Hacıbektaşlı köyünde JES iptal edildi

Manisa 2. İdare Mahkemesi, Salihli’nin Hacıbektaşlı köyünde kurulmak istenen JES için Sanko Enerji’ye verilen ‘ÇED gerekli değildir’ kararını iptal etti. Salihli Çevre Derneği Başkanı Avukat Seçil Ege Değerli, “Proje alanı yerleşim yerlerine 50 metre mesafede, aynı zamanda santralin kurulmasının planlandığı bölge hem orman sahası, hem tarım arazisi hem de su yataklarına çok yakın çevre ciddi anlamda tahrip olacaktı” dedi.

Google Haberlere Abone ol

Osman Çaklı

UŞAK - Manisa’nın Salihli ilçesine bağlı Hacıbektaşlı köyünde yaklaşık 76 dekarlık alanda Sanko Enerji tarafından, 19.6 MW gücünde, Jeotermal Elektrik Santral tesisi yapılması planlanıyordu. Geçtiğimiz yıl proje alanına sondaj makinelerini getiren şirket, bölge halkının tepkisiyle karşılaştı. Jandarmanın 26 kişiyi gözaltına aldığı eylemle kamuoyu tarafından duyulan projeye Manisa Valiliği tarafından ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verilmişti. Salihli Belediyesi, Salihli Çevre Derneği ve 68 yurttaşın açtığı karşı dava, Manisa 2. İdare Mahkemesi’nde görüldü. Mahkemenin görevlendirdiği 5 kişilik bilirkişi heyeti proje sahasını inceledikten sonra raporu mahkemeye sundu. Bilirkişi Heyeti'nin raporunu inceleyen Manisa 2. İdare Mahkemesi verdiği kararı, cuma sabahı taraflara tebliğ ederek ‘ÇED gerekli değildir’ kararında ‘hukuka uyarlık’ bulunmadı diyerek iptal etti.

İNSAN VE ÇEVRE SAĞLIĞI AÇISINDAN JES PROJESİ İPTAL EDİLDİ

Seçil Ege Değerli

Çevre, Ziraat ve Jeoloji mühendislerinden oluşan Bilirkişi Heyeti'nin görüşü doğrultusunda Hacıbektaşlı köyünde iptal edilen ‘ÇED gerekli değildir’ kararını olumlu karşılayan Salihli Çevre Derneği Başkanı Avukat Seçil Ege Değerli Gazete Duvar’a açıklama yaptı. “Verimli tarım arazileri üzerine enerji santral izinlerinin verilmesinin nedeni iktidarın ‘enerji devi’ olma söylemleridir” diyen Seçil Ege Değerli, “Proje alanı yerleşim yerlerine 50 metre mesafede, aynı zamanda santralin kurulmasının planlandığı bölge hem orman sahası, hem tarım arazisi hem de su yataklarına çok yakın çevre ciddi anlamda tahrip olacaktı. Bilirkişi heyeti de projenin zararlarını ortaya koydu” dedi. Bölge de çiftçilik yapan yurttaşların olduğunu ve proje alanının zeytin ağaçlarına da çok yakın olduğunu vurgulayan Değerli, “Mahkeme heyeti de zeytin ağaçları koruma kanununu gerekçe gösterdi ve Zeytin ağaçlarının zarar göreceğini ifade etti” diye konuştu.

'MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ'

Manisa 2. İdare Mahkemesi’nin verdiği kararın temyiz yolunun açık olduğunu belirten Seçil Ege Değerli, “Şirket yasal hakkını kullanıp davayı temyiz etmek isteyebilir” dedi. Salihli Çevre Derneği olarak meseleye sadece JES olarak bakmadıklarını dile getiren Değerli şöyle konuştu:

“Biz insan sağlığı ve çevresel yaşama ve dengeye zarar verilecek her şeye karşı mücadele etmeye devam edeceğiz. Şirket temyiz yolunu denerken yeni ÇED dosyası hazırlayıp yine gelebilir. Ancak ÇED dosyasına izin verilirse bu bilimsel açından da hukuki açıdan da yanlış olur. Dünya ekolojik bir kriz yaşıyor. Yaşadığımız Pandemi koşulu da yaşam alanlarının tahrip edilmesi sonucu gelişiyor. Doğanın ekolojik dengesinin bozulmadan sürdürülebilir olmasını savunuyoruz. Yaşadığımız bölge Türkiye’nin elinde kalan son verimli tarım arazileri daha önceleri tarımda kendine yeten bir ülke iken ‘enerji devi’ olmak adına dışa bağımlı hale geldik.” (DUVAR)