuruduğu zaman buranın suyu oranın kuruluğuna yetmez, Terkos’un devamlı ıslak ve nemli kalması gerekiyor." ifadelerini kullandı. Kuruluk haberlerini abartılı bulduğunu söyleyen Gül, “Mecburen buradaki suyu basacaklar, ne yapsınlar?"

'İKİ TANE DEREMİZİ İSKİ'YE BAĞLAYIP GÖTÜRDÜLER'

Aksicim Barajı’nın İstanbul’un su ihtiyacını karşılayan en önemli kaynaklardan bir tanesi olduğunu belirten Alpar Erker, baraj yapımından sonra dere suyunu kullanamayan yerel halkın mağdur olduğunu söyledi ve, “Sular baraja verilince buralarda kamulaştırmalar oldu. Yerel halk için götürüsü, getirisinden daha çoktur ama İstanbul’un suyunu karşılamak için iyi bir kaynak. Bu dereler, yerel halkın suyudur. Kazandere ve Pabuçdere’yi direkt İstanbul’un içme suyuna dönüştürmeleri bizim buradaki yaşamsal faktörlerimizi yavaşlattı. Buranın yerel halkının bu suyu kullanma hakkı kayboldu. İki tane suyumuzu aldılar İSKİ’ye bağlayıp götürdüler." ifadelerini kullandı. Baraj, 1996 yılında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılmıştı. (HABER MERKEZİ)