Fındıkta rekolte düşük, fiyat yüksek

Türkiye’de fındığın yüzde 15’ini üreten Düzce’de şehir dışından gelecek olan fındık işçileri için ‘özel alan’ oluşturulacak. Valilik tarafından yayınlanan genelge ile özel tahsisli alan dışında fındık işçilerinin barınmasına izin verilmeyecek. Düzce belediyesi de mevsimlik tarım işçilerinin otobüs terminali, park ve bahçelerde gelişigüzel konaklama ve beklemelerine fırsat vermeden özel tahsisli toplanma alanına yönlendirilmesini sağlayacak. Fındık işçilerinin toplanma alanındaki su ve elektrik abonelik ile kullanım bedelleri Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca aktarılan ödenekten karşılanacak.

Google Haberlere Abone ol

Atilla Gösterişli 

DÜZCE - Ağustos’un birinci haftasından itibaren başlayacak olan fındık hasadı için Düzce’de tüm hazırlıklar tamamlandı. Yaklaşık bir ay süren fındık hasadı için mevsimlik gezici tarım işçilerinden yararlanılıyor. Düzce Valiliği tarafından, şehir dışından gelecek olan fındık işçileri için bu yıl pandemi süreci nedeniyle özel önlemler alındı. Öncelikli olarak, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden gelecek olan fındık işçileri için Düzce’nin doğu girişinde bulunan Üçköprü köyünde geçici yerleşim alanı tahsis edildi. İşçilerin, toplanma alanı olarak belirtilen bu yer dışında yol kenarı, boş araziler gibi yerlerde çadır, konteyner kurulmasına izin verilmeyecek. Düzce belediyesi de işçilerin otobüs terminali, park ve bahçelerde gelişigüzel konaklama ve beklemelerine fırsat vermeden özel tahsisli toplanma alanına yönlendirilmesini sağlayacak.

TOPLANMA ALANINDA ÖNLEMLER ALINDI 

Düzce Kaynaşlı ilçesine bağlı Üçköprü köyünde tahsis edilen 607 nolu parselde konaklama ve barınma için tedbir alındı. Covid-19 salgınına karşı, tüm işçilerin maske, dezenfektan gibi malzemeleri temin edilecek. Kaynaşlı Belediyesi tarafından alanın belirli aralıklarla her türlü haşerelere karşı ilaçlanması ile atıkların uzaklaştırılması, temiz içme ve kullanma suyu sağlanacak. Fındık hasat süreci boyunca, işçilerinin toplanma alanındaki su ve elektrik abonelik ile kullanım bedelleri Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca aktarılan ödenekten karşılanacak. Sağlık İl Müdürlüğü tarafından da mobil sağlık ekipleri oluşturulacak.

DÜZCE’DE 70-75 BİN TON FINDIK BEKLENİYOR

Düzce Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Karslıoğlu 2020 sezonu için il genelinde 70-75 bin ton fındık beklendiğini belirtti. Karslıoğlu, Türkiye genelinde üretilen toplam fındık miktarının yüzde 15’inin Düzce’den çıktığını vurgulayarak “Düzce, Türkiye’de fındık üretiminde ilk 5 il arasında yer alıyor. Normal şartlarda ortalama olarak 63 bin hektarlık fındık alanında her yıl 100 bin tonun üzerinde fındık kapasitemiz bulunuyor. Tarıma ayrılmış arazilerimizin yüzde 55-60’ını fındık oluşturuyor. Dolayısıyla fındık Düzce ekonomisinde önemli bir yere sahip. Tarım ve Orman Bakanlığımız tarafından 2020 yılı için tahmini rekolte 665 bin ton olarak açıklandı. Geçen yılki fındığın tamamı Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından satıldı. Stoklarda ürün kalmadı. TMO hem fındık alımında hem satımında başarılı bir strateji uyguladı ve kar elde etti. Bu sezonda fındığın satışı konusunda sorun olmayacak” dedi.

'EMANETE FINDIK VERİLMEMELİ'

Düzce Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Öztürk, fındık hasadı öncesi yaptığı açıklamada, fiyatta istikrar sağlamak için ürünün hemen pazara indirilmemesi gerektiğini açıkladı. Öztürk bu konuda şu görüşlere yer verdi: “ Bakanlığımız ve borsalarımız tarafından rekolte tahminleri açıklandı. Geçen yıldan düşük bir fındık bekleniyor. Bu nedenle fındık fiyatları yükselecektir. Ama fındık hemen pazara inerse fiyatı düşer. Çiftçilerimiz ‘emanet usul’ dediğimiz, ürünün tüccara günlük kur üzerinden teslim edilmesi seçeneğini tercih etmemelidir. Tüccara teslim edilen fındık satış anlamına gelir. Bu yüzden fındık müstahsilin elinde, depoda durmalıdır. Hiç kimsenin endişesi olmasın TMO geçen yıl olduğu gibi bu yılda fındığın tamamını satın alacaktır.”

BEKLENTİ 25 LİRA

Fındığın taban fiyatının açıklanmasının öncesinde beklenti kilosunun 25 liradan satın alınması üzerine oluştu. Partilerin il başkanları da bu yönde görüşlerini belirttiler. MHP İl Başkanı İlhami Caboğlu, CHP İl Başkanı Haluk Demir, İyi Parti İl Başkanı Yunus Özay Er fındığın kilosunun 25 liradan az olmaması üzerine görüşlerini ifade ettiler.

GÜNLÜK YEVMİYE ÜCRETİ 100 LİRA 

Karadeniz bölgesinde birçok il’de fındık toplama ücreti günlük 100 lira öngörüldü. Düzce Valiliği tarafından yayınlanan genelgede de ücret kısmında şu madde yer aldı:

“Mevsimlik tarım işlerinde çalışacak işçilere cinsiyet ayrımı yapılmaksızın işçiler için 4857 sayılı İş Kanunu’nun 63 üncü maddesinde belirtilen sürelerde çalışma yapmak ve Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından 2020 yılı için belirlenen günlük brüt asgari ücretin altında ücret verilmemesi uygun görülmüştür.” (DUVAR)

Etiketler tarım Düzce fındık